SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCum arata Sibiul din viitor

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Noi spatii verzi si de agrement, duble fata de cele care sunt acum, cartiere rezidentiale, parcari supraetajate, centru specializat in organizarea de evenimente culturale, economice, stiintifice si politice, un campus universitar central in spatiul ocupat acum de Spitalul Clinic, sunt doar o parte din proiectele indraznete cuprinse in Planul Urbanistic General al Municipiului Sibiu, plan care cel mai probabil va fi finalizat in aceasta primavara.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, declara ca, din cauza birocratiei, realizarea PUG-ului a fost mult intarziata, si desi cei care lucreaza la acest proiect au cerut un termen mai indepartat pentru realizarea lui, vrea ca proiectul sa fie finalizat in aceasta primavara.

Practic, PUG-ul este un plan in baza caruia se va dezvolta orasul in viitor, traseaza directiile importante, proiectele majore care se vor pune la un moment dat in practica, arata unde se vor dezvolta zone de locuit, unde se vor dezvolta zone industriale, unde vor fi zone verzi si aduce o serie de solutii pentru problemele majore ale orasului.

"in afara faptului ca intocmirea unui Plan Urbanistic General este o obligatie legala pe care trebuie sa o indeplineasca administratiile locale, pentru Sibiu acest instrument este o necesitate in vederea dezvoltarii sale unitare si functionale. Sibiul are nevoie ca resursele sale sa fie valorificate eficient, in sensul utilizarii lor rationale, pentru o dezvoltare durabila. De aceea, acest instrument de lucru este necesar pentru canalizarea eficienta a eforturilor municipalitatii si clarificarii directiilor de dezvoltare. Noul Plan Urbanistic General va crea o imagine de ansamblu mai corecta in privinta dezvoltarii sectorului imobiliar, a industriei si serviciilor si imbinarea lor armonioasa cu mediul ambient si necesitatile populatiei. in noua sa prezentare, PUG-ul va facilita incadrarea tuturor acestor activitati prin plasarea lor acolo unde se potrivesc si se imbina cel mai bine", spune Klaus Iohannis.

Cenusiu si verde, la un loc

Unul dintre punctele PUG-ului prevede cartiere de locuit marginite de zone verzi, pe modelul actualului Parc Sub Arini, care este vazut ca un coridor verde ce face legatura intre centrul orasului si zona submontana.

Teoretic, forma de extindere a Sibiului va semana cu o mana orientata spre vest, iar degetele vor fi noile cartiere, intre care vor fi lasate coridoare naturale cu rol de agrement, sport, recreere, dar si ecologic si de protectie, creand bariere vegetale intre poluatori, aeroport, industrie etc, si cartierele de locuinte.

Coridoarele verzi care vor brazda orasul sunt, pe langa Sub Arini, un viitor Parc Cibin Vest (Campusor), care va fi creat prin amenajarea luncii inferioare a Cibinului, de la intrarea acestuia in oras pana la ┼×oseaua Alba Iulia. Parcul urmeaza sa deserveasca in primul rand cartierele riverane Turnisor si Campusor (un viitor cartier aflat si el plan), prin asigurarea spatiilor verzi, a dotarilor de recreere, agrement si sport necesare.

Urmeaza apoi Versantul terasei nordice a Cibinului, aflat la sud de aeroport, care va proteja cartierul Turnisor fata de zona industriala si fata de aeroport, versant ce va fi impadurit in intregime.

Parcul sportiv Vest (Lunca Mare) va fi principala zona de agrement din cadrul extinderii nord-vestice a orasului si va deservi atat viitoarele cartiere dezvoltate in lungul Caii ┼×urii Mici, cat si unitatile Centrului Economic Vest.

Parcul Cibin Est va fi amenajat in lunca Cibinului, intre cartierul Gusterita si iesirea raului din oras si va crea un echilibru in distribuirea zonelor verzi in oras, care acum sunt mai multe in zona de vest.

Impartit in patru

Masurile de restructurare si de urbanizare din PUG impart Sibiul in patru axe de dezvoltare, fiecare dintre ele organizata in lungul unui curs de apa, bulevard sau cartier.

Astfel apare Axa Centrala, care se desfasoara in continuarea culoarului verde al parcului Sub Arini, include Centrul Nou - Piata Unirii, continua in lungul Bulevardului Coposu si are drept capat zona Balanta. Rolul acestei axe este cel cultural si universitar, dar include si sectorul serviciilor - afaceri, finante-banci, comert, si cel al administratiei.

Urmeaza Axa Cibin, care se desfasoara in lungul albiei raului si cuprinde trei segmente, Cibin Vest, cu locuinte, dotari, agrement, Cibin Centru, cu extinderea centrului orasului, servicii, comert, institutii, locuire, si Cibin Est cu activitati economice si agrement.

Axa Sud cuprinde cartierele Hipodrom I-IV si Vasile Aaron, care concentreaza cel mai mare numar de locuinte colective din oras, iar pentru aceasta, PUG propune masuri pentru modernizarea retelei de dotari publice (invatamant, servicii), de utilitati (infrastructura, strazi si parcari) si de spatii publice si verzi.

Cea de-a patra axa, Zona Vest este principala zona de extindere a orasului, iar componentele sale sunt Centrul Economic Vest (extinderea si dezvoltarea actualei Zone Industriale Vest) si Zona Rezidentiala Vest, dezvoltata preponderent la nordul Caii ┼×urii Mici.

Centru de conferinte si campus

Unul dintre proiectele indraznete ale PUG-ului este realizarea unui centru specializat in organizarea de evenimente culturale, economice, stiintifice si politice in zona formata din fosta piata de flori, Teatrul Radu Stanca si Cazarma 90. "Realizarea acestui centru este cel mai important pas in consolidarea si dezvoltarea profilului orasului ca loc de intalnire. Valorificarea simultana a atractivitatii Centrului Istoric, a cadrului natural si cultural de exceptie, a prezentei universitatilor si a unei infrastructuri moderne pentru evenimente ofera sansa afirmarii Sibiului ca principal oras-gazda din regiune", se arata in brosura de prezentare a planului.

Planurile municipalitatii includ si transformarea actualului ansamblu de pe bulevardul Corneliu Coposu, dupa finalizarea spitalului de urgenta pe Calea Poplacii, intr-un campus universitar central, solutie prin care domeniul universitar va primi o locatie reprezentativa si vizibila, iar atragerea vietii academice in centrul orasului va impulsiona activitatile culturale si economice din zona istorica.

Nu lipsesc nici planurile pentru un Centru de Targuri si Expozitii, prin care vor fi promovate si impulsionate intreprinderile locale, iar Sibiul isi va extinde rolul de oras-gazda pentru evenimente si afaceri. Centrul va fi amplasat in Zona Vest si va putea fi realizat atat printr-o investitie publica, cat si printr-una privata sau printr-un parteneriat.

Trenul interurban, pasaje de cale ferata pe Autogarii, Kogalniceanu,┼óiglari, etc si poduri, noi artere de ocolire, acces in oras sau de legatura cu comunele invecinate, de ex.: DN1 (Cristian) - Turnisor - Campusor - viitorul spital de urgenta (Calea Poplacii) - Calea Dumbravii - ┼×coala de caini - Calea Cisnadiei - DN1 (┼×elimbar), sunt planurile pentru domeniul transporturilor.

Parcari supraetajate

Parcarile colective multietajate vor face loc pentru noi spatii verzi, locuri de joaca, alei pietonale si pentru biciclisti.

De asemenea, in cartierele de blocuri vor fi amenajate parcari colective, care vor concentra mai multe masini si vor face loc pentru suprafetele de care este nevoie, tot pentru spatii verzi si locuri de joaca.

Fostele zone industriale vor fi transformate in zone comerciale, insitutionale si rezidentiale, cu spatii urbane pietonale si verzi, la Balanta, Independenta, Binder etc.

Noile zone rezidentiale ale orasului vor avea prevazute centre de cartier si dotari de interes public, scoli, piete, spatii verzi etc.

in plus, zona aflata intre soseaua Alba Iulia si paraul Ruscior va fi ocupata, in etape, de un Centru Economic, de un parc si de o zona rezidentiala. Zona Campusor va deveni un nou cartier al orasului, cu locuinte, dotari si activitati economice.

De asemenea, sunt prevazute extinderi de mai mici dimensiuni in zonele Turnisor, Gusterita, Zona Est, Viile Sibiului, Calea Poplacii.

in total este vorba despre 580 de hectare pentru locuinte, 370 de hectare pentru activitatile economice, 90 de hectare pentru insitutii si servicii si aproximativ 110 hectare pentru functiuni mixte.

Zonele industriale vest si est se vor extinde pe suprafete noi, iar alaturi de industrie,vor include si servicii, comert, cladiri administrative, depozitare si logistica.

Zona verde dublata

in acest moment, Sibiul are o suprafata de totala de 348 de hectare de parcuri si zone verzi.

Potrivit PUG-ului, aceasta suprafata va spori cu peste 350 ha de spatii verzi noi.

Viitoarele parcuri vor fi amenajate in lungul cursurilor de apa, dupa modelul Parcului Sub Arini.

Vor fi amenajate lunca si malurile Cibinului si vor fi realizate doua parcuri (zona Campusor si Zona Gusterita) si o baza de agrement (La Cascada).

Pe Valea Sapunului vor fi amenajate spatii verzi pe ambele maluri, atat pentru cartierele de blocuri, cat si pentru viitoarele cartiere din ┼×elimbar.

Zona Vest va include un parc sportiv cu rol de bariera verde intre industrie si locuinte si un parc liniar amenajat in lungul paraului Ruscior.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 03 martie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter