SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Cred ca Primaria Sibiu este in mare intarziere cu accesarea fondurilor europene"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Domnule prefect, statisticile arata ca judetul Sibiu sta prost in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, in special pentru domeniul agricol. Care sunt cauzele acestei situatii?

Unul dintre motive este faptul ca nu se reuseste corelarea intre ceea ce prevad normativele si regulamentele de accesare, adesea prea pretentioase si neadaptate, si pregatirea solicitantilor.

Spre exemplu, un mare proiect al unei localitati din judetul Sibiu a fost intors de la comisia de avizare pentru ca o suprafata infima, de 250 metri patrati, era nereglementata in perimetrul care prevedea accesarea de fonduri europene, pe care sa se desfasoare lucrarile respecive.

O alta lucrare, cu un proiect after-school, vroia sa acceseze fonduri europene, fara ca spatiul sa apartina, prin actele de carte funciare, primariei respective.

O alta problema este legata de modul de finantare, de faptul ca nu se dau avansuri si nu sunt foarte clare posibilitatile de cofinantare. in prezent, se fac demersuri pentru amendarea acestor prevederi, inclusiv prin ordonante de urgenta si propuneri legislative si sa speram ca o parte din ele vor putea ajuta.

Un punct sigur negativ este faptul ca verificarea dosarelor solicitantilor dureaza 6 - 7 luni si pentru o cauza minora, cum am dat exemplele anterioare, dosarele sunt intoarse din drum, cand daca acest lucru s-ar fi intamplat dupa una-doua luni am fi castigat timp.

Aici au un "merit" si consulantii, care, de cele mai multe ori, nu au calificarea necesara, selectarea acestora facandu-se in continuare nu dupa competente ci dupa criterii de apropiere fata de cei care apeleaza.

Pe de alta parte, este foarte greu sa gasesti o activitate care sa asigure rentabilitatea ceruta de proiect, si spre exemplu, la masura 121, referitoare la plantatii pomicole, la preturile la care se vand produsele agricole nu exista rentabilitatea ceruta in proiect.

Luni de zile pentru un aviz

- O cauza care intarzie proiectele sunt si avizele, a caror obtinere dureaza prea mult?

Faptul ca numai 10 la suta dintre proiectele depuse sunt accesate, arata clar ca trebuie sa gaseasca o solutie atat solicitantii, dar si structurile implicate.

Toti angajatii Guvernului, toti cei care sunt coordonati de Institutia Prefectului trebuie sa se implice pe fiecare proiect in parte, sa depaseasca faza de seminar, de prezentare, de expunere, sa isi ia in serios si rolul de indrumare, nu numai acela de control si de institutii care elibereaza documentele necesare.

De exemplu, cei de la Mediu elibereaza un document in patru luni, iar solicitantii nu pot astepta atat, li se da o nota care arata ca ei au cerut avizul respectiv, nota ajunge in mapa, dar cel care a depus proiectul uita ca are nevoie de avizul in sine, nu doar de acea nota.

Celor de la Mediu le-am cerut sa urgenteze, pe cat posibil. Ei sunt aparati de prevederile legale, au 4 luni sa faca o analiza de mediu, sau 6 luni, ceilalti, de la Directia Agricola au 90 de zile ca sa dea un verdict privind posibilitatea realizarii unei culturi, la Cartea Funciara eliberarea documentelor presupune 30 de zile.

Am cerut si cer, in continuare, ca fiecare institutie sa scurteze la maxim timpul. Acolo unde poate in 7 zile sa elibereze documentul, sa nu astepte trecerea celor 30 de zile, sau 90 de zile pentru eliberarea actului respectiv.

Sunt preocupari la nivelul Guvernului pentru a se rezolva aceste probleme, intrucat absorbtia fondurilor europene este esentiala pentru lansarea comenzilor in economie.

Despre Primaria Sibiu

Greutatea in accesarea fondurilor europene este o problema pe care nu numai Romania a avut-o, eu am auzit-o de la cei din fostul RDG care au spus ca nici ei nu au putut accesa mai mult de 50% din fonduri.

Cu toate acestea, nu toate autoritatile locale s-au straduit suficient pentru lansarea de proiecte, in accesarea de fonduri, preferand imprumuturile obtinute facil, dar cu mari consecinte economice

- De ce nu vi se par solutii bune aceste credite?

Mi se par solutii bune in rezolvarea unor probleme, dar daca ai la dispozitie bani obtinuti gratis, evident ca intai iei ce poti din aceste resurse, din aceste fonduri, si te imprumuti pentru ceea ce nu este pus la dispozitie de catre Uniunea Europeana.

Cred ca Primaria Sibiu este in mare intarziere cu accesarea fondurilor europene si ma bucur ca au avansat incepand cu latura administrativa, au un birou de accesare fonduri europene, dar si cu pregatirea proiectului pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, pentru accesarea celor 15,2 milioane euro, alocate in cadrul Regiunii Centru, pentru poli de dezvoltare urbana.

