SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCum sa nu dai banii pe certificatul energetic

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Obligatoriu, dar mai bine faci cum vrei. Şi decat sa platesti cateva sute de euro, mai bine ii pui bine in buzunar. Nici nu s-a decretat bine obligativitatea certificatului termic, ca mintile luminate au si gasit o modalitate de a ocoli aceasta "obligativitate ".

Desi pentru orice tranzactie imobiliara care se face incepand cu prima zi a anului 2011 ar trebui sa fie prezentat certificatul energetic, se pare ca exista posibilitatea ca prezentarea acestuia sa nu fie obligatorie daca vanzatorul si cumparatorul sau chiriasul si proprietarul declara in fata notarului ca stiu de prevederile acestei legi, care impune obligativitatea, dar, in speta, nici cumparatorul si, respectiv, nici chiriasul nu sunt interesati de informatiile din certificat.

Risc, dar raman cu bani

" Cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii�h, se arata in Hotararea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Costurile sunt, in medie, intre 3 si 5 euro pe metrul patrat, fara TVA, spun auditorii energetici, iar banii trebuie sa fie platiti de catre cel care vinde sau inchiriaza. Asadar, daca esti cumparator sau chirias ai scapat, cel putin teoretic, de o grija!

Certificatul obligatoriu, este, asadar, optional daca cele doua parti din tranzactie decid ca nu au nevoie de el. Practic, prin certificatul energetic ne putem da seama daca achizitionam o locuinta de tip A sau B (caz in care vom avea cheltuieli mai mici cu ea in timp), sau daca ne cumparam una de la D la E sau poate chiar G (la care vom avea costuri de intretinere mai mari).

De exemplu, o locuinta certificata A este termoizolata, are sistem termoizolant, care o acopera total, are termopane si are o tocarie speciala. La polul opus, o locuinta de tip G are pierderi de caldura extrem de importante si, cel mai probabil, este construita din placi de beton, care au un transfer termic precar. De asemenea, se tine cont la clasificare si de anvelopa cladirii, compartimentarea interioara, inclusiv etanseitatea la aer, instalatiile de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum, inclusiv caracteristicile in ceea ce priveste izolarea acestora, instalatia de climatizare, ventilatia, instalatia de iluminat integrata a cladirii, in principal sectorul nerezidential, pozitia si orientarea cladirilor, inclusiv parametrii climatici exteriori, sistemele solare pasive si de protectie solara, ventilatia naturala, conditiile de climat interior.

Ce scrie in certificat

Certificatul informeaza cumparatorul sau chiriasul despre performantele energetice ale apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A - eficienta energetica ridicata, la clasa G - eficienta energetica scazuta), in functie de consumul total anual specific de energie. in certificatul energetic se trec si informatii privind costurile cu intretinerea locuintei, consumul de caldura pentru incalzire, apa calda sau iluminat.

O locuinta de clasa A consuma 170 de kilowati pe metrul patrat, in timp ce o locuinta de clasa G circa 5.000 de kw pe metrul patrat, iar raportul este de 1 la 30.

Pe o scara a eficientei energetice de la A la G, majoritatea blocurilor vechi din Romania se clasifica undeva la C si D, adica noi consumam cam de doua ori mai multa energie decat ar fi normal.

O evaluare energetica a unui apartament ar dura cel mult doua zile. Documentul este valabil zece ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Anonymous ( 10.04.2013 06:50 )
Nu stiu cine esti tu cel care ai scris articolul de mai sus,dar habar nu ai de ceea ce inseamna un certificat de performanta energetica.Certificatul este insotit si de o anexa in care sunt trecute toate informatiile necesare unui cumparator,care da bani foarte multi su mai rau isi face credit pe o mare parte a vietii lui.
De aceea un auditor energetic ii ofera detalii cumparatorului pe care acesta nu le poate vedea,mai ales ca certificatul energetic contine si recomandari de crestere a performantei energetice.Iar in ceea ce privesc preturile practicate in Sibiu nu este deloc adevarat ca se ridica la nivelul sutelor de euro.Actualmente pretul unui certificat este de 250 ron ptr un apartament si poate merge pana in 350 ron pentru o casa.


      

Alte stiri adaugate marti, 04 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 13 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter