SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCum mai creste economia Sibiului?

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Am tanjit dupa ei. Au venit, au investit, au inceput sa produca, sa castige. Au venit cu mentalitate noua. Dar nu mai au forta de munca, se plang si de lipsa scolilor unde sa le creasca viitori colaboratori – cu meserii „normale " de electrician sau lacatus-mecanic. Ce e mai grav – nimeni din reprezentantii institutiilor statului nu a venit sa ii intrebe de nevoi. Salariile au crescut peste previziuni, dar, una peste alta, investitorii straini mari care au venit la Sibiu sunt optimisti. Cam asta sustine Stelian Ticusan (foto), director de productie in cadrul Bramac, fabrica de sisteme de invelitori. Ticusan vorbeste si despre economia Sibiului, despre cum ar trebui sa mai creasca si despre cat ar trebui sa fie pretul terenului industrial pentru ca, la Sibiu, sa vedem in continuare investitori la coada.

Reporter: Cat mai poate creste economia Sibiului?

Stelian Ticusan: De crescut poate sa creasca la infinit. Asta e in functie de investitorii pe care primarul ii atrage aici. Dar lipseste forta de munca si lipsesc scolile profesionale. Elevii nu au unde sa invete meserie. Una normala. Nu avocati, economisti, stomatologi. Ma refer la meserii de genul electricieni, sudori, lacatusi, instalatori, elemente care lipsesc.

Rep.: invatamantul nu se adapteaza pietei?

S.T.: Orasul acesta a crescut exponential in ultimii cinci ani si piata nu are cum sa regleze o crestere asa de mare. Orasul a venit cu oferta, abia apoi a aparut cererea.

Rep.: Agentia pentru ocuparea fortei de munca are tot felul de cursuri de reconversie profesionala. Functioneaza astfel de lucruri?

S.T.: Nu.

Rep.: Dar investitorii apeleaza la Agentie?

S.T.: Da. Şi ne da numai niste someri care prefera sa vina aici si sa spuna „scrieti-mi ca nu sunt apt ".

Rep.: Dar institutiile statului ar putea raspunde in timp util?

S.T.: Nu. E deja tarziu.

Rep.: A venit si ministrul Pacuraru sa recunoasca faptul ca la Sibiu nu este forta de munca...

S.T.: Mi-e rusine sa o spun. Dar cine e ministrul acesta?

Rep.: A venit cineva de la AJOFM sa va intrebe care sunt nevoile?

S.T.: Nu am simtit acest lucru niciodata. Nu am simtit nici cine e ministrul Muncii. in schimb, Johannis, la intrevederea pe care am avut-o, ne-a intrebat – cum va descurcati cu forta de munca? A avut curiozitatea sa vada daca ne descurcam. Ministrul Pacuraru sau cine mai e aici nu a venit sa ne intrebe. Nu a venit nimeni sa ne ajute. Noi am vrut sa facem cursuri – de electricieni si ceea ce ne trebuie si nu gasim cine sa ii invete. Am fi dispusi sa platim profesori, avem sali dedicate pentru asa ceva. Nu vine nimeni sa ii educe. Nu gasim nici cadru legal sa facem acest lucru. inainte era calificarea la locul de munca. Acum nu mai este.

Muncitori din preajma

Rep.: Cum ramane cu forta de munca din jurul Sibiului?

S.T.: Am incercat sa luam si luam. Problema cea mai mare este mijlocul de transport in comun.

Rep.: Dar astea se dezvolta. Transmixtul lui Ilie Carabulea isi tot dezvolta liniile.

S.T.: Noi lucram in trei schimburi, de la ora 7 la 15, de la 15 la 23 si de la 23 la 7. La orele acelea nu mai gasesti.

Rep.: Unele firme si-au inchiriat masini de transport.

S.T.: Şi noi o sa facem acest lucru, dar nu e o solutie, din punctul meu de vedere.

Rep.: Spuneati ca investitorii straini sunt adusi de primar. Nu s-a creat o inertie prin care investitorii sa vina la Sibiu singuri?

S.T.: Este un curent gata creat, dar cineva trebuie sa ii ajute cu teren, sa ii sustina. Nu primarul, adica nu numai primarul, ci primaria, in totalitate.

Rep.: Clar, Zona industriala vest este un succes.

S.T.: Un mare succes.

Rep.: Au incercat si altii sa creasca zone industriale – la Şelimbar, la Şura Mica. Au viitorul asigurat?

S.T.: Nu. Oamenii din Sibiu au unde sa munceasca in Sibiu, nu trebuie sa mearga in Şura.

Rep.: Legat de terenuri, in ultima vreme Primaria a scos la vanzare terenuri agricole, fara utilitati, la peste 100 de euro metru patrat.

S.T.: Nu e viabil.

Rep.: Cam care ar fi un pret bun, de atras investitori?

S.T.: Preturile normale daca vrei sa vii sa investesti ar fi de pana la 50 de euro pe metru patrat pentru un teren industrial.

Rep.: Nu avem terenuri ieftine, nu avem forta de munca, nu avem scoli. Cine trebuie sa reglementeze astfel de lucruri?

S.T.: S-a sperat tot timpul ca forta de munca se poate lua din alte orase. Dar acum nu se mai poate. De exemplu, nu mai poti sa iei din Medias, oamenii au dreptul lor acolo. Pana la Agarbiciu, merg la Medias. De la Agarbiciu incoace, ii luam, dar si acolo majoritatea sunt batrani in sat. Tinerii au un tractor, o situatie care incepe sa le convina, deci nu mai au disponibilitatea acelor valuri care doreau sa lucreze in industrie. Şi sunt oameni foarte buni, dar sistemul scolar de pe sate il cam stim. Oamenii sunt inteligenti, dar daca nu le este dezvoltata sclipirea...

Rep.: De vreo doi ani nu au mai aparut nume de investitori.

S.T.: Probabil ca asteapta sa vada ce se intampla cu cei prezenti. Noi vedem foarte optimist situatie zilei de maine.

Rep.: „Noi ", Bramac, sau „noi " investitorii straini?

S.T.: Atat din punctul de vedere al Bramac, cat si al unor investitori veniti in Sibiu. Adica suntem optimisti in ideea in care vor veni niste generatii care sa ne ajute sa crestem.

Rep.: Daca as vorbi cu un „nenea de 50 de ani " ar mai fi asa de optimist?

S.T.: „Un nenea de 50 de ani " care stie ca are un venit sigur intr-un loc sigur sunt convins ca vrea sa iasa la pensie de acolo. Nu migreaza.

Mai trebuie investitori

Rep.: Sibiul poate trai din investitorii prezenti, care sa se dezvolte, sau, in continuare, e nevoie de cresterea numarului de firme?

S.T.: Daca mai creste numarul de firme e bine. Şi ca imagine si pentru faptul ca vin cu know-how-ul lor. Pe de o parte. Dar e rau, pentru ca numarul de muncitori e deja limitat si o sa divizam fiecare unitate de productie in altele mai mici, care vor vrea sa se dezvolte si nu au cu ce. Eu zic ca Sibiul mai are nevoie de investitori, puternici. Bramac este un investitor, dar nu atat de puternic precum Takata sau Siemens, niste concerne. Acestea impunand o etica, un mod de viata, probabil ca ar dezvolta si sistemul scolar dupa nevoile lor. Şi atunci noi nu ne-am mai plange, am beneficia de modul impus de ei.

Rep.: Se fura muncitorii de la o firma la alta?

S.T.: Se duc ei singuri. De furat, se fura numai capetele. De la sefi de schimb in sus.

Rep.: E de succes head-huntingul?

S.T.: Eu pot sa spun ca primesc cate o oferta cel putin in fiecare luna, din alte parti. Dar nu vreau sa plec.

Rep.: Omul de rand cauta locul unde este platit cel mai bine.

S.T.: Nu numai.

Rep.: Bine si conditiile si altele. Dar investitorul cum vede lucrurile? isi permite sa dea salarii mai mari?

S.T.: Nu prea. Sunt fortati.

Rep.: Nu merg afacerile asa de bine?

S.T.: Afacerile merg bine, dar un om care investeste un ban are si pretentia sa scoata bani. De aceea e investitor. Sa scoata bani.

Rep.: Pai da, dar are un plan pe termen lung, de 20 de ani. Nu sa scoata bani acum.

S.T.: Exact. Pe 20 de ani exista niste strategii bine definite. Şi in acea strategie noi am luat in calcul si costurile fixe, inclusiv cele proportionale. Şi cele fixe au inceput sa depaseasca previziunile si cele proportionale, mai ales la salarii.

Rep.: Exista riscul sa vedem investitori care pleaca?

S.T.: Am auzit lume care comenta, dar nu am vazut pe nimeni. Cand faci o investitie de 6-7 milioane de euro, nu pleci asa usor. Mai ai rabdare, mai astepti, poate se regleaza lucrurile.

Despre Bramac

Rep.: Cand au venit, investitorii au fost primiti, cocoliti de administratie. Acum, mai tine cineva legatura cu ei?

S.T.: Da. Noi, cei de la Bramac, am facut anul acesta o sedinta foarte mare, cu toti directorii de vanzari din grup si am cerut pe cale oficiala sa fim primiti la Primarie. Am fost foarte bine primiti de domnul primar. A fost un real succes pentru noi. Nu am avut probleme de discutat, noi avem tot ceea ce ne trebuie aici. Dar faptul ca ne-a primit si ca ne-a facut cadou o carte, a insemnat ceva pentru noi. Deci, Primaria e inca deschisa. Nu stiu daca si in alte orase s-ar fi intamplat acest lucru.

Rep.: Cum e vazuta afacerea Bramac de la Sibiu in cadrul grupului?

S.T.: Bramac e, din punctul meu de vedere, multumit de activitatea din Romania, pentru moment. Noi am si avut o crestere de productie destul de buna. Sper ca putem demonstra ca si in continuare putem avea cresteri.

Rep.: Ati crescut datorita boom-ului de pe piata constructiilor?

S.T.: Şi datorita acestui lucru, dar si pentru ca in ultimii ani muncitorii au invatat ce le cerem. Şi ne satisfac profesional.

Rep.: Calitatea tiglei Bramac produsa in Sibiu are aceleasi caracterisitici ale calitatii precum cea produsa in Austria?

S.T.: Da. in tot grupul Bramac avem aceleasi norme. Calitatea tiglei produsa oriunde in grup are la baza aceleasi norme, care sunt un pic mai severe decat cele europene. Retetele sunt identice peste tot, cu mici diferente in functie de materia de baza din fiecare tara. Restul componentelor se aduc de la aceeasi sursa.

Rep.: incep patronii sa se gandeasca la angajati?

S.T.: in grupul nostru incepe sa se tina cont foarte mult de un proiect, amplu, european numit „Health and Safety First ". Unui angajat trebuie sa ii asiguri sanatatea si siguranta in munca si a locului de munca. Ceea ce inseamna si un venit relativ sigur. Peste tot am pus astfel de afise. Este un program care ne cam strange cu usa si pe noi. Este un proiect impus de marile concerne din care facem parte si, apoi, impus de Bramac.


Sibiul si Vestul

Rep.: La criza de forta de munca din Sibiu, oricum te gandesti de doua ori inainte sa dai pe cineva afara?

S.T.: Nu intotdeauna. Cand vine vorba de prostii mari, atunci nu te mai uiti la asa ceva. Din pacate, se greseste destul de mult, greseli pe care trebuie sa le toleram.

Rep.: Mai mult decat in tarile Occidentului?

S.T.: Nu cred. Numai ca dincolo nu ne spune nimeni cat se greseste. in continuare vestul este prezentat cu o aureola de perfectiune.

Rep.: Sincer, asa pare cand ajungi in tarile de dincolo.

S.T.: Extrapoland, diferenta dintre Sibiu si oricare alt oras european este nula.

Rep.: Daca ne referim la centru. Numai ca pana in centru ai nistre drumuri de parcurs, niste cartiere de traversat.

S.T.: Nu tine totul numai de primarie, mai tine si de oameni. Casele ar putea sa si le zugraveasca oamenii si singuri. Şi sa isi faca fiecare curat in fata casei nu trebuie sa fie un lucru impus de primarie. Dar orasul este vazut intr-o lumina foarte buna in exterior. Am intalnit oameni din Germania, Italia care veneau in Romania cu afaceri si preferau sa stea o noapte in Sibiu, doar in ideea de a sta la Sibiu. Ca sa poata povesti acasa. Am intalnit in Germania niste oameni care stia localurile mai bine ca mine.


„Strategia noastra este intre granitele pe care le-am visat, mai putin salariile. Nu ne asteptam sa creasca intr-un ritm atat de alert "
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 16 august 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter