SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCJ Alba solicitat sa avizeze parcul eolian din muntii Cindrel

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »


Spre deosebire de alte proiecte, sibienii au aratat ca sunt interesati de cel care propune ridicarea a 29 de turbine inalte de 100 de metri, in muntii Cindrel. Astfel, la finele anului trecut, o serie de organizatii, dar si de persoane fizice, au cerut lamuriri referitoare la proiectul aflat in faza de avizare. Printre cele mai importante avize este cel al Consiliului Judetean Alba, care administreaza aria protejata Frumoasa, sit Natura 2000.

Cu cateva zile inainte de finele anului trecut, Agentia de Protectie a Mediului Sibiu a postat pe site-ul propriu Studiul de evaluare adecvata pentru proiectul initiat de Sifee Wind Energy SRL Sibiu, ce prevede ridicarea a 29 de turbine eoliene pe teritoriul administrativ al comunelor Cristian si Rasinari. Trebuie precizat ca studiul amintit este doar o etapa in obtinerea avizelor finale de mediu. O prima varianta a acestui studiu a fost depusa in august anul trecut, reprezentantii APM Sibiu solicitand completarea documentului. Printre aspectele solicitate atunci a fi detaliate se numara existenta sau nu a unui culoare de migratie in zona amplasamentului proiectului, precum si argumentarea efectului implementarii proiectului asupra speciilor din zona, efect caracterizat in prima faza ca "nesemnificativ". In urma acestor completari, studiul de evaluare adecvata a fost supus, in 18 decembrie 2012, dezbaterii publice. Si ca urmare a articolului publicat de Turnul Sfat ului in editia on-line, in termenul legal de cinci zile, mai multi sibieni si cateva organizatii neguvernamentale din Sibiu au depus o serie de memorii prin care fie solicitau detalieri, fie isi exprimau opozitia referitoare la avizarea unui astfel de proiect intr-o zona protejata precum cea din muntii Cindrel. "Observatiile publicului au fost comunicate titularului de proiect cu solicitarea de analiza si evaluare", arata reprezentantii APM Sibiu.

Unul din cele mai importante avize: cel al CJ Alba

De la inceputul anului 2010, administrarea ariei naturale protejate Frumoasa a fost castigata de Consiliul Judetean Alba, cu toate ca situl natural se afla in proportie de peste 60% pe teritoriul judetului Sibiu, doar 18 procente fiind pe teritoriul judetului Alba. Acum, in calitate de custode al ariei protejate, Consiliului Judetean Alba i-a fost solicitat avizul pentru proiectul celor 29 de eoliene. Avizul nu este consultativ, ci obligatoriu.
Acest aviz, alaturi de rezultatele dezbaterilor din comisia de analiza a APM Sibiu, poate duce la continuarea procedurilor pentru proiectul din muntii Cindrel, respectiv intocmirea raportului final, cel de impact asupra mediului. "In cazul acceptarii studiului de evaluare adecvata de catre APM Sibiu, urmeaza realizarea raportului privind impactul asupra mediului, care va cuprinde si concluziile studiului de evaluare adecvata. Raportul privind impactul asupra mediului va fi pus la dispozitia publicului si va fi supus unor noi dezbateri publice. APM Sibiu este obligata sa tina cont de sesizarile publicului, sesizari care, implicit, vor fi luate in considerare in procesul decizional", arata Bogdan Trif, directorul executiv al Agentiei Regionale de Protectie a Mediului.

Zgomot cat o strada aglomerata

Proiectul celor de la Sifee prevede ca cele 29 de turbine ale caror palete vor avea un diametru de 101 m sa livreze energia produsa catre Centrala de la Sadu, prin cabluri subterane. Potrivit studiului postat pe site-ul APM, eolienele produc zgomot din doua surse: elementele turbinei (reductor, frane, sisteme de transmisie etc.) si vantul care `se scurge` pe palele turbinelor. `Nivelul maxim al emisiei sonore aferent tipului de turbina ce urmeaza a fi utilizat (SIEMENS SWT 3.0 – 101) este de 107 dB(A), la o inaltime de 10 metri deasupra solului si pentru o viteza a vantului de 8 m/s`, se arata in studiul amintit. Spre comparatie, 120 de dB este zgomotul produs de un claxon de camion inregistrat de la cinci metri, iar o strada aglomerata cu trafic greu produce un zgomot masurat la 100 de dB. 8 m/s este echivalentul unei viteze de 28,8 km/h.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 15 ianuarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 15 decembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter