SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCristian Sima si-a dorit cu orice pret postul de la Sibex

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

R: Domnule Ancuta, cum a ajuns Crist ian Sima la Bursa din Sibiu?

Teodor Ancuta: Sima a ajuns in Consiliul de Administratie de la Sibiu dupa ce a fost dat afara din Consiliul de Administratie de la Bursa de Valori Bucuresti, cand s-a descoperit ca a fost informator al Securitatii. A venit la Sibiu si in decembrie 2011 a reusit sa faca o solicitare de schimbare a mea din functie. A fost atunci primul puci care nu i-a reusit si, in lunile urmatoare, la inceputul anului 2011, in lunile ianuarie, februarie, martie a incercat in tot felul sa ma convinga sa ii cedez functia de presedinte - director general de la Sibiu, oferindu-mi un milion de euro, dintre care 800.000 de euro pe casa si 200.000 de euro pe actiuni si sa imi dea o indemnizatie de presedinte onorific de 2.000 de euro pe luna. Bineinteles ca eu nu am fost de acord. 

R: Un milion de euro este o suma mare. De ce nu ati cedat?

T. A.: Bursa de la Sibiu a fost creatia mea, a fost copilul meu si am muncit acolo 17 ani de zile. Nu puteam face aceasta tradare. Eu am ramas cu actiunile. Nu le-am vandut atunci. Nici nu imi pare rau, pentru ca daca eu atunci as fi tradat, astazi as fi fost cel care ar fi trebuit sa raspunda de ceea ce face domnul Sima.

R: De unde sunt banii cu care a disparut Sima?

T. A.: Sigur ca Sima nu a plecat cu bani de la Sibiu. A plecat cu bani de la clientii care au tranzactionat prin societatea lui de borkeraj si dupa parerea mea toti banii cu care a disparut domnul Sima ar trebui sa fie ceruti la cei care m-au schimbat pe mine din functie, inclusiv la SIF-uri. Unul dintre reprezentantii SIF-urilor mi-a interzis sa mai intru din luna iulie 2011 in Bursa, chiar daca eram actionat majoritar. Şi nici nu am mai intrat.

R: Daca nu ati cedat, cum a ajuns Cristian Sima in aceasta pozitie si ce s-a intamplat cu Bursa de cand nu mai sunteti presedinte - director general?

T. A.: SIF-urile au fost cele care au votat si au schimbat balanta pentru domnul Sima. El s-a laudat ca a dat bani multi pentru asta. Normal, ca altfel nu avea voturi si nu reusea sa ma schimbe din functie pentru ca nu erau motive. Chiar si in anul 2010, cand am lansat Piata Spot si am avut multe cheltuieli cu Depozitarul, Bursa de la Sibiu a avut profit peste 200.000 de lei. Anul trecut a reusit sa dea vreo 600.000 de lei pierdere. Asta de la profit, pentru ca in primul trimestru al anului 2011 eu am lasat profit. in 29 aprilie m-au schimbat. Au inceput sa cheltuiasca bani, sa angajeze personal si au reusit sa aduca Bursa pe pierderi. Ceea ce a fost cel mai grav lucru a fost scaderea pretului actiunilor de la 1,70 lei cat era in aprilie - mai 2011, au ajuns la sub un leu, deci o scadere de 70 - 80 la suta in nici un an, pretul actiunilor fiind dat de rezultatul economic al societatii. 

Bursa din Sibiu era una dintre bursele Europei si singura bursa din afara capitalei. Era un concurent mare pentru Bucuresti. Atata timp cat actualul Consiliu de Administratie a dus Bursa din Sibiu la parametrii de acum sapte ani, nu vad cu ochi buni viitorul.

R: Bursa de la Sibiu era pana de curand foarte importanta, avand actionar Bursa de la Varsovia. 

T.A.: Bursa de la Sibiu era o fabrica de facut bani. Avea toate compartimentele: avea piata actiunilor, avea Depozitar, avea Piata derivatelor, Casa de Compensatii, deci tot ceea ce au marile burse ale lumii si avea un mare sprijin in Bursa de la Varsovia. Bursa de la Sibiu era singura bursa din lume unde Bursa de la Varsovia era actionar. Bursa de la Varsovia a cumparat actiuni la Sibiu cu 4 lei si va dati seama ca acum nu se vand nici cu 90 de bani, un leu actiunea. 

R: Ce credeti ca a gandit Sima cand a fugit cu banii? 

T. A.: A fugit cu banii, poate a pierdut banii celor pentru care a tranzactionat. Poate cei care si-au dat banii sa ii administreze el, il cauta dupa ce poate le-a pierdut banii. Eu mai putin cred ca a plecat cu banii. Mai mult cred ca i-a pierdut la Bursa si ii e teama sa se intoarca. Eu am auzit de milioane de euro, dar nu stiu concret nimic. Cei pagubiti poate se vor constitui parte civila. 

R: Ati fi de acord sa va intoarceti la Sibex?

T. A.: Nu! Acum trei saptamani am avut o convocare ca sa il schimbe pe Sima din conducere. Unii actionari mi-au propus si sa fiu in Consiliul de Administratie. Am spus ca nu ma mai duc acolo pentru ca nu vreau sa vad ce au facut si unde au reusit ei sa aduca Bursa.

R: Cine credeti ca ar fi bun pentru a "curata " imaginea Sibex?

T. A.: Le-am spus ca ^l au pe acel Patrick Young, care cred ca ar fi persoana cea mai potrivita pentru functia de presedinte director general. Este si actionar la Sibiu. A si fost la aceasta adunare generala. Ar putea fi liantul intre actionarii de la Sibiu.
de Laura Buciu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 12 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 22 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter