SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCorneliu Bucur pe urmele lui Badea Cartan, la Roma

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Badea Carțan a plecat in pelerinaj la Roma (pe jos), obsedat de ideea de a vedea cu ochii lui marturiile despre originile istorice ale romanilor. Peste secole, Corneliu Bucur se indreapta spre marea capitala a latinitații noastre ca popor. in zilele de 3 – 6 februarie, Corneliu Bucur – director general al CNM „ASTRA " reface traseul lui Badea Cartan (cu avionul, nu pedestru) avand de indeplinit o misiune „vice versa " (vorba lui Caragiale) cu avizul Patriarhiei Romane, al Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului Cultural National si al Ministerului de Externe, „Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni ".

Scopul misiunii sale culturale este acela de a oferi romanilor din Italia, prin intermediul preotilor ortodocsi din toata Peninsula Italica, argumentele fundamentale ale originii și identitații etno-culturale, in temeiul „dosarului " de cercetare stiintifica si al patrimoniului cultural constituite in cei 44 de ani de cand domnia sa functioneaza in aceasta prestigioasa institutie de proeminenta europeana. Domnia sa va transmite gazdei sale (Prea Sfintia Sa Episcopul Silvan), ca productie editoriala clasica, electronica și cinematografica, cele mai recente lucrari realizate de specialiștii muzeului "Astra " privitoare la educarea pruncilor nostri in spiritul culturii romanesti, pentru formarea conștiinței etno-identitare, dar și pentru afirmarea, in fața comunitații internaționale, a valorilor care-i identifica pe toti romanii, de acasa si din diaspora, drept exponenții unui popor cu o formidabila cultura și civilizație bimilenara care conserva, miraculos, la inceputul secolului XXI, argumente fundamentale privind miracolul pastrarii si afirmarii in cultura europeana a inconfundabilei noastre identitati cultural istorice.

Misiunea domnului Bucur se va realiza printr-o intalnire cu reprezentanții tuturor eparhiilor italiene dar si cu membri ai comunitații romanești, personalitati din doemniile stiintei, culturii si artelor, la Academia Romana din Roma (intalnirea va fi organizata de catre PS Siluan, mitropolitul Bisericii Ortodoxe Romane din Italia). Domnul Bucur considera ca, in afara impasului economic si fricii generate de criza mondiala in care am intrat, riscul pierderii este deznoationalizarea prin pierderea identitații etno-culturale, problema cardinala, de amenintare si gravitate coplesitoare cu care ne confruntam.

Demersul domnului director general Corneliu Bucur are la baza, constatarea de o covarsitoare importanta pentru destinul nostru istoric, potrivit caruia romanii din afara granițelor țarii simt acut nevoia, inca din 1989, a unei strategii guvernamentale ferme si durabile prin care sa fie sustinuti, in principal in plan religios si cultural intru afirmarea identitatii lor etnoculturale si religioase.

Prin misiunea asumata (si avand si acordul domnului Horia R. Patapievici, directorul Institutului Cultural Roman) se erijeaza in a fi unul dintre purtatorii de mesaj ai noii strategii guvernamentale, si personal, al Domnului ministru al Culturii, Theodor Paleologu, limitandu-se desigur la potentialul pe care il repreznita patrimoniul Muzeului ASTRA.

Evenimentul de la Roma reprezinta inceputul unui periplu mai amplu al domnului Bucur, care va avea, in acest an, intalniri similare in mai multe orașe mari din Europa, urmand ca in anul 2010 sa continue același demers intr-un periplu extra-european.

Biroul de presa al C.N.M. "ASTRA "
 
Sursa:
Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 02 februarie 2009


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 12 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter