mar 03 2011
|
|
Dr. ing. Felicia Elena Toth, sef Serviciu Inspectii, Implementare Politici si Statistici Agricole din cadrul Directiei pentru Agricultura Sibiu este un foarte bun cunoscator al culturii cartofului in judet, tema pe care a dezvoltat-o intr-o excelenta lucrare de Doctorat. Domnia sa a efectuat un sondaj privind cultura cartofului in 16 localitati montane: Arpasu de Jos, Boita, Cartisoara, Cisnadie, Gura Raului, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Porumbacu de Jos, Rau Sadului, Rasinari, Sadu, Saliste, Talmaciu si Tilisca. Esantionul a cuprins 57 de gospodarii si 157 de chestionare. Iata cateva date relevante ale acestui sondaj, care ne-au fost furnizate chiar de Felicia Elena Toth: - cultura cartofului in zona montana a judetului nostru detine o pondere de 66,3% pe suprafete mai mici de 0,5 ha, de 18,25% pe suprafete cuprinse intre 0,5-1 ha, de 13,3% pe suprafete de 1,1-3 ha si de numai 1,66% pe suprafete mai mari de 3 ha; - majoritatea locuitorilor (43,3%) prefera sa roteasca cultura de cartof dupa 2 ani; 24,96% pretind ca este mai bine sa faca rotatia dupa 1 an de cultura, 16,6% mentin cartoful pe aceeasi suprafata timp de 3 ani, in timp ce 13,3% practica monocultura; - 81,59% dintre cultivatori folosesc soiuri tardive si doar 9,98% prefera soiuri timpurii; - 13,32% dintre locuitori reinnoiesc materialul biologic dupa 2 ani, 34,94% dupa 3 ani si 36,6% dupa 4 ani; - multi cultivatori (69,96%) efectueaza lucrarea de rebilonare cand plantele ating inaltimea de 20 cm, 31,62% prefera sa execute 2 lucrari de rebilonare, una pana la rasarire, iar cealalta pana cand plantele ating inaltimea de 20 cm si numai 8,2% executa reabilitarea pana la rasarirea plantelor; - ca furaj pentru animale, cartoful este folosit de 56,6% dintre locuitori in hrana porcilor, de 14,98% atat pentru porci cat si pentru vaci, de 16,64% pentru porci si pasari si de 11,6% pentru toate cele 3 categorii de animale; - 91,46% din gospodarii folosesc cartoful fiert, iar 8,46% administreaza cartof sub forma cruda; - 75% din locuitori nu folosesc cartoful in hrana taurinelor; - in consumul alimentar, cartoful se pastreaza in proportie de 58,28% pana in luna iunie. Ca o concluzie finala, specialistul Felicia Elena Toth spune ca in zona montana a judetului se obtin productii mici de cartof (12-15 t/ha) ca urmare a nerespectarii si neaplicarii corecte a principalelor verigi tehnologice: rotatia, alegerea soiurilor performante; reinnoirea materialului biologic, rebilonarea si combaterea bolilor si daunatorilor la parametri optimi. cisnadie sadu orlat rasinari poplaca saliste talmaciu tilisca boita jina alma porumbacu de jos arpasu de jos poiana sibiului gura raului carti sibiul porumbacu felicia poiana cartisoara bac rau sadului fete lucrare plante agricultura pre de Ioan Vidrighin Alte stiri adaugate joi, 03 martie 2011Arhiva stirilor locale |
|