Trebuie sa ne grabim pentru ca fondurile europene se mai dau in aceasta structura pana in 2013, e bine sa ne gandim la vorba romanului, "Ce-i in mana nu-i minciuna".

- Primarul Klaus Iohannis a spus ca are o relatie buna cu Prefectura. Dumneavoastra ce relatie aveti cu Primaria Sibiu?

Avem o relatie de serviciu, incercam sa raspundem cerintelor legate de administratia municipiului Sibiu si fara a cauta evidentierea unor situatii neconforme.

Podurile centurii, punctul critic

- Ce ne puteti spune despre lucrarile la centura ocolitoare a Sibiului?

in timpul vizitei de zilele trecute am avut ca obiectiv podurile aflate in lucru, cu mentiunea ca acestea sunt punctul critic al realizarii centurii, datorita complexitatii si nivelului tehnologic cerut de realizarea acestora. Nodurile de la Agnita, legatura spre Agnita si iesirea spre Medias au fost subiectul discutiei cu reprezentantul consultantului, cel care reprezinta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, si am cerut executantului mobilizare deosebita pentru a realiza aceste stadii fizice. in premiera, am intalnit reprezentantul contractantului pentru tronsonul II, Vectra Service, care este in faza de incepere a lucrarilor.

- Se lucreaza efectiv, la centura?

Lucrarile au inceput, dar in aceasta faza se fac masuratori, se pregateteste terenul, caile de acces, se aduc semifabricatele de care este nevoie.

- in ce stadiu sunt discutiile pentru obtinerea terenului pentru Spitalul de Urgenta, pe Calea Poplacii?

Aceasta problema este de mare actualitate si speram ca se va depasi, cu ajutorul primului ministru, acest moment critic in lansarea acestei investitii atat de importante si de necesare pentru orasul si judetul Sibiu.

- Exista probleme si in Prefectura din cauza posturilor blocate in administratie?

Din fericire nu avem multe posturi descoperite, am redus activitatea Cancelariei Prefectului, de la 5 la 4 angajati, iar cele cateva posturi care erau vacante evident raman in continuare neacoperite de personal.

- in ce stadiu se afla aplicarea legilor fondului funciar?

Se lucreaza din greu la eliberarea titlurilor de proprietate si la punerea in posesie a celor care inca nu au rezolvata aceasta problema. Continuam, de asemenea, sa intocmim dosarele pentru cei care sunt indreptatiti sa primeasca despagubiri din Basarabia si Bucovina, precum si din Cadrilater.

- Exista institutii deconcentrate, in Sibiu, unde situatia conducerii nu este foarte clara, deoarece vechii directori sunt in concediu medical, iar noii directori nu au putut fi pusi in functie.

Acolo unde avem aceste situatii conduc directorii coordonatori adjuncti, urmand ca instanta sa rezolve problema acelor director care au fost eliberati din functie. Cunosc ca se afla in pregatire, la nivelul central, o legislatie care sa corespunda cerintelor Curtii Constitutionale si care sa inlature neconformitatile care au generat aceasta situatie. Activitatea la nivelul administratiei, din acest motiv, are de suferit in mica masura.

- Cum sta judetul Sibiu la dotarile pentru situatii de urgenta, comparativ cu alte zone din tara?

Din ceea ce am vazut in comparatie cu alte judete din Regiunea Centru sau din colaborarea cu alte prefecturi din tara, suntem intr-o situatie buna, generata de accesarea de fonduri europene pentru dotari, masini de interventie si constituirea si dotarea SMURD Sibiu, cele doua compononente ne-au ridicat foarte mult. Cred ca am facut fata multumitor problemelor pe care le-am avut si speram ca si in continuare sa fie la fel. Evident ca se fac demersuri pentru completarea dotarilor, pentru celelalte componente, inclusiv prin dotarea cu echipamente IT, tot cu fonduri europene.

- Exista primari, primarii cu care lucrati greu?

Primariile cu care lucram greu sunt conduse de primari sau secretari care nu indeplinesc nivelul de cunostiinte cerut de aplicarea legilor administratiei publice locale. S-a intamplat ca primarul sa pretinda lucruri care sunt in afara legii, vezi cazul celui care a oferit o prima in luna aprilie, pentru intregul an in curs, sau situatia unui secretar care nu aviza o dispozitie a primarului, care era perfect legala, numai pentru ca el interpreteaza gresit o lege si nu se adreseaza directiei de legalitate a Prefecturii pentru a se consulta.

La nivelul Ministerului Administratiei si Internelor exista o preocupare privind reglementarea situatiei secretarilor consiliilor locale, in raport cu prefecturile, avand in vedere ca acum angajatorul si evaluatorul secretarului este primarul localitatii. Aceasta situatie il pune intr-o dificultate evidenta pe secretar, de a se opune nelegalitatii actiunilor primarului. Vreau sa subliniez ca nu este vorba de nelegalitati voite, ci de intelegerea gresita, de necunoasterea unor paragrafe de lege. Spre exemplu, un primar vrea sa angajeze trei bodyguarzi, din care unul sa ramana langa el, ceea ce nu este permis de lege, un altul vrea sa concedieze pur si simplu politistul comunitar, care in baza legii trebuie sa beneficieze de preaviz, de toate celelalte prevederi legale.

Primarii din judet

- Referitor la problema secretarilor, un cititor ne semnaleaza o situatie de la Valea Viilor, unde, spune el, Primaria functioneaza fara secretar, dar a fost angajat un consilier pentru rromi.

Secretarul comunei se angajeaza in conditiile specifice functionarilor publici, urmeaza parcursul prevazut de lege - scoaterea la concurs a postului, prin cererea Primariei Valea Viilor, urmeaza procedurile cerute de Agentia Nationala a Functionarilor Publici- iar angajarea consilierului pentru romi se face la dispozitia primarului, in baza legislatiei.

Problema in angajarea secretarului este ca de multe ori cei interesati nu corespund din punctul de vedere al cerintelor legale. Reprezentantul Prefecturii in comisia de examinare va fi prezent cu promptitudine la examinarea candidatilor pentru acest post.

- Un alt cititor vorbeste despre angajarea unui consilier personal, la Primaria Micasasa, care, spune el, nu aduce niciun aport la dezvoltarea comunitatii.

Se noteaza aceasta sesizare care va fi transmisa Corpului de Control al Prefectului, in vederea verificarii legalitatii dispozitiei de angajare.

- Din nou, cititorii nostri ne semnaleaza problema cersetorilor din zona comerciala de vest.

Problema este a primariei pe teritoriul careia se afla amplasat complexul, a Primariei ┼×elimbar, politia comunitara a ┼×elimbarului trebuie sa rezolve acest lucru.

- Cat credeti ca va mai dura criza financiara?

Eu cred ca nu putem vorbi de o reincepere a cresterii, perceputa de intreaga societate, decat din trimestrul patru al anului 2010. Lansarea comenzilor in economie, atragerea fondurilor, reglementarea unor masuri date de Guvern pentru facilitati de angajare vor parcurge niste luni si toate, coroborate, vor relansa activitatea economica, legata, de altfel, si de directia din UE. Daca investitorii care sunt pe teritoriul judetului Sibiu primesc comenzi pentru a le livra in Vest, implicit se relanseaza si economia noastra.

- Cum apreciati rata somajului in judetul Sibiu si in municipiul Sibiu, in special ?

┼×omajul se mentine totusi scazut la nivelul Sibiului, mai mare in judet. Cred ca inca nu s-a ajuns la acea dorinta de a-ti pastra locul de munca, daca facem o comparatie cu angajatii din Europa de Vest. As vrea sa le transmit celor care lucreaza si care nu au cel mai bun salariu, care nu desfasoara cea mai potrivita activitate, sa-si pastreze locul de munca pana depasim aceasta perioada, cel putin un an de acum inainte, sa nu mai renunte atat de usor. Iar cei care nu au un loc de munca sa accepte o munca care este mai putin platita si mai putin calificata numai pentru a reintra pe piata fortei de munca pentru ca s-ar putea sa fie situatii si mai nepotrivite.

Niciodata in violet

- Cand mergeti in vacanta? Ce planuri aveti pentru concediu?

Ma inscriu in categoria celor care doresc sa mearga in concediu la vara, dar intotdeauna se amana data la care reusim sa plecam; stim cu o saptamana, doua inainte de a pleca. intotdeauna imi doresc, impreuna cu sotia sa mergem la o mare calda si curata, cu mentiunea ca niciodata concediul nu depaseste mai mult de 10 zile, in ultimii10 ani niciodata nu am avut un concediu mai lung de 10 zile.

- Cum va petreceti timpul liber?

Citesc foarte mult, desigur mai mult informatii economice, politice, sport, urc la Paltinis de cate ori pot, la sfarsit de saptamana, impreuna cu familia, si in rest distractii ocazionale, un meci, la stadion sau in sala, la golf.

- Cum va merg afacerile?

Prost, daca va referiti la societatile la care sunt actionar, afacerile au scazut anul trecut, ca de altfel la majoritatea societatilor din domeniul privat.

- Lucrati cu calculatorul?

Nu m-am imprietenit cu el, il utilizez la minimul necesar, pentru internet, pentru o corespondenta... un inginer explica, tot timpul are nevoie sa-si exprime ideea sustinuta si cu o imagine sau o dimensiune, iar calculatorul iti arata, dar nu poti sa arati.

- Ce telefon mobil aveti? E unul performant?

E mai performant decat il utilizez eu, are si muzica, are si internet, dar muzica, spre exemplu, nu o folosesc niciodata.

- Purtati violet?

Nu port.

- Sunteti un sef dur pentru subalternii dmuneavoastra?

Eu spun ca sunt rezonabil si fac eforturi sa nu fiu dur. Cred ca experienta in conducere si administrarea activitatilor de peste 30 de ani imi da aceasta posibilitate.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 01 martie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter