SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCum si-au ascuns talmacenii aurul sub pod...

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

De cum intri in Talmacel si incepi sa urci pe ulitele satului, incepi sa te intrebi daca satul e cumva construit pe ziduri de fortificatii sau daca o fi vreun soi de Venetie a Romaniei, pastr]nd bineinteles proportiile? Ei bine, lucrurile stau altfel. Satul este o asezare de munte, cu ulite inguste, serpuitoare. Apoi, satul e strabatut de trei ape curgatoare - Talmacut, Rau si Rausor, iar cele doua elemente - asezarea si reteaua hidrografica - au dat infatisarea de azi a Talmacelului, sat cu poduri si ziduri cat cuprinde.

45 de poduri si podete

1.270 de suflete si 425 de gospodarii numara Talmacelul de azi, iar povestile si legendele din spatele acestor cifre sunt multe. O parte dintre ele tin de zidurile ce nu se mai sfarsesc si de podurile ce leaga drumurile si gospodariile. Ce e cu zidurile din Talmacel? "Aproape nu exista gospodarie in sat care sa nu aiba zid de sprijin, fie ca acesta a fost construit in partea de catre rau a gospodariei, fie in cea de catre deal. Depinde de cum sunt asezate gospodariile", declara primarul Talmaciului, Constantin Barbu. Altfel spus, si cu ape si cu dealuri, talmacenii au fost nevoiti sa isi consolideze gospodariile, asa ca "tot Talmacelul e construit pe ziduri de sprijin". intr-adevar, destule sunt locurile unde vezi ziduri din piatra ce urca direct de pe malurile apelor pana in gospodaria omului.

Nici podurile nu sunt putine: "in Talmacel sunt 12 poduri care trec peste rauri si deservesc drumurile si alte 33 de poduri sau podete care deservesc gospodariile, facand legatura dintre acestea si drumuri", adauga primarul Barbu.

90 de ani vechime

Multe dintre aceste ziduri si poduri se apropie de varsta de 90 de ani, fiind construite pe vremea cand Talmacelