SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCisnadienii si agnitenii, pregatiti sa-si apere spitalele in strada

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Aici m-am nascut si aici am nascut "

"Daca ai o urgenta, pana la Sibiu poti sa mori. De ce sa desfiinteze spitaluls Aici m-am nascut si aici am nascut! Nu suntem de acord sa desfiinteze spitalul ", a spus doamne Ioana, internata la Cisnadie. Maria Bara spune ca e dispusa sa faca munca voluntara pentru ca spitalul din Cisnadie sa ramana spital. "Sa strangem semnaturi! Sa nu ne ia spitalul! Asa ceva nu se poate! ", a spus femeia.

Oamenii spun ca personalul de la Spitalul Orasenesc Cisnadie nu se compara cu cel din nicio clinica din Sibiu. Şi nici conditiile. Aurel Balan ii indeamna pe cisnadieni sa apere Spitalul. "N-ar trebui sa se desfiinteze. Aici avem medici de nota 200. Mancarea e foarte buna. E totul curat. Niciodata nu ni s-a cerut sa aducem nimic de acasa. Boc le stie pe ale lui si noi pe ale noastre. Pana la Sibiu murim de 3 ori. Sa iasa oamenii in strada, asta zic eu! Sa apere spitalul! ", a spus Aurel Balan.

Aruncati la gunoi

Pe Nicolae Peperigeanu nimeni nu s-ar plictisi sa il asculte. Cu un ton scazut, de parca ar spune o poveste, omul isi poarta durerea cu seninatate. Nu ar jigni pe nimeni. Dar e impacat cu soarta lui trista. Vorbele lui au darul de a te cutremura si de a privi spre batrani cu alti ochi. "33 de ani am muncit la colectiv. I-as ruga pe domnii de la minister sa ne lase spitalul si doctorii nostri, care ne stiu de ani de zile. Şi pe noi si bolile noastre. Dar ce sa mai zic... am muncit. Ne-am facut datoria si acum suntem pregatiti sa ne arunce la gunoi ", a spus cisnadianul.

Margareta Cristea spune ca nu poate ajunge la Sibiu. Starea ei de sanatate nu ii permite deplasari pe distante mari. Iar atunci cand o apuca o criza, trebuie sa ajunga rapid la spital. "Daca e sa cad pe strada, si un copil ma gaseste si ma duce la spital. Aici ajung in doua bete. La Sibiu cu ce sa ajung ", a spus femeia.

"Ne-au luat tot. Ne-au luat pensia, ne-au luat alocatiile, ne-au luat din salarii. Acum ne iau spitalul. Ce urmeaza sa ne mai ias Viata! E tot ce ne-a ramas ", ne-a spus Elena Coscota.

Medicii unde se duc cand se ducs

Managerul Spitalului Orasenesc Cisnadie a fost intrebata de colegi, ieri de dimineata, la raportul de garda, care va fi soarta lor dupa data de 30 martie, care este termenul limita dat de ministrul Cseke Atilla pentru transformarea Spitalului in camin pentru persoane varstnice. "Le-am spus sa isi faca treaba asa cum si-au facut-o si pana acum. Ce as fi putut sa le spuns Noi nu ne opunem modernizarii, cum spune domnul ministru. Dar daca este o institutie care merge si merge bine, nu intelegem de ce trebuie desfiintata ", a declarat managerul Spitalului din Cisnadie, Dorina Hanzu Dancanet.

Spitalul Orasenesc Cisnadie are 100 de angajati. Dintre ei, 15 sunt medici. Unii adusi cu greu la Cisnadie, pentru ca tot timpul au fost probleme cu angajarile in sistemul de sanatate. Mai sunt 47 de asistente. Nimeni nu poate spune unde vor fi reincadrate aceste persoane. "Am dat drumul la sala de gimnastica medicala si recuperare neurologica. Functioneaza din iunie 2010, aprobata de Ministerul Sanatatii. Acum avem medici specialisti pentru Obstetrica-Ginecologie. Vroiam sa redam functionarii sala de nasteri. De ce ne-au lasat sa facem aceste lucruri si acum naruie totul ", se intreaba managerul Dorina Hanzu Dancanet.

"Cat sunt eu primar, nimeni nu isi bate joc de locuitorii acestui oras! "

Primarul orasului Cisnadie, Johann Krech spune ca daca ministrul va ajunge sa desfiinteze Spitalul Orasenesc din Cisnadie, va ataca ordinul in instanta de contencios administrativ si il va da in judecata pe Cseke Attila pentru incalcarea dreptului fundamental al cetateanului de a beneficia de asistenta medicala. "Exista in holul Primariei un registru in care toti cei care doresc pot subscrie la initiativa Primariei Cisnadiei de a salva spitalul din localitate. Exista un protest si un apel in acest sens si pe site-ul orasului, si pe reteaua de cablu din Cisnadie si localitatile limitrofe. Pentru inceput, protestam in acest fel incercand sa impiedicam desfiintarea spitalului. Daca nu se tine cont de doleantele noastre, il vom actiona in judecata pe domnul ministru al Sanatatii, Cseke Attila. Vom face plangere penala pentru incalcarea dreptului fundamental al cetateanului si abuz. Actul in sine va fi atacat in contencios. Cat sunt eu primar, nimeni nu isi bate joc de locuitorii acestui oras. Apelam la toti cei care vor sa mentinem spitalul sa vina sa subscrie la initiativa noastra. "

Banner de protest pe cladirea Primariei

De ieri, pe sediul Primariei Cisnadie se afla un banner care exprima nemultumirea reprezentantilor acestei institutii cu privire la proiectul Ministerului Sanatatii. Prin acest banner, Primaria cheama locuitorii sa sustina cauza spitalului. "Ajutati-ne sa salvam spitalul! ". Acesta este mesajul prin care Primaria cere sprijin de la locuitorii orasului pentr ca unitatea medicala sa nu se trasnforme de la 1 aprilie in Camin pentru persoane varstnice.

Spital din tata-n fiu

Chiar daca drumul s-a reabilitat, distanta dintre Sibiu si Agnita poate fi strabatuta cam intr-o ora. in conditii de trafic fluent si conditii meteo favorabile. Cam tot atat va trebui sa piarda pe drum si o ambulanta cu un bolnav care sa fie transportat la Sibiu. "Nu mai luam in calcul ca poate cazul nu e din Agnita, ci dintr-un sat. Pana ajunge ambulanta la caz, pana pleaca cu el la Sibiu si pana ajunge, trece o gramada de timp. Ce se intampla daca e un infarct sau o nastere in expulzie pe un drum de atatia kilometris ", se intreaba directorul medical al Spitalului Orasenesc din Agnita, dr. Sorin Popa.

Spitalul de la Agnita functioneaza de aproape 70 de ani. Dupa ce a ajutat la construirea lui, acum, in calitate de pacient, Ioan Florea vede cum totul se spulbera in jurul lui. "Eu am turnat fundatia aceasta. Am carat cimetul cu targa. Nu stiti ce e in sufletul meu acum, cand aud ca vor sa desfiinteze spitalul. Pentru mine e extrem de dureros. Şi eu ma mai pot descurca cat de cat. Dar pe Valea Hartibaciului sunt oameni sarmani. O sa moara cu zile pana vor ajunge la Sibiu sau la Medias la tratament, ca nu vor avea bani de drum ", a spus Ioan Florea, de pe patul de spital. Un spital care a luat nastere din mainile lui.

Disperarea e cuvant de ordine

Cand i-am spus ca spitalul unde se trateaza de ani de zile se va desfiinta, Maria Pascu a izbucnit in plans. Lacrimile femeii sunt rugaminti catre cei care au decis sa faca din spital un camin pentru batrani, pentru a "nu-mi lua viata ". "Rabdam mai mult decat au rabdat mosii si stramosii nostri. Şi le-om duce pe toate. Dar sa ne lase spitalul. Avem un spital cum putine sunt. Avem doctori aici care ne stiu bolile si care se poarta cu noi de parca le-am fi parinti. Daca ne iau spitalul, ne iau viata. Pentru ca noi suntem oameni saraci. Nu avem bani sa plecam de aici, nici pentru o boala grava ", ne-a spus Maria Pascu.

Ana Glascu este si ea disperata de cand a auzit ca spitalul se desfiinteaza. "E grav ce se intampla. Aici vin copii mici, vin batrani, vin femei sa nasca. Avem nevoie aici de spital ca de pita ", a spus femeia.

Destul de greu, dar foarte inversunata, Simona Rozen ii cere ministrului Cseke Attila sa nu ii refuze sansa la viata. Iar daca acesta nu o va asculta, ii cheama pe oameni in strada sa apere spitalul. "Eu am astm. Cum sa ne ia spitalul. Eu nu rezist la un drum atat de lung. Nici pana la Sibiu si nici pana la Medias. Şi nici nu am posibilitati sa ajung acolo. Aici suni si in 2 - 3 minute vine Salvarea. Sa ne lase spitalul sau sa iesim in strada sa ni-l aparam ", a spus femeia.

Agnita ar bloca Sibiul doua luni

Peste 3.000 de bolnavi sunt externati anual de la Spitalul Orasenesc Agnita. Pe ambulatoriu, fiecare medic are aproape 80 de consultatii pe luna. Doar daca bolnavii care au nevoie de internare ar ajunge la Sibiu, ar insemna cam 2 luni in care Spitalul Clinic Judetean nu ar mai putea rezolva decat cazurile care pana acum erau tratate la Spitalul Orasenesc Agnita. "Avem un spital cu tot ce trebuie. Avem medici specialisti extraordinari, avem laborator acreditat, am inceput demersurile pentru achizitie de aparatura, cu ajutorul Consiliului Local, nu am avut datorii. Nu ne asteptam la o asemenea masura, mai ales ca distanta dintre noi si Sibiu este de 60 de kilometri, iar intre noi si Medias sau Fagaras sunt in jur de 45 de kilometri. Şi nici nu stim care au fost criteriile prin care s-a luat aceasta decizie. Sa ne spuna care sunt criteriile. Ce nu am indeplinit ca sa stim ce putem face ", a spus directorul Spitalului Orasenesc Agnita, Nicolae Prisca.

Managerul Prisca nu a stiut, ieri de dimineata, ce sa spuna personalului pe care il are in subordine, ce se va intampla cu ei dupa data de 1 aprilie, cand, cel putin teoretic, spitalul va deveni camin pentru persoane varstnice. "Spun ca personalul va fi redistribuit. Dar undes Nu sunt locuri. Aici avem 9 medici, 29 de asistente si 15 posturi ocupate cu personal auxiliar. Avem medici care au venit aici si si-au cladit viata aici. Unde sa se duca acums ", a mai spus managerul Prisca.

Primarul Radu Crucean a declarat ca va merge in audienta la ministrul Cseke Atilla pentru a sustine cauza Spitalului din Agnita. "Noi avem aici un camin de batrani. Avem, in zona, camin de batrani la Marpod si la Ighis. Şi sunt locuri libere. De ce sa desfiinteze un spital pentru asa cevas Avem alocate fonduri in buget pentur continuarea lucrarilor la spital, pentu aparatura, dar si pentru 4 apartamente pentru medici, ca sa ii putem stabiliza aici ", a spus primarul Radu Crucean. Totul pare a fi in zadar, pentru ca proiectul de ordin a aparut deja pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent atat in reteaua proprie, cat si in administrarea autoritatilor locale, 182 unitati sunt propuse sa ramana fara personalitate juridica si sa se reorganizeze in sectii exteriore. Dintre cele 182 de spitale, un numar de 111 unitati sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unitati care se vor reprofila in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta. Exista deja 10 unitati sanitare (5 in Dambovita, 2 in Oradea, 2 in Bucuresti si una in Arges) care sunt desfiintate din punct de vedere juridic prin hotararile de guvern aprobate anul trecut, conform Ministerului Sanatatii.Minerva Boitan (senator PNL): "Sunt masuri pompieristice. Nu au fundament "

"Nu o sa fiu de acord niciodata ca cel mai vechi spital de psihiatrie din tara, e vorba de Spitalul de Psihiatrei din Sibiu sa fie comasat. Le-am spus coelgilor din Comisia de Sanatate sa priveasca foarte atent problema. Nu doar la Sibiu, ci peste tot. Dar in ceea ce priveste Sibiul, nu se poate nimeni astepta sa se scurga tot judetul prin Spitalul de Urgenta si Spitalul Municipal de la Medias. Ceea ce s-a facut, s-a facut pompieristic. Ministerul Sanatatii nu poate face camine de batrani. Daca nu vrea Consiliul Local camine de batrani, nimeni nu il poate obliga. Ca sa nu mai vorbim ca la Ministerului Muncii nu e prevazut buget pentru aceste camine. Aceasta este o modalitate indirecta pentru desfiintarea spitalelor. Sper doar ca ceea ce se discuta pe la colturi sa nu se adevereasca si anume ca celor care se vor opune acestui plan li se va taia finantarea ".

Raluca Turcan (deputat PDL): "E regretabil ca s-a ajuns aici, dar sper sa fie bine pe termen lung "

"Din punctul meu de vedere este regretabil ca am ajuns in aceasta situatie. Dar inteleg reforma in sistemul de sanatate. incet-incet va ajunge si acest sistem sa functioneze sanatos, in conditii optim, plecand de la sistemul de preventie pana la salvarea vietii oamenilor. Nu e un proiect de azi, pe maine. E unul de durata. Toate aceste decizii s-au luat in baza unor analize si probabil ca s-a tinut cont de multi factori: de boli, de populatia din judet. Am avut discutii cu domnul ministru si am incercat sa fac tot ce pot. Nu intotdeauna obtii ceea ce doresti. Sper ca solutia sa fie buna pe termen lung. Ca o compensare, am avut discutii pentru eficientizarea sistemului de interventie rapida SMURD si avem angajamentul extinderii SMURD la Agnita ".

Cornel Ştirbet (deputat PDL): "E mai justificata mentinerea Spitalului de la Agnita decat a celui de la Cisnadie "

"Noi am facut niste demersuri. Am discutat cu domnul ministru, mai ales pentru ca Agnita este foarte departe de un alt spital. Am discutat si despre comasarea Spitalui de Psihiatrie si al celui de Boli pulmonare. Am sustinut sa ramana asa. S-au facut si demersuri de la Primaria Agnita. Nu am dori sa se desfiinteze nici la Cisnadie, dar e totusi mai motivat sa desfiinteze la Cisnadei decat la Agnita, pentru ca Cisnadia e mai aproape de Sibiu. Dar Agnita este foarte departe. in masura in care se poate, parerea mea e ca e mult mai justificata mentinerea Spitalului de la Agnita. Dar, repet, incercam sa le salvam pe toate ".

Ioan Cindrea (deputat PSD): "Spitalul din Agnita este absolut necesar pentru comunitate"

"Actualul Guvern cere sa se inchida si sa se desfiinteze institutii importante din Agnita, cum ar fi Spitalul, Judecatoria sau Parchetul de pe langa Judecatorie. Aceste institutii functioneaza de zeci de ani in oras si sunt absolut necesare pentru comunitate. Ne vom opune prin toate mijloacele impotriva acestor masuri. Agnita este situata la distante foarte mari de Sibiu si Medias, iar spitalul trebuie sa functioneze in continuare. Eu, de exemplu, cand era prefect in 1996 am facut demersuri ca spitalul sa fie reabilitat, iar acum dupa 14 ani vor sa-l inchida. Guvernantii nu inteleg nimic. A guverna inseamna sa ajuti cetatenii, nu sa ii deservesti".

Mircea Silvestru Lup (deputat PSD): " E mai usor sa strici, decat sa construiesti "

"Spitalul din Cisnadie trebuie sa existe. Institutia are viata si acolo sunt medici profesionisti. Argumentele Ministerului Sanatatii privind desfiintarea spitalului nu sunt pertinente. E mai usor sa strici, decat sa construiesti. Cu greu au reusit unii sa infiinteze acest spital. Sunt pentru mentinerea spitalui "

Teodor Dumitru Banciu (presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, primarul Salistei) a declarat miercuri, ca primarii oraselor din Romania se declara ingrijorati si nu sustin procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, inceput deja de Ministerul Sanatatii. "AOR va inainta un protest scris ministrului Sanatatii, Cseke Attila si ii va cere sa nu desfiinteze spitalele si sa respecte autonomia locala, stiut fiind faptul ca spitalele ce urmeaza a fi transformate in camine de batrani se afla in subordinea primariilor. Deja, unii primari din tara si-au angajat avocati si intentioneaza sa dea in judecata Guvernul, in contencios administrativ, ca prima masura de protest impotriva reorganizarii spitalelor. Avem numeroase semnale de la primarii din tara, nemultumiti de ordinul de ministru, prin care se desfiinteaza spitalele. Cetatenii vor avea de suferit. Şi asa ne pleaca medicii din tara, iar in multe zone, unde sunt orase mai mici sau sate si comune, tinerii medici nu sunt atrasi ca sa vina sa munceasca. Nu suntem de acord cu desfiintarea spitalelor atat de necesare cetatenilor si transformarea lor in camine de batrani. Şi batranii trebuie ajutati si sunt convins ca se pot construi camine sau se pot gasi solutii pentru sprijinirea varstinicilor, insa nu suntem de acord cu desfiintarea spitalelor ". La nivelul intregii tari 84 de orase sunt afectate de aceasta initiativa de desfiintare a spitalelor. (S. M, C.P)
de Laura Buciu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 03 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter