SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGConsulul General al Germaniei: "Johannis, un bun sef al Guvernului"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Excelenţa Sa, Thomas Gerlach, a revenit in poziţia de Consul General al Germaniei la Sibiu, după o absenţă de doi ani.

intr-un interviu acordat Turnul Sfatului, Excelen┼úa Sa vorbe┼čte despre schimb─ârile pe care le observ─â la Sibiu, dar ┼či despre chestiunile politice ale momentului.

Reporter: Cum aţi regăsit Sibiul la reintoarcerea după doi ani la Sibiu? Vedeţi schimbări notabile, in domeniul administrativ sau economic, in randul sibienilor de pe stradă?

Thomas Gerlach: in cei doi ani in care am lipsit, Sibiul s-a dezvoltat mai departe in sens pozitiv: infrastructura a fost imbun─ât─â┼úit─â, mediul de afaceri a primit un impuls substan┼úial, pe scurt: spiritul lui 2007 se poate sim┼úi ┼či in prezent.

R.: A┼úi plecat din Sibiu in chiar anul integr─ârii europene a Romaniei. ┼×i-au pus, in vreun fel, amprenta asupra Sibiului cei doi ani de apartenen┼ú─â la Uniunea European─â?

T.G.: in magazine se poate observa o ofert─â de bunuri vizibil mai mare, care decurge desigur din aderarea Romaniei la Pia┼úa Comun─â. Exist─â ┼či mai multe autoturisme moderne ┼či mai mult─â disciplin─â in circula┼úia rutier─â. Optic, Romania s-a apropiat mult de Europa occidental─â.

R.: Suntem in perioad─â electoral─â, imediat dup─â ce ┼či Germania a trecut printr-o perioad─â relativ similar─â. Pute┼úi s─â ne face┼úi o scurt─â descriere a diferen┼úelor dintre campania electoral─â din Germania ┼či cea din Romania, mai specific din Sibiu?

T.G.: in Germania a fost ales Parlamentul, alegerea direct─â a ┼čefului statului nu exist─â la noi. Pe aceste considerente campania din Germania are mai pu┼úin un caracter personal. Consumul de hartie mi se pare asem─ân─âtor de ridicat. in cazul ambelor ┼ú─âri am dubiile mele, dac─â aleg─âtorii se las─â influen┼úa┼úi realmente, dar acest lucru trebuie s─â-l decid─â strategii de campanie.

R.: Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a fost propus de majoritatea parlamentarilor Romaniei pentru funcţia de premier. Cum vedeţi, in calitate de Consul General al Germaniei in Transilvania, această propunere?

T.G.: il cunosc pe domnul Johannis ca pe un politician local de foarte mare succes ┼či cred c─â este capabil s─â fie un bun ┼čef al guvernului Romaniei. Faptul c─â un membru al minorit─â┼úii germane se bucur─â de o astfel de incredere, m─â incant─â desigur foarte mult.

R.: Crede┼úi c─â numirea lui Klaus Johannis in fruntea Executivului Romaniei ar insemna ┼či o int─ârire a rela┼úiilor intre Romania ┼či Germania?

T.G.: Dac─â s-ar ajunge in aceast─â situa┼úie, mi-a┼č putea inchipui foarte bine c─â da. Dar rela┼úiile romano-germane sunt de pe acum foarte stranse ┼či amicale, iar asta de mul┼úi ani, deci ar fi vorba despre o imbun─ât─â┼úire gradual─â. in cazul in care se vorbe┼čte aceea┼či limb─â, totul devine mult mai simplu.

R.: in vara acestui an, deputatul minorit─â┼úii germane in Parlamentul Romaniei, Ovidiu Gan┼ú, a declarat c─â rela┼úiile diplomatice ┼či, implicit, cele comerciale intre Germania ┼či Romania nu sunt fructificate la poten┼úial maxim, in principal "din vina" p─âr┼úii romane. Cum vede┼úi Dumneavoastr─â aceast─â situa┼úie?

T.G.: Domnul Gan┼ú s-a referit in special la faptul c─â vizitele la nivel inalt au devenit mai pu┼úin numeroase. Acest lucru era desigur datorit─â numeroaselor alegeri din Germania ┼či ca urmare a situa┼úiei dificile in cadrul guvernului Romaniei. in Germania avem deja rela┼úii clare, sper─âm c─â in curand ┼či in Romania, iar aceasta va impulsiona din nou schimbul de vizite. in domeniul industriei criza economic─â ┼či financiar─â pe plan mondial a redus activit─â┼úile, dar ┼či in acest domeniu exist─â speran┼ú─â pentru o imbun─ât─â┼úire grabnic─â.

R.: Ce crede┼úi c─â ar trebui intreprins de autorit─â┼úile romane astfel incat intre Romania ┼či Germania colaborarea s─â fie mai intens─â?

T.G.: Ar trebui s─â a┼čtept─âm stabilizarea rela┼úiilor politice ┼či economice, pentru anul viitor sunt optimist in mod precaut.

R.: Referitor tot la acest subiect, putem spune c─â intre Romania ┼či Germania, in momentul de fa┼ú─â, punctul principal de comunicare este Sibiul?

T.G.: Sibiul reprezint─â un magnet important pentru investitori ┼či turi┼čti. Vizitatorii cap─ât─â aici o impresie bun─â ┼či transmit aceasta mai departe. Aceasta este foarte important ca prim─â etap─â. Iar dac─â vor vizita apoi alte ora┼če ┼či regiuni ale Romaniei, vor constata, ce poate oferi aceast─â ┼úar─â.

R.: Cuvantul de ordine in randul presei, cel puţin, din Romania este, după alegeri prezidenţiale, "criza economică". Cum a trecut Germania de această perioadă a "crizei economice"?

T.G.: Din p─âcate Germania inc─â nu a dep─â┼čit criza, se preconizeaz─â o cre┼čtere semnificativ─â a ┼čomajului. Exist─â ins─â o clas─â medie s─ân─âtoas─â, care nu este afectat─â atat de puternic de criz─â. Din acest motiv Germaniei nu ii merge atat de r─âu in timpul crizei, in compara┼úie cu alte ┼ú─âri. Aceast─â clas─â de mijloc lipse┼čte in Romania in mare m─âsur─â, dar se constituie treptat.

R.: Poate fi int─ârirea rela┼úiilor cu Germania o ┼čans─â pentru Romania in a trece mai u┼čor de aceast─â perioad─â dificil─â din punct de vedere economic?

T.G.: Reţeaua densă a relaţiilor economice bilaterale sprijină deja din momentul de faţă ambele ţări. Pentru Romania mi se pare mai importantă decat relaţia cu Germania utilizarea mult mai bună a posibilităţilor Uniunii Europene in comparaţie cu perioada de pană acum. Aici sunt irosiţi bani, care ar fi importanţi pentru dezvoltarea Romaniei.

R.: Cat de interesant─â mai este Romania pentru investitorii germani?

T.G.: Atractivitatea nu s-a diminuat nicidecum. ins─â firmele germane ┼či-au redus activitatea acas─â ┼či in mare m─âsur─â ┼či in str─âin─âtate. Ne afl─âm inc─â in mijlocul unei crize grele, este necesar─â r─âbdare.

R.: Dar Sibiul, este acesta un punct distinct pe harta intereselor investiţionale germane?

T.G.: Desigur. in cadrul Clubului Economic German se inscriu lunar 2 – 3 membri noi, cei mai mul┼úi din municipiul ┼či jude┼úul Sibiu. Iar firme mari, de exemplu Continental, se dezvolt─â, adic─â dispun in halele proprii aparatur─â suplimentar─â. Acest lucru nu se vede din afar─â, dar creeaz─â noi locuri de munc─â.

R.. A┼úi petrecut ultimii doi ani in Italia, la Milano, dup─â ce in trecut, a┼úi reprezentat misiuni diplomatice ale Germaniei din Fran┼úa ┼či pan─â in Cehia. Pute┼úi s─â spune┼úi dac─â noi, romanii, suntem mai apropia┼úi in comportament de italieni sau de francezi? Sau ave┼úi un alt popor de care a┼úi plasa romanii mai aproape?

T.G.: in primul rand pot s─â afirm c─â noi, so┼úia mea ┼či cu mine, ne sim┼úim foarte bine in ambian┼úa romaneasc─â, mai precis cea transilv─ânean─â – ospitalitatea cordial─â, pofta de via┼ú─â molipsitoare – toate acestea nu pot fi intalnite u┼čor alt undeva. Influen┼úa romanic─â nu poate fi trecut─â cu vederea, de asemenea ┼či cea slav─â, maghiar─â, german─â ┼č.a.m.d., de fapt nu exist─â compara┼úie cu nici un alt popor.

R.: Revenit la Sibiu, care a fost primul loc pe care l-aţi vizitat in timpul liber?

T.G.: Nu m─â tenteaz─â s─â merg prea departe, deoarece c─âl─âtoresc destul in interes de serviciu: Bra┼čov, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bistri┼úa ┼č.a. O mas─â extins─â cu prietenii la sfar┼čit de s─âpt─âman─â intr-o pensiune din M─ârginimea Sibiului, de exemplu la Sibiel, aceasta este pe gustul nostru.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 23 noiembrie 2009


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 11 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter