SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGConstantin Oprean: "Eu degeaba incerc sa ascund ceva. Nu pot sa ascund! Nu pot sa ascund nici salariul"

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Constantin Oprean, rectorul Universitatii `Lucian Blaga` din Sibiu, vorbeste despre viitorul institutiei de invatamant pe care o conduce.
Reporter: Este pregatita Universitatea `Lucian Blaga` sa inceapa anul universitar? Vara asta nu s-au vazut prea multe investitii.
Constantin Oprean: Partea materiala este foarte bine pusa la punct, noi am investit foarte mult in ultimii ani cel putin partea aceasta de reabilitari, de modernizari, dotari. Deci nu sunt probleme deosebite. De altfel, controalele pe care le-am facut in ultimii ani impreuna cu echipele de control din minister au aratat ca noi poate stam cel mai bine din zona Transilvaniei. Transilvania, Banat si asa mai departe. Este o concluzie trasa de persoane neutre.
Rep.: Mai bine ca Babes-Bolyai sau Universitatea din Timisoara?
C. O.: Mai bine! Babes-Bolyai are ceva reprezentativ in fata si restul nu se vede. Au mult si nu pot sa asigure totul. Mai mult decat ce v-am spus, noi incercam acum sa dam in folosire si noul camin studentesc de aici de pe Calea Victoriei. Are 250 de locuri si este facut dupa cel mai inalt standard. Ca dotari poate fi comparat cu un hotel. Acum suntem in faza finala, lucram la partea de finisari, suntem avansati cu partea de instalatii si vom incheia curand partea de mobilare. Chiar daca vom avea unele mici inconveniente legate de partea de mici lucrari la exterior, este vorba despre zona aceea din jurul cladirii, vreau la intai octombrie sa fie dat in folosire.
Rep.: Aceasi situatia se regaseste si la nivelul programelor de studiu?
C. O.: Am intrat in programul Erasmus Mundus, program de colaborare cu universitatile din afara spatiului european, si suntem prima universitate din Romania care a intrat intr-un consortiu de universitati din Europa care colaboreaza cu un consortiu de universitati din Asia. Vom avea in acest an universitar un numar de 21 de studenti si profesori din mai multe tari din Asia care vor invata la noi. Sunt pe o perioada de unul sau doi ani, pe programe de licenta, master, i-am primit, deja i-am cazat si dupa primele semnale se arata foarte incantati de modul in care au fost primiti. Pentru ei suntem prima universitate din Europa pe care o vad. Multi dintre ei s-au interesat deja cum isi pot prelungi stagiul in universitatea noastra. Trebuie sa va spun ca puteau alege universitati din Germania, Franta, Spania si au ales Sibiul.
Rep.: Dar unde i-ati gasit?
C. O.: Noi practic doar le-am prezentat oferta prin acest program de care v-am spus. Ei au ales oferta noastra. Si mai important este ca prin acest program taxa de scolarizare pe un an, care este platita prin acest grant european, este de 1.800 de euro. De la 300 sau 400 de euro cat platesc studentii nostri de la taxa, la 1.800 de euro, sunt bani care intra in universitate. Noi avem o hotarare de Senat care spune ca fiecare facultate, in mod obligatoriu, trebuie sa aiba un program de studii intr-o limba de circulati internationala.
Rep.: Bine, scopul este sa atrageti cat mai multi studenti din strainatate, dar vor ei sa vina? Cati studenti din afara Romaniei invata in prezent la ULBS?
C. O.: Deocamdata avem in jur de 200, dar numarul lor este nesemnificativ fata de dimensiunea universitatii. Noi vrem sa creasca proportia aceasta. Avem o imagine internationala, dar imaginea internationala se face in primul rand prin numarul de straini care vin sa-si faca studiile la noi. Asta inseamna si prosperitate, atat pentru universitate cat si pentru comunitate: oamenii astia vin si cheltuiesc aici, nu in alta parte. Si nu ne vom opri aici. Lucram acum la niste aplicatii pentru a intra in niste consortii cu universitati din America de Sud si din Afica.
Rep.: Acum o luna ati fost in China, cu ce rezultate?
C. O.: Am fost in Hong Kong, am semnat mai multe acorduri de colaborare, am participat la un congres interesant, dar cu aceasta ocazie am facut o deplasare si in Macao. Este tot o provincie chineza unde am semnat un acord de colaborare cu o universitate sora cu universitatea. Cadrele didactice de acolo sunt toate din afara Chinei si se preda numai in limba engleza. Astfel de legaturi conteaza extraordinar. Cu cat ai mai multe parteneriate de acest gen cu atat poti sa vezi si sa intelegi mai bine ce se intampla in universitatile din lume. Ideea vehiculata de preluare a bunelor practici este o realitate.
Rep.: Dumneavoastra vorbiti de consortii internationale si in Sibiu vine Coalitia pentru Universitati Curate si spune ca nepotismul este in floare in ULBS. Cum vedeti raportul lor?
C. O.: Din pacate, la noi in orice problema se pricepe toata lumea. Cum poti tu sa vii ca ONG, sa evaluezi institutional o organizatie de tipul unei universitati, care este foarte complexa, prin doi oameni. Un lector si un student. Iar eu ca sa fac evaluarea institutionala pentru a obtine nivelul ridicat de incredere ARACIS am avut in jur de 25 de experti. Concluzia? Eu obtin cel mai inalt nivel de incredere si sunt printre cele 23 de universitati care a obtinut acreditarea cercetarii stiintifice. Restul pana la 130 sau cate sunt nu au reusit sa ajunga la acest standard. Uite, ASE-ul din Bucuresti nu are decat atestarea cercetarii stiintifice! Acreditarea este un nivel de opt ori mai inalt decat atestarea cercetarii. Nicio universitatea privata nu este acreditata. Eu obtin aceste perfromante, cei doi piloni importanti in dezvoltarea unei universitati, calitatea procesului educational si calitatea cercetarii stiintifice, si vine un ONG cu doua persoane si care ma judeca in functie de numarul de reclamatii pe care le am eu. Si intr-o emisiune pe care o modera Tatulici reprezentantul ONG-ului vine si declarata ca `domne, stati putin ca performanta educatiei nu are nicio legatura cu etica!`. Poti sa intelegi lucrul asta, ca poti sa obtii performanta trecand peste regulile de etica?! Dar eu stau linistit. Eu degeaba incerc sa ascund ceva ca nu pot sa ascund. Institutia asta este complet transparenta. Ca mai apar anumite probleme care nu sunt publicate pe site sau anumite chestiuni, chiar daca nu se dau, ele se afla. Sunt documente scrise, sunt aici, exista posibilitate de acces la orice.
Rep.: Nu va ascundeti nici salariul?
C. O.: Nu pot sa ascund niciun fel de venit. Asta este venitul, e impozabil asa cum este. Nu pot sa-l ascund. Pe mine ma surprinde altceva. Analisti importanti din mass-media, oameni cu renume, se intreaba cum este posibil ca media salariilor din institutiile bugetare sa fie mai mare ca media salariilor din institutiile private. Ori ei nu stiu ca la firmele private se angajeaza pe salariul minim pe economie si resul se da in mana, la negru? Si atunci, ne furam caciula? Eu totdeauna am sustinut ideea de ierarhizare a valorilor intr-o societate, dar sunt constient ca este foarte greu sa faci acest lucru.
Rep.: Considerati ca imaginea ULBS sau a altor universitati din tara a avut in vreun fel de suferit in urma scandalului Spirui Haret din vara? La ULBS spre exemplu au ramas peste 1.500 de locuri neocupate in facultati in urma admiterii din vara.
C. O.: Imaginea ULBS in niciun caz nu a avut de suferit. Si locurile care au ramas libere majoritatea sunt locuri cu taxa. La buget sunt doar cateva. Noi am luat niste decizii vis-a-vis de treaba aceasta. Sunt unele probleme legate de anumite specializari dar nu ne ingrijoreaza in mod special.
Rep.: Si ca sa aratati ca nu aveti nimic de ascuns, ce salariu aveti?
C. O.: Salariul este in jur de 120 si ceva de milioane, cu indemnizatii si cu sporuri. Sigur ca eu am un cumul de functii dar am si partea de cercetare stiintifica. Toate sunt lucruri transparente din care mie mi se trage impozit. Acum am inteles ca se va reduce, asta este, nicio problema, asta este cadrul legal.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 16 septembrie 2009


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 12 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter