SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCulisele unui proces de 4 ani, 4 luni si 18 zile

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Aula Magna a Facultatii de Drept "Simion Barnutiu " din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu a fost gazda unui eveniment remarcabil: secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, conf. Univ. dr. Bogdan Aurescu, fost agent al Romaniei in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga le-a povestit studentilor "aventura " unui proces care a durat 4 ani, 4 luni si 18 zile, la capatul caruia Romania a reusit delimitarea teritoriala de o importanta deosebita, care da tarii noastre o buna perspectiva in ceea ce priveste exploatarea zacamintelor din Bazinul Marii Negre.

Evenimentul, organizat Facultatea de Drept sub egida Dialogurile ULBS, a adunat in Aula Maga a Facultatii de Drept atat studenti de la Drept, care studiaza Dreptul International Public, cat si studenti ai Facultatii de Ştiinte Politice. Potrivit prof. univ. dr. Ioan Les, Bogdan Aurescu a reusit cea mai importanta performanta a unui diplomat roman dupa cel de-al doilea razboi mondial. "Am avut o colaborare foarte fructuoasa cu Bogdan Aurescu de foarte mult timp. De atunci, stiam ca ne aflam in prezenta unei mari personalitati. Acest lucru a fost ilustrat cum nu se poate mai bine in cadrul negocierilor pe care le-a avut cu Ucraina in vederea de limitarii Platoului continental. Este cea mai importanta performanta a unui diplomat roman dupa cel de-al doilea razboi mondial. Sigur ca nu putem sa punem in umbra negocierile pe care Romania le-a avut in privinta aderarii la Uniunea Europeana, dar, pentru Romania aceasta delimitare teritoriala este de o importanta capitala. Ne aflam acum in situatia unei bune perspective in ceea ce priveste exploatarea zacamintelor din Bazinul Marii Negre si avem perspectiva unei independente energetice in urmatorii ani. Fara indoiala, fara a exagera ne aflam in perezenta unui diplomat care s-a aflat si se afla in primul plan al diplomatiei Romanesti ", a spus despre conf. Univ. dr. Bogdan Aurescu, profesorul universitar Ioan Les.

Ioan Les i-a acordat lui Aurescu o medalie jubiliara si o placheta a Facultatii de Drept din Sibiu, dat fiind faptul ca Dreptul din Sibiu a implinit, anul trecut, 40 de ani.

Organizatorul evenimentului, lector univ. dr. Laura - Maria Craciuneanu a vorbit despre reusitele fostului agent si i-a readus aminte care a fost cel mai emotionant moment dupa castigarea procesului de la Haga: "Aplauzele studentilor mei ".

Dincolo de chestiunile tehnice care au dus la castigarea procesului de la Curtea Internationala de Justitie, dar si de negocierile dintre Romania si Ucraina, studentii Universitatii Lucian Blaga au avut si alte lucruri de invatat de la fostul agent: ce inseamna munca in echipa, dar si modestia si respectul fata de tara, precum si responsabilitatea de a duce la capat un proiect inceput. "Eu am lucrat cu o echipa foarte buna de experti atat din Ministerul de Externe, cat si din Directia Drept International si Tratate, cat si din alte institutii ale statului roman. Daca agentul este cel mai vizibil personaj dintr-un proces, va asigur ca in spatele lui este o echipa foarte buna. Este o onoare pentru mine sa fiu astazi aici ", si-a inceput discursul conf.univ.dr. Bogdan Aurescu. "Pentru mine din punct de vedere profesional, dar si personal a fost o mare provocare aceasta sarcina pe care am dus-o ca agent din momentul zero, din anul 2004 si pana la momentul pronuntarii hotararii, 3 februarie 2009: 4 ani, 4 luni si 18 zile. Sunt foarte importante concluziile pe care le-am tras la final: ca atunci cand te apuci de un proiect, trebuie sa il duci pana la capat. Pentru ca noi romanii, din pacate, avem aceasta meteahna, de a avea idei extraordinare pe care le abandonam destul de rapid. Ca agent roman in fata Curtii Internationale de Justitie a fost un privilegiu si o onoare deosebita, dar si o responsabilitate extraordinara. Hotararea pe care Curtea a pronuntat-o in 3 februarie 2009 a fost hotararea numarul 100 a Curtii. Un alt element care o deosebeste de altele, pe langa faptul ca e a noastra, e ca a fost pronuntata in unanimitate, ceea ce s-a intamplat pentru prima data in istoria de peste 60 de ani a istoriei Curtii Internationale de Justitie. De asemenea, tot in premiera, de aceasta data nu au existat opinii separate ale judecatorilot care sa fie atasate hotararii. Prin faptul ca s-a luat aceasta hotarare in unanimitate inseamna ca a fost o hotarare solida si sigura ca dupa ce hotararea a fost pronuntata atat Romania, cat si Ucraina au acceptat rezultatul si l-au pus in aplicare ", a spus Bogdan Aurescu.

Ce inseamna castigarea procesului de la Haga? Hotararea Curtii recunoaste drepturile suverane de exploatare ale Romaniei pentru o suprafata exclusiva de 9.700 de km patrati, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina. Procesul de la Haga si competenta Curtii Internationale de Justitie in acest caz se refera strict la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive, care sunt niste zone aflate in afara teritoriului de stat, dar cu un regim apropiat de regimul acestuia. in aceste zone, statul titular are drepturi suverane si jurisdictie suverana. Aceste drepturi se refera in mod special la exploatarea unor resurse de hidrocarburi care se gasesc in aceasta zona.
de Laura Buciu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 26 noiembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter