SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCriza mieilor

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

170.000 crotalii pentru miei

Cred ca se poate vorbi de o criza a mieilor pentru Pastile din acest an. Şi asta, din doua motive: primul - pentru ca Sarbatoarea Pastilor este celebrata mai devreme ca in anii anteriori, iar al doilea - pentru ca producatorii sunt hotarati sa nu lase din pret din cauza costurilor foarte ridicate.

Vestea buna este ca 2010 este primul an in care ciobanii nu se mai confrunta cu o criza a crotaliilor. Pentru anul in curs, conducerea DSVSA Sibiu a repartizat in judet pentru identificarea mieilor peste 170.000 crotalii.

"Pot sa afirm cu certitudine ca ciobanii vor oferi pe pietele sibiene suficienti miei pentru Sarbatorile de Pasti. Cred ca piata nu va absorbi intreaga noastra oferta. Şi asta, pentru ca puterea de cumparare a oamenilor este scazuta din cauza crizei, care afecteaza deopotriva si consumatorii si crescatorii. Practic, sub 20 de lei pe kg carcasa nu ne acoperim costurile. Din 8 decembrie le dam de mancare la oi. Numai furajele, fara salarii, se ridica la un cost de 160 lei/cap oaie. Ca sa ne acoperim aceste costuri, un pret convenabil ar fi de 20 lei/kg carcasa miel, iar in viu de 11-12 lei" - a declarat pentru TRIBUNA Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine si Caprine "Marginimea" Sibiu.

in Piata Cibin - 20 lei/kg

Deocamdata, piata pare sa confirme criza mieilor. Marti, in hala agroalimentara din Piata Cibin, majoritatea boxelor pentru comercializarea carnii de miel erau goale. Doar in doua boxe, ciobanii din Rasinari si Sadu aveau expuse spre vanzare cate doua carcase de miel. Erau miei grasi, frumosi, de calitate, intre 8-10 kg, de aceea nici nu lasau la pret: 20-25 lei/kg, in functie de greutate.

De acasa, ciobanii vand mieii mai ieftin, intre 15-18 lei. Dar ii taie cu fereala, sa nu-i prinda veterinarii. Pentru ca vanzarea mieilor fara crotaliu se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei. Ei stiu ca daca nu solicita medicului veterinar certificat sanitar-veterinar si punerea stampilei cu marca de sanatate, risca amenzi de pana la 5.000 lei. De aceea nu mai vand mieii la oricine intreaba, ci numai la cunoscuti de incredere. Conducerea DSVSA Sibiu apreciaza ca de Pasti vor fi sacrificati in jur de 70.000 miei. La cele 3 abatoare autorizate - Muvi Impex SRL Sibiu, AF Flueras Bungard si Salflom SRL Medias - vor fi sacrificati 2.000 de miei, iar in cele 10 centre de sacrificare, autorizate ocazional, in perioada 24 martie-3 aprilie, la solicitarea expresa a Primariilor si Asociatiilor Crescatorilor de Ovine din judet, vor fi sacrificati in jur de 7.500 miei. Taierile masive de circa 60.000 miei vor fi in gospodariile individuale.

Criza banilor

Daca acum carnea de miel se vinde mai greu nu este din cauza lipsei de oferta, ci din cauza crizei, a lipsei banilor si chiar a Postului. Anul acesta atat catolicii, cat si ortodocsii sarbatoresc Pastile impreuna. Deci cerere mare va fi, oferta mare de miei la fel. Ramane doar problema banilor.

"Avem bani tot mai putini, domnule reporter - ne declara Gheorghe Blendea, 51 ani, aflat la cumparaturi in Piata Cibin - asa ca ne limitam la strictul necesar. Chiar daca nu voi putea sa cumpar un miel intreg de Pasti, tot nu voi renunta la aceasta traditie. Un pic de friptura, un pic de drob tot vom pune pe masa. Cu orice efort, chiar daca va trebui sa renuntam la alte cumparaturi".

Personal, cred ca de Pasti vor fi si miei, si bani. Ca toata lumea se va descurca intr-un fel.

Rasinarenii exporta miei in Italia

La Rasinari exista in prezent cateva mii de miei bine ingrijiti, grasi, cu greutate intre 10-15 si chiar 20 kg in viu.

"Am solicitat conducerii DSVSA Sibiu impreuna cu Primaria Rasinari autorizarea sanitar-veterinara a unor puncte de sacrificare in comuna, pentru ca multi dintre membrii nostri vor sa.si vanda mieii pe pietele din Sibiu. Totodata purtam negocieri, chiar in aceste zile, cu reprezentantii unor firme din Italia pentru livrarea la export in aceasta tara a circa 4.000 miei in viu. Pretentiile lor sunt ca mieii sa aiba de la 10 kg in sus si sa fie grasi. Negocierile le purtam la pret. Noi cerem un pret de minim 10 euro/kg si maxim 12 euro/kg in viu, in functie de greutatea si calitatea mieilor. Ciobanii din Rasinari, dar si cei din Marpod, Cornatel, Sadu, Şura Mica (membri ai Asociatiei noastre) au pregatit deja un prim lot de 3.500 miei export pentru Italia" - ne-a declarat Vasile Bratu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine "Marginimea" Sibiu.

Fara miei

in supermarketurile din Sibiu intra miei (din tara si din import) abia de marti, 23 martie. "in prezent avem la vanzare doar organe de miel. De-abia de marti vom primi miei. Nu stiu daca sunt din import sau romanesti. Anul trecut am avut la vanzare miei din Romania care au fost abatorizati in Bulgaria" - ne-a declarat Mircea Habian, director supermarket "Metro" Sibiu.

Aceeasi situatie am intalnit-o si la "Real" Sibiu. "Deocamdata nu avem miei proaspeti la vanzare. Oferim clientilor doar portiuni de miel congelate (pulpa, spate, costite etc.). De saptamana viitoare primim spre comercializare si miei proaspeti" - afirma Mircea Moraru, directorul supermarketului Real Sibiu.
de Ioan Vidrighin


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 18 martie 2010


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 29 februarie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter