SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGClaudia Olariu si Ioana Bogdan, mandria Scolii Populare de Arte si Meserii "Ilie Micu"

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Claudia Olariu - intre muzica si Finante-Banci

Premiul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu este distinctia oferita de juriul festivalului de folclor de la Sibiu Claudiei Olariu din Cisnadie, care desi se specializeaza in Finante-Banci la Facultatea de ┼×tiinte Economice din cadrul ULBS, isi transpune intregul suflet in muzica populara, fiind de trei ani cursanta a ┼×colii Populare de Arte si Meserii "Ilie Micu", la clasa de canto popular. "Sunt in ultimul an. Din pacate scoala se termina si visez la o cariera in muzica. O sa mai merg o perioada la concursuri, dupa care imi doresc sa scot un album", spune Claudia, care, in drumul sau, si-a ales-o drept model pe doamna muzicii populare din zona Sibiului - Lucretia Ciobanu. "Sunt foarte multi interpreti care imi plac, dar la fel ca multi dintre colegii mei, o am ca model pe doamna Lucretia Ciobanu", spune Claudia. Pentru "Vara, Vara, Primavara" a ales "un cantec doinit din repertoriul regretatului Dumitru Giurca, "Spune bade-adevaratu" si o piesa de joc, o jieneasca - "De-ar veni primavara", care i-au adus, iata, un frumos premiu si multa bucurie, dupa cum chiar ea recunoaste: "Am fost foarte fericita si m-am simtit foarte implinita ca am reusit sa obtin acest premiu, deoarece consider acest festival ca fiind unul de inalta tinuta si pentru ca mi-am dorit sa obtin un premiu la mine acasa", mai spune Claudia.

Tanara cisnadianca nu s-a trezit pur si simplu in mijlocul muzicii populare, ea fiind descoperita de profesorul Ion Sturzu, de la Liceul Teoretic "Gustav Gundisch", care a sustinut-o si indrumat-o in primii pasi pe acest drum. Nu a fost insa singurul, pentru ca, dupa ce a debutat la Festivalul Vara, Vara, Primavara din 2011, solista noastra a fost remarcata de interpretul Marcel Parau, care i-a propus sa participe la festivalul-concurs Vocea Populara de la Cluj, prezentat chiar de Alina Pinca, actualul director al ┼×colii Populare de Arte si Meserii "Ilie Micu". "La initiativa ei am venit la ┼×coala Populara". Decizia pare sa fi fost una de bun augur, pentru ca pe langa Premiul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu, Claudia a mai obtinut o mentiune la Topul Martisorului desfasurat in perioada 5-6 martie la Timisoara, Marele Premiu la Festivalul International "Cantecele Neamului", Suceava 2013, premiul I la Festivalul National "Traditii" ┼×imleul Silvaniei din 2013.

Ioana Bogdan - canta pentru oameni

Este studenta in anul patru la Asistenta Medicala Generala in cadrul ULBS, se numeste Ioana Bogdan, este din Agnita si a obtinut premiul al III-lea la Festivalul Vara, Vara, Primavara de anul acesta. Recunoaste ca il admira pe Marcel Parau, "pentru ca reprezinta zona Vaii Hartibaciului", doina "Ada Doamne bun si rau", culeasa chiar de ea din satul Sasaus si invartita "Suna valea de rasuna", din repertoriul lui Marcel Parau fiind cele doua piese care i-au adus tinerei de 22 de ani recunoasterea juriului si premiul. Acestea sunt si motivele care o fac sa priveasca, plina de optimism, spre viitor. "Am inceput sa cant de mica, prin casa, impreuna cu sora mea. Ajunsa la scoala, m-a descoperit profesorul de muzica si m-a indrumat spre Casa de Cultura din Agnita, unde am cunoscut-o pe doamna profesoara Doina Parau. M-am pregatit cu ea aproximativ cinci ani, dupa care m-am inscris in Ansamblul "Cununa" al Casei de Cultura din Agnita, ca solista si dansatoare", spune Ioana, marturisind ca nu peste mult timp a abandonat dansul doar pentru a se dedica in intregime muzicii.

"Premiul acesta este unul dintre cele mai importante obtinute pana acum, pe langa premiul al II-lea pe care l-am luat la Festivalul "Valeria Peter Predescu" din Bistrita (2013) si a mentiunii obtinute la Festivalul "Maria Lataretu" de la Targu Jiu. Acest premiu III a fost pentru mine un vis implinit, pentru faptul ca l-am obtinut la Sibiu. Nu ma asteptam", marturiseste Ioana, privind cu incredere si hotarare spre viitor: "In viitor vreau sa ma axez pe muzica si asta o sa fac".

"Daca mergi bine pregatit ai sansa sa iei un premiu"

"Daca mergi bine pregatit ai sansa sa iei un premiu", spune la randul sau, Vasile Repede, profesorul de canto popular al celor doua tinere soliste. Vasile Repede a venit la ┼×coala Populara de Arte si Meserii de la Sibiu tocmai de la Alba, fiind profesor in aceeasi specializare, la Liceul de Arte "Regina Maria" din Alba Iulia. "Sunt de aproximativ o luna si jumatate la Sibiu si am intalnit aici tineri talentati dornici de insusire a folclorului autentic romanesc si de pastrare a portului popular din zona pe care o reprezinta. Lucram la insusirea si perfectionarea tehnicii vocale - dozaj, frazare, emisie vocala, ca in final sa ajungem la interpretare. Toata lumea canta si doar unii interpreteaza", spune Vasile Repede, aratand ca alaturi de cele doua premiante, printre cursantii talentati si cu perspective ai scolii populare sibiene se numara si Ioana Bogdan, Iulia Banciu, Ion Chis, Teodora Ciocanea, Ilie Dura, Paula Medrea, Ionela Sterp, Claudia Olariu, Cristina Marin si Marius ┼óugulescu. "Au participat la festivaluri, au aparut in emisiuni radio, tv si au perspective de a face performanta", mai spune profesorul Vasile Repede.

Singurul loc din judet

"Premiile aduc un plus de imagine scolii noastre si certitudinea calitatii actului educational si artistic realizat in scoala", spune Alina Pinca, directorul ┼×colii Populare de Arte si Meserii "Ilie Micu" din Sibiu, subliniind faptul ca numai la specializarea canto popular sunt inscrisi 120 de elevi. Acestia nu sunt numai din Sibiu, cum poate s-ar crede, ci si din Cluj, Alba, Satu Mare, Valcea, Pitesti, Gorj, Hunedoara sau Timis, multi dintre ei fiind studenti ai facultatilor sibiene, si perfectionandu-si cunostintele la ┼×coala Populara. "┼×coala noastra este singurul loc din judet si municipiu unde se studiaza canto popular, iar din octombrie 2013 am lansat cursul de canto muzica usoara, la care preda profesoara Mihaela Patan si care, la fel, este unic in Sibiu". Alina Pinca a mai tinut sa precizeze ca institutia pe care o reprezinta se bucura de o colaborare foarte buna cu toate institutiile de cultura din oras, in special cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu. "Vreau sa aduc sincere multumiri Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu, in special doamnei Silvia Macrea, pentru colaborarea extraordinara pe care am avut-o inca de la venirea mea la conducerea scolii. Pentru ca anul acesta Junii implinesc 70 de ani de activitate, colectivul ┼×colii Populare de Arte si Meserii "Ilie Micu" le ureaza un sincer La multi ani, cu speranta intr-o colaborare la fel de fructuoasa si in anii ce vor urma", a conchis Alina Pinca.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 20 martie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 09 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter