SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Cum se cheltuiesc milioanele UE

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Promisiunile campaniei electorale sunt deja uitate. Cei care conduc, acum judetul, sustin, insa, ca milioanele de euro de la UE vor „inunda " judetul. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Ioan Banciu, spune ca „devarsarile " vor incepe abia de la anul.

Reporter: Sunt primarii din judet capabili sa acceseze fondurile europene, guvernamentale, sa creeze proiecte?
Ioan Banciu: Prin achizitie publica ei isi pot angaja conultanti, deorece noi nu putem sa le intocmim lor proiecte. Menirea noastra este sa ii sfatuim, cam ce ar trebui sa cuprinda proiectele, sa fie de succes. Pentru ca astfel de proiecte se promoveaza in functie de punctaje. Mai sunt si proiecte doar la nivel de localtati, dar si cu acestea noi tinem legatura.

R.: Credeti ca s-ar fi putut obtine mai multi bani pentru judetul Sibiu?
I.B.: Programele sunt, totusi, destul de greoaie. Dar avem la nivel de Sibiu, pe POS Mediu, reabilitarea retelelor de apa si canalizare sunt doua proiecte mari. Unul pe Asociatia Tarnava Mare, in nordul judetului, unde s-a aprobat o fiantare de la Bruxelles de aproximativ 90 de milioane de euro si unde, din primavara ar trebui sa inceapa lucrarile. Pentru partea de sud-vest este programul pe Apa Sibiu, s-a aprobat masterplanul in valoare de 76 de milioane de euro - mai incercam o suplimentare de fonduri daca se poate. Acum se face studiul de fezabiliate, urmand sa depunem proiectul la Bruxelles in toamna si sa devina operativ din primavara. Deci, aproape 170 de milioane de euro pana acum. Şi mai avem si sistemul de gestiune integrata a deseurilor pe judetul Sibiu, unde trebuie sa constituim asociatiile de dezvoltare intercomunitara.

R.: Pentru astfel de proiecte mari o sa fie un singur executant?
I.B.: Nu. O sa fie mai multe proiecte cu mai multe licitatii. La partea de reabilitare a retelei de apa si canalizare sunt desemnati operatori regionali. Fiecare societate va avea un departament de implementare de programe. Prin ei se vor derula aceste licitatii si vor urmari si mersul lucrarilor. Obligatoriu, vor avea un consultant din afara.

R.: Cine va gestiona programul de colectare selectiva a deseurilor?
I.B.: Proiectul va fi gestionat de Consiliul Judetean. Toate deseurile din judet vor ajunge, in cele din urma, la groapa ecologica de la Cristian. Vor fi create cinci statii zonale de sortare, prin fonduri Phare. Gunoiul din judet va trece prin aceste statii, se sorteaza materialele refolosibile, restul va ajunge la Sibiu la o statie de tratare mecano-biologica, urmand ca abia apoi sa fie depuse la Cristian. in urma acestor procedee, volumul deseurilor va ajunge la 30 la suta din ce este colectat. Important e ca pana in 2010, rampele de gunoi neconforme din judet trebuie inchise si ecologizate.

R.: Cine da banii pentru aceste proiecte?
I.B.: Cam 85 la suta inseamna finantarea UE, doi la suta de la administratiile locale, inclusiv Consiliul Judetean, pentru cheltuieli neeligibile, iar restul reprezinta cofinantare din partea Guvernului.

R.: Pentru toate aceste proiecte, credeti ca actuala administratie va ajunge sa taie si panglica de finalizare?
I.B.: Cele de apa-canal si gestiune a deseurilor au ca perioada de derulare cam 2008 – 2013. Important e ca lucrarile sa inceapa anul viitor. Nu cred ca aceste programe vor avea destinul centurii Sibiului. Şi canalizarea Sibiului este un proiect care se deruleaza normal.

Celelalte proiecte
Domeniul schiabil la Jina si reabilitarea drumului intre Sibiu si Agnita sunt lucrari care ar trebui sa inceapa efectiv in primavara
Cresterea gradului de siguranta in Muzeul Astra din Dumbrava, la care se lucreaza la studiul de fezabilitate
La nivel de localitati sunt aproximativ 20 de proiecte pentru terenuri sportive multifunctionale care vor fi prezentate luna aceasta la Bucuresti.
de Traian DELEANU


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate duminica, 17 august 2008






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 22 mai 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter