SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGColindatul Junilor a intrat in patrimoniul UNESCO

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in 28 decembrie mergem la Saliste sa vedem cetele de juni, in 7 ianuarie - la Talmacel sa udam Ionii, iar dupa aceea - la Carta sa vedem ursii si burduhosii. Sunt trei date pe care sibienii le noteaza de ani buni in calendarul sarbatorilor de iarna si care ne par... obisnuite. Şi par obisnuite pentru ca se intampla aici, la noi acasa, si pentru ca le practica nepotii, copiii, fratii sau prietenii nostri. Obisnuitul lor i-a fermecat insa pe altii, pe specialistii in cultura traditionala si patrimoniu cultural, asa ca toate aceste practici inglobate colindatului de ceata barbateasca se regasesc de cateva zile pe Lista patrimoniului mondial protejat de UNESCO. Romania si Republica Moldova au depus dosarul de inscriere impreuna, motivatia fiind urmatoarea: "Colindatul in ceata barbateasca este un obicei vechi, de origine latina, care se intalneste in spatiul Republicii Moldova, in Romania, dar si in teritoriile aferente spatiului romanesc.

Acest obicei concentreaza valori de prima importanta ale folclorului muzical, literar, coregrafic, perpetuate prin traditia oralitatii".

Cetele de juni, din sate la UNESCO si... inapoi in sate

Multe sunt satele Sibiului in care colindatul de ceat[ barbateasca sau colindatul junilor, asa cum este el cunoscut in zona, este practicat. in Ţara Secaselor, in Marginimea Sibiului, in Ţara Oltului, pe Valea Hartibaciului sau pe Valea Tarnavelor, junii colinda din casa in casa la Craciun, ingroapa Anul Vechi si rup ceata cu matahali si burduhosi la Sf. Ioan. Exista insa si localitati, destule, din pacate, de unde obiceiul a disparut, fie pentru ca populatia satelor e imbatranita, fie pentru ca nu a existat acel "cineva" care sa mobilizeze tinerii si sa ii cheme din nou la ceata. De pilda, in sate precum Gales si Amnas, colindatul cetei de juni nu se mai practica, comunitatile fiind mici, spune protopopul Ioan Ciocan.

"Este de mare importanta faptul ca aceasta forma de colindat a fost declarata patrimoniu UNESCO. Sper sa stimuleze comunitatile traditionale in sensul prezervarii obiceiurilor si sa revigoreze traditiile, ba chiar reluarea lor in localitati unde colindatul cetelor de juni a disparut. Intelectualilor din lumea satului le revine sarcina de a stimula tinerii si de a incerca revigorarea traditiilor. Nu e un lucru imposibil, exista exemple concrete in acest sens. De pilda, in satul meu natal, Cut, s-a reluat colindatul cetei de feciori in anul 1995, dupa o intrerupere indelungata. Ceata de juni surprinde un moment esential din viata tinerilor: cel al maturizarii. Ceata de juni este o scoala de datini si obiceiuri; este necesara in comunitatile rurale", spune etnologul Ilie Moise, membru in Comisia Nationala de Salvgardare a Patrimoniului si autor al volumului monografic "Confrerii carpatice de tineret: ceata de feciori".

 Intre Gura Riului si Cartisoara

14 localitati reprezentative pentru practicarea colindatului de ceata barbateasca sunt mentionate in documentatia depusa de Romania pentru inscrierea obiceiului in patrimoniul UNESCO. Printre aceste localitati se regaseste Gura Riului, ai carei juni sunt renumiti pentru Calus, Banu Maracine, Calusarii, Fecioreasca si Romana, pe care le joaca intotdeauna de Craciun.

Lista satelor sibiene de nota 10 in ceea ce priveste colindatul de ceata barbateasca e mult mai lunga, spune etnologul Ilie Moise. Cateva exemple? Cartisoara, unde exista nu mai putin de 90 de colinde, doar vreo 30 dintre ele fiind culese de specialisti; Alamorul, unde traditia colindatului e bine prezervata, iar feciorii uimesc mereu cu ale lor caciuli bogat impodobite; Tilisca, unde se reuseste practicarea obiceiului ca in vechime, si Jina, care stabileste recorduri in judet prin numarul de tineri implicati in colindat.

Includerea Colindatului de ceata barbateasca pe Lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO a fost decisa la reuniunea ce se desfasoara in aceste zile, la Baku (Azerbaidjan). Ritualul Calusului, doina si tehnicile de realizare a ceramicii de Horezu au fost, de asemenea, inscrise pe Lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial, in anii precedenti.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate duminica, 08 decembrie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 17 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter