SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCosturile "low-cost" pe Aeroportul din Sibiu - milioane de lei din bugetul judetului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Aeroportul International Sibiu si Consiliul Judetean Sibiu au inceput, de cateva luni, un plan amplu pentru a atrage companii low-cost care sa vina sa opereze la Sibiu, plan calculat pentru urmatorii cinci ani.

Subventii mari de la bugetul judetului Sibiu, ajutoare de stat aprobate de Comisia Europeana si alte facilitati ar urma sa le faca pe aceste firme sa vina la Sibiu, in conditiile in care criza si-a facut simtita efectele anul acesta la Sibiu, iar unele companii au redus drastic numarul de zboruri.

Aceste stradanii de a aduce companii ieftine la Sibiu ar putea costa insa bugetul judetului 873.338 euro, echivalentul a 3,8 milioane lei, doar in decursul anului viitor.

Planurile administratiei aeroportului in varianta optimista arata ca, la nivelul lunii septembrie, cand s-au redus tarifele, numarul pasagerilor imbarcati era de 85.000, si sperau ca anul viitor numarul de pasageri sa ajunga la 150.000.

in aceasta situatie optimista, de dublare a numarului de pasageri, Consiliul Judetean ar trebui sa scoata din "buzunar" o subventie de 300.000 de euro. Daca insa amatorii de zboruri cu avionul nu se vor inghesui sa vina la Sibiu, costurile ajung, doar pentru subventie, la aproape 900.000 euro in primul an de operare, bani care vor trebui platiti din bugetul judetului.

Tot in varianta optimista, daca de la Sibiu vor zbura in al doilea an nu mai putin de 175.000 de pasageri atunci subventia pe care va trebui sa o plateasca Consiliul Judetean va fi tot de 300.000 euro, iar daca in anii trei, patru si cinci vor fi 200.000 de pasageri la Sibiu, atunci subventia va fi de cate 200.000 de euro.

"Sper sa deschidem Aeroportul International Sibiu competitiei in raport cu conditiile actuale ale pietei serviciilor aeronautice din Romania. Totodata, cresterea traficului si a numarului de calatori poate sa duca la scaderea treptata a subventiei acordata aeroportului in urmatorii cinci ani, ca in al saselea an sa nu mai fie nevoie de aceste subventii si aeroportul sa-si acopere cheltuielile, devenind astfel independent financiar", spunea presedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, in momentul in care s-au redus tarifele pentru aeroport."Daca se incepeau aceste lucruri cu doi ani de zile inainte, problema era rezolvata"Un alt proiect referitor la aducerea companiilor low - cost vizeaza acordarea unor ajutoare de stat la infiintare, ajutoare care ajung la aproximativ 600.000 de euro anual. Practic, firmele vor putea primi inapoi pana la 40 la suta din cheltuielile de marketing si publicitate pe care le fac venind la Sibiu, insa primirea acestor sume este conditionata de un numar de ani in care trebuie sa stea aici.

"Companiile aeriene trebuie sa opereze pe Aeroportul International Sibiu ruta pentru care au beneficiat de ajutor la infiintare pentru perioada solicitata, respectiv de maxim 5 ani, plus o perioada cel putin egala cu cea in care au primit ajutorul pentru a evita eventualele sanctiuni. (...) in cazul in care compania aeriana decide sa inchida ruta pentru care primeste sprijin financiar, inainte de finalizarea perioadei convenite de acordare, fara ca gradul de rentabilitate a rutei sa fie atins, atunci toate ajutoarele primite vor fi rambursate catre Consiliul Judetean indexate cu rata de referinta a UE", se arata in proiectul privind acordarea ajutorului financiar.

Acordarea acestor ajutoare trebuie aprobata de Comisia Europeana `i potrivit schemei de finantare, in primul an, ajutoarele de stat vor fi in valoare de 627.000 euro, in al doilea 611.000 euro, in cel de-al treilea aproximativ 600.000 euro, in cel de-al patrulea an 559.000 euro, iar in cel de-al cincilea an 486.000 euro.

"Daca se incepeau aceste lucruri cu doi ani de zile inainte, problema era rezolvata", a spus Ioan Cindrea, intr-o conferinta de presa, facand referire la faptul ca fosta conducere a Consiliului Judetean nu a acordat aceste reduceri."Un aeroport trebuie sa fie profitabil fiindca este bun"De altfel, in finalul mandatului lui Martin Bottesch - FDGR, fostul presedinte al Consiliului Judetean, a fost aprobata prima reducere a tarifelor de la aeroport si subventionarea acestuia.

Klaus Iohannis, primarul Sibiului, si presedintele FDGR, spunea, anul trecut, ca din punctul sau personal de vedere nu este corect sa duci un aeroport in pierdere si sa-l subventionezi doar ca sa aduci o companie sau alta.

"Un aeroport trebuie sa fie profitabil fiindca este bun, nu fiindca il subventioneaza cineva ca sa vina X sau Y. (...) Nu asa se face un aeroport competitiv subventionand anumite cheltuieli doar de dragul artei. Sibiul are un aeroport foarte bun si are legaturi cu liniile aeriene obisnuite in asa fel incat sa mergi peste tot in lume. (...) Ar fi bine daca am avea mai multe companii, fie low-cost, fie zboruri de vacanta. Dar ca sa duci aeroportul in pierdere si sa-l subventionezi pentru asa ceva nu sunt de acord", spunea primarul Klaus Iohannis, in luna octombrie a anului trecut.

intrebat acum ce parere are despre acordarea acestor subventii, raspunsul primarului a fost ironic.

"Ştiti bine ca nu m-am implicat in managementul aeroportului si nici nu vreau s-o fac. Daca aeroportul si Consiliul Judetean s-au gandit ca vor creste profitabilitatea Aeroportului prin aceste proceduri, probabil au date la care se refera si au un calcul si o strategie, pe care nu le cunosc. Dar poate ii intrebati... poate au ceva... o strategie pe 10 ani sau pe 20 de ani, nu stiu... ceva consistent. Daca schimba politica aeroportului asa repede, inseamna ca au niste studii!", spunea primarul Iohannis, intr-una din conferintele de presa din luna octombrie.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 01 noiembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter