SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCJCPC T Cindrelul-Junii Sibiu: schimb de experienta cu Japonia

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale „Cindrelul – Junii " Sibiu desfasoara activitati recunoscute in planul culturii traditionale, in conservarea si promovarea acesteia la nivel national si international.

Programele concepute nu se limiteaza doar la publicul roman, ci vizeaza si spectatori si parteneri de specialitate din strainatate. in acest sens, in perioada 25 – 29 iunie 2011, institutia a fost gazda unei delegatii cu caracter cultural din Japonia, specialisti in domeniul artei coregrafice.
Schimbul de experienta a fost axat pe deprinderea unor jocuri populare romanesti in cadrul unui seminar condus de Silvia Macrea. in premiera, membrii delegatiei din Japonia au putut cunoaste si juca Jiana de la Tilisca, Şchioapa ciobaneasca, invartita de salon etc. Atelierele de dans (de la Cercul Militar Sibiu) au fost completate cu vizite de observare in situ a cantecelor, jocurilor si traditiilor romanesti, precum si cu vizite in muzee, pentru intregirea cartii de vizita a Sibiului.
Punctam, succint, momente din vizita delegatiei din Japonia in judetul Sibiu:
- intalniri cu tezaure umane vii – creatorii populari Virgil Ilies din Saliste, Mariaoara Berbescu din Gura Raului, Trifu Aurel din Altana.
- demonstratii si degustari de bucate traditionale: hencles, paine de casa si pranz la stana (Familia Neamtu din Altana) si la Gura Raului
- demonstratii de joc popular: satenii din Altana si Benesti, formatia de dansuri populare Gura Raului si, bineinteles, Junii Sibiului. Profesionistii de la Junii Sibiului au uimit audienta cu suitele coregrafice de mare virtuozitate si cu piesele muzicale diverse, care au redat imaginea intregii tari.
- vizita la Muzeul interetnic si Centrul de informatii Altana (Ştefan Vaida), Muzeul de icoane pe sticla „Zosim Oancea " din Sibiel, Muzeul National Brukenthal, Muzeul de Etnografie Universala " Franz Binder ", Muzeul Civilizatiei Traditionale ASTRA.

Aceste schimburi culturale reafirma ideea valorilor nepretuite pe care le constituie cultura populara, in general, si jocurile romanesti, in special. Interesul pentru folclorul romanesc, manifestat de catre oameni apartinand unei culturi atat de diferite, ne umple sufletul de satisfactie. Ne bucuram ca oaspetii nostri s-au aratat dornici sa imbrace un costum popular de Marginime, sa incerce valitoarea, coiful si naframa de pe Valea Hartibaciului, sa viziteze gospodarii traditionale (Marina Ihora – a lu Ihorutu) din Gura Raului, adica sa ne cunoasca prin intermediul culturii noastre traditionale. Se cuvin multumirile noastre colaboratorilor, comunitatilor satesti si institutiilor care au inteles importanta promovarii valorilor culturale sibiene.
Sursa:
Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 01 iulie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter