SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Contestatii pe banda rulanta

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

O garantie depusa de cel care vrea sa conteste rezultatul unei licitatii publice ar fi o solutie buna pentru inlaturarea blocajelor, sustin o parte din actorii implicati in dansul achizitiilor publice. Potrivit lui Mircea Bulboaca, presedintele grupului Con-a, posibilitatea de a pierde garantia, in cazul in care contestatia nu se rezolva in favoarea celui care a depus-o, ar face pe multi sa se gandeasca de doua ori inainte de a bloca rezultatul unei licitatii. "Daca, spre exemplu, la o licitatie pentru un contract de 10 milioane de euro ar trebui sa depui o garantie de 500.000 de euro, te-ai gandi mult mai bine daca sa depui contestatia sau nu. Sunt convins ca daca firmele ar fi obligate sa depuna aceasta garantie, s-ar reduce cu mult numarul contestatiilor. Oricum, noi am depus, de cand este firma, trei contestatii, numai atunci cand am avut semne foarte clare ca rezultatul nu a fost in regula", spune presedintele Con-a. Iar motive pentru introducerea unei asemenea masuri ar fi destule.
Din dragoste pentru lege si corectitudine si din prea mult respect pentru banul public, constructori sau firme de consultanta au inceput sa se faulteze intens, in ultimul an, prin depunerea de contestatii, fapt care intarzie inceperea lucrarilor cu luni bune. In cele din urma, guvernul a vazut ce se intampla si a si decis sa schimbe regulile jocului. A introdus o "taxe de timbru" de circa 2 la suta din valoarea contractului de achizitie publica. Taxa ar trebui depusa, insa, doar de cei care ataca in instanta deciziile luate de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), primul organism catre care merg plangerile celor care participa la licitatii. Masura luata de guvern, prin modificarea Ordonantei de Urgenta nr. 34 din 2006, nu a fost insa agreata de Bruxelles. Comisia Europeana a trimis guvernului roman o "recomandare", de fapt un ordin, in aceasta vara, apreciind ca taxa de timbru cu pricina ingradeste accesul la justitie si ca ar trebui eliminata. Contestatii, cu limitaO limitare in depunerea contestatiilor cere si primarul din Agnita, Marius Curcean, cel care se pregateste sa lanseze contracte de achizitii publice in valoare de circa 6 milioane de euro, ca urmare a castigarii finantarii pentru un proiect european. Potrivit lui Marius Curcean, o firma care depune doua sau trei contestatii la CNSC ar trebui sa nu mai aiba voie sa depuna o alta contestatie pentru o anumita perioada. Astfel, cei care obisnuiesc sa conteste licitatii nu ar irosi putinele "carti" din mana pe orice licitatii. "Eu va inreb altceva. Sa zicem ca avem parte de o licitatie publica importanta, unde documentatiile care trebuie depuse sunt de ordinul miilor de pagini. Bucurestiul nu are decat cativa oameni care se ocupa cu cercetarea si evaluarea acestor documentatii, lucru care poate dura, sa zicem, sase luni. Cat de relevant este raspunsul dat in doua saptamani, pentru o contestatie, cand prima evaluare a durat sase luni? Tocmai de aceea, cred ca ar fi indicat ca cineva sa aiba voie sa depuna doar, sa zicem, trei contestatii, dupa care sa nu mai aiba voie sa faca asa ceva o perioada", spune Marius Curcean.
Primarul este deja resemnat in ceea ce priveste urmatoarele licitatii publice pe care le pregateste si spune ca stie ca va trebuie sa astepte solutionarea contestatiilor si deciziile instantelor. Agnita a obtinut finantare de circa sase milioane de euro pentru modernizarea arterei principale a orasului. Proiectul este deja in derulare, fiind organizata o licitatie din cele patru premergatoare desemnarii executantului lucrarilor. "Vreau sa organizam licitatia pana la finele acestui an, ca, prin primavara, sa putem incepe lucrarile", spune primarul, care precizeaza ca Primaria Agnita a castigat de fiecare data cand rezultatul unei licitatii publice a fost contestat oficial de unul din participanti.

Foame de bani
"Foamea de bani" si razbunarea ar fi cei doi factori care finantzeaza sportul contestatiilor in judetul Sibiu, considera "sportivii". "Probabil ca daca nu era criza economica acum, nu era un numar atat de mare de contestatii depuse. Probabil foamea de bani ii impinge pe multi sa conteste rezultatul si sa spere pana in ultima clipa ca vor obtine banii", crede seful Con-a Mircea Bulboaca. De altfel, Con-a a jucat intr-un astfel de film care s-a terminat, din pacate pentru ei, prost. Filmul a fost turnat la Talmaciu, unde autoritatile locale se straduie de mai bine de un an sa dea drumul la lucrarile de amenajare a canalizarii orasului. Anuntul licitatiei a fost publicat in primavara acestuia an. Decizia venit in termen, iar castigator a fost desemnata firma Con-a, care a venit cu pretul cel mai mic. Dar, lucrurile nu s-au oprit aici. Energie Termica SA, care a participat la licitatie intr-o asociatie, alaturi de Constructii SA si SC Universal Business SA, nu a fost de acord cu rezultatul si a depus contestatia. A obtinut reevaluarea, precum si contractul, in valoare de 7,4 milioane lei. Nici de aceasta data, insa, lucrurile nu s-au lamurit, iar la Consiliul National de Solutionare a Contestatilor a fost depusa o alta reclamatie, din partea firmei Flowtex, care a participat la licitatie alaturi de Dafora. In cel din urma insa, fara explicatii, Flowtex a retras contestatia de la CNSC. Iar, lucrarile de constructie pornesc acum, in prag de iarna. Contestata a fost si licitatia din Ocna Sibiului, privind amenajarea parcului balnear si a salinelor. In cele din urma, contractul, in valoare de 6,8 milioane lei, a revenit firmei Terra Construct SRL, din Sibiu. Intarzieri sunt si in cazul licitatiilor organizate de Consiliul Judetean pentru drumurile care leaga Agnita de Carta si de Rosia. Ingrijorata, Directia de Finante nu poate face altceva decat sa constate situatia. "Sunt multe licitatii publice importante blocate sau intarziate in judet, din cauza acestor contestatii. Sigur, este dreptul fiecaruia sa conteste rezultatul, atunci cand considera ca au fost nereguli", spune Grigore Popescu, directorul coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice Sibiu, care, insa, nu poate face decat un apel la responsabilitatea celor care depun contestatii.
de Laurentiu PARNICA


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 19 octombrie 2009






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter