SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGConstantin Oprean: "Nici dupa patru ani de dezbateri nu a iesit o Lege a Educatiei reformatoare"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Rectorul Universitatii "Lucian Blaga", Constantin Oprean, spune ca noua Lege a Edu­catiei nu aduce reforma pe care o astepta: "Modificari prea mari nu sunt. Nici dupa patru ani de dezbateri nu a iesit o lege care sa fie reformatoare pentru invatamantul roma­nesc". in schimb, considera ca o prevedere buna a legii este cea care subliniaza ca de calitatea absolventilor nu raspund doar institutiile de invatamant, ci intreaga so­cietate. Constantin Oprean mai spune ca intotdeauna si-a dorit o lege in care firul rosu sa fie autonomia universitara, dar ca "autonomia universitara fara bani este mai mult o declamare a autonomiei".

in ceea ce priveste mult discutatul subiect al familiilor care activeaza in universitati, rectorul ULBS apreciaza ca fiind foarte buna prevederea noii legi ca rudele pana in gradul III sa nu poata ocupa concomitent functii prin care unul dintre membrii familiei sa se afle in pozitie de conducere sau de control fata de un alt membru al familiei: "Sunt intru totul de acord cu aceasta prevedere care apare si in Carta Universitatii Lucian Blaga; acolo se mentioneaza ca din conducerea unei structuri academice sa nu faca parte rude, dar nu sunt probleme daca, de exemplu, activeaza in facultati diferite".

Din perspectiva inspecto­rului scolar general al jude­tului Sibiu, Constantin Gorun, noua lege este una "noua euro­peana si deserveste necesi­tatile sistemului de invatamant romanesc". Pen­tru invata­mantul preuniver­sitar, marele castig al acestei legi este portofoliul educa­tional al elevilor, adica fisa psiho-pedagogica ce ii va insoti de la gradinita la universitate: "este o carte de vizita a elevului, in care se regaseste evolutia lui de-a lungul mai multor ani, cu carac­terizari facute de educatoare- pentru grupa pregatitoare, de inva­tatori - in ciclul primar si de diriginiti - in ciclul gimnazial si liceal", spune Constantin Gorun. in ceea ce priveste eventuale puncte slabe ale legii, inspectorul scolar general isi rezerva dreptul de a le discuta dupa ce forma finala a Legii Educatiei va aparea in Monitorul Oficial.

Noua Lege a Educatiei aduce modificari si in privinta structurii sistemului de inva­tamant: invatamantul primar cuprinde clasele I-IV, invata­mantul gimnazial - clasele V-IX, iar cel liceal - clasele X- XII/XIII. in plus, invatamantul obligatoriu este de noua clase. La capitolul invatamant uni­versitar, legea introduce pre­vederi noi in privinta rectorilor: rectorii pot sa fie revocati din functie de catre ministrul Educatiei, Cercetarii, Tinere­tului si Sportului, nu doar demisi prin decizie a Senatului universitar.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 06 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 18 septembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter