SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCreatorii de roboti

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

in anul I, in a treia zi de facultate, le-au spus profesorilor ca ei vor sa creeze roboti. Asa a inceput povestea cu roboti si mecanisme de tot soiul a catorva dintre studentii Facultatii de Inginerie "Hermann Oberth " de la Universitatea "Lucian Blaga " din Sibiu. De atunci au trecut si seminarii, si laboratoare, si colocvii, si examene, si competitii dedicate creatorilor de roboti... iar acum vreo 20 de viitori ingineri intra din nou in focurile unei competitii menite sa ii aleaga pe cei mai buni creatori de roboti. Au format trei echipe, au inceput sa aseze surub langa surub, placuta langa placuta, si sunt gata "sa se bata " pentru a-si castiga locul la Campionatul European de Roboti. Pe cativa dintre ei i-am intalnit deunazi in atelierul in care robotii "prind viata ", la Facultatea de Inginerie.

Creatorii

Doua echipe ale Facultatii de Inginerie intra in luna mai in competitia nationala a creatorilor de roboti. Cea de-a VI-a editie a Concursului ROBotX se tine la Sibiu, in 20 mai, si ii va alege pe creatorii de roboti care vor reprezenta Romania la competitia europeana, gazduita in acest an de Rusia.

Din noiembrie de cand organizatorii concursului european au anuntat tema concursului, studentii sibieni s-au pus pe treaba, iar primul pas a fost definitivarea echipelor. Asa se face ca Adrian Moise, Dragos Roman Constantin, Adrian Barglazan, Bogdan Marcu, Dan Ciprian Iuga, Mihai Coman, Mihai Şerban, Andra Diana Florescu si Madalina Stoia formeaza echipa EA Bears, iar Gabriel Boeru, Nicolae Coca, Ioana Diaconu, Alexandru Suciu si Alexandru Spataru fac parte din echipa HORT sau Hermann Oberth Robotics. O a treia echipa sibiana este formata tot din studenti ai Facultatii de Inginerie, dar in acest an ei au ales sa reprezinte compania pentru care lucreaza.

Coordonator al echipelor de creatori de roboti este profesorul Ioan Mihu, care recunoaste ca, in fiecare an, echipele de roboti au nevoie de tot mai putin ajutor, ca studentii au invatat sa faca de toate, de la crearea mecanismelor unui robot, la gasirea de sponsori.

Robotii

De cum s-a dat tema concursului european din acest an - roboti care joaca sah, studentii s-au si pus pe treaba. Fiecare cu bucatica lui. Primii care au intrat in actiune sunt cei care se ocupa de partea mecanica a robotului, asa ca au proiectat structura micii masinarii de la brate, la motorase s.a.m.d. Cand partea mecanica a fost gata, s-au creat "creierasele " robotului, adica tot ce a tinut de partea electronica. Şi cand si aici s-a tras linie, au intrat in actiune "softistii" care au grija ca toate componentele sa functioneze si sa comunice intre ele.

"Robotul trebuie sa fie autonom si sa functioneze ca un tot. Cand ai tras de un fir, robotul trebuie sa stie sa analizeze o situatie si o rezolve ", spun studentii. Iar explicatiile lor nu se opresc, ci continua, in termeni de specialitate, pana cand fiecare placuta, fiecare surub isi arata rostul. Pentru cei neinitiati in ale electronicii exista si o "traducere " intr-un limbaj mai simplu, iar traducerea se rezuma la intrebarea: ce trebuie sa faca robotuls Ei bine, robotul sta asezat pe tabla de sah si trebuie sa detecteze piesele si sa se joace cu ele: sa le prinda, sa le ridice, sa le mute si nu oricum, ci dupa regulile jocului si avand grija sa joace mai bine decat adversarul. Iar pentru asta robotii studentilor sibieni au capacitatea de a citi codurile de bare ale pucurilor, au camere, au senzori pentru a-si detecta adversarul...

"Robotul de anul trecut a fost facut doar din pila si flex. Pe un singur brat am numarat 79 de suruburi, iar in fiecare saptamana cumparam vreo 200 de suruburi. Cel din acest an va arata diferit, il lucram la laser si in final va avea maxim 50 de suruburi ", povestesc membrii echipei EA ROBOT. "E o evolutie tehnologica ", adauga profesorul Mihu. Castigator a fost anul trecut un alt robot creat de studentii sibieni, un robot construit pe principiul simplu si eficient. in prezent, robotii care vor intra in competitie in luna mai sunt in lucru, iar mecanismele sunt inca pastrate la secret.

Sponsoris Familiile, companiile si universitatea

Cele doua echipe ale Universitatii "Lucian Blaga " lucreaza chiar in sediul facultatii. Acolo, fiecare dintre ele a primit o incapere pe care au transformat-o in atelier. O masa mare, vopsita ca o tabla de sah, troneaza in mijlocul incaperii, iar de jur imprejur, pe birouri, e plin de truse de mecanica, de surubelnite, suruburi, de clesti, fierastraie, ciocane si alte cele. "Facultatea le asigura spatiile in care sa lucreze, iar aici, in aceste sali, pot veni sa munceasca si dupa ce s-au terminat orele. Adica daca vor sa vina dupa ora 9 seara, o pot face ", spune profesorul Mihu. Şi tot facultatea le mai asigura o parte dintre masinariile electronice necesare, iar de acasa studentii au adus alte unelte, de la cleste si ciocan la masini de gaurit si table de scris.

De unde au banii necesaris De la parinti si de la putinele companii care ii sprijina. "Facultatea de Inginerie din Sibiu are un mare noroc si acela este mediul industrial din Sibiu. Avem activitati de cercetare si proiectare cu aceste firme, ceea ce face ca interesul liceenilor si studentilor pentru aceasta profesie sa creasca. Ingineria se face in laborator, in proiecte. Daca vrei sa faci inginerie, trebuie sa te implici, iar un exemplu bun sunt echipele de roboti ", spune prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, decanul Facultatii de Inginerie "Hermann Oberth ". in plus, pentru a le da o mana de ajutor in crearea robotilor, colectivul profesoral al facultatii a decis ca acesti studenti pot fi scutiti de participarea la unele activitati didactice.

Rasplata

Echipele sibiene de roboti au fost in topul competitiilor nationale si au reprezentat Romania in concursuri internationale. Va intrebati care a fost rasplatas "Diplome si burse de merit din partea facultatii", spune decanul Ioan Bondrea. Salarii bune de la marile companii. "Studentii care au format prima echipa de creatori de roboti de la ULBS sunt toti angajati si toti castiga mai bine decat mine ", spune Ioan Mihu. Altfel spus, companiile de profil nu au ramas indiferente la interesul si succesul studentilor, iar rasplata financiara se vede mai bine decat in alte buzunare.

Dincolo de bani, mai exista o rasplata si ea vine sub forma de satisfactie: "castigul cel mare e satisfactia cand vezi ca un lucru creat de mana ta functioneaza bine. Creste inima-n tine ", spun studentii.

Concomitent insa, creatorii de roboti mai au o problema. Inventii pot sa faca, dar asta nu inseamna ca acestea sunt si dorite. "in Cluj, cineva a creat un robot care aduna sticlele si peturile din apa. Dar nimeni nu a fost interesat de proiect. Noi ne-am gasit pasiunea in mecanica, creand roboti. Eu, cel putin, sper sa lucrez in cercetare, in mecatronica, dar nu stiu daca speranta e in Romania ", marturiseste unul dintre studenti.

Pana la planurile pentru un viitor ceva mai indepartat, primele ganduri ale studentilor - creatori de roboti se indreapta spre comeptitia care ii asteapta in luna mai : trebuie sa-si definitiveze robotii, sa faca postere de prezentare ale echipelor, iar, in plus, mai lucreaza si la un site pe care sa-si promoveze robotii.

Anul trecut, studentii Facultatii de Inginerie "Hermann Oberth" au urcat de doua ori pe podiumul Concursului national de roboti ROBotX. Astfel, una dintre echipe a obtinut locul I, iar o alta echipa ULBS - locul al treilea. Ambele echipe au mers in finala europeana a concursului EUROBOT, desfasurat in Elvetia.
de Maria Spatariu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 26 aprilie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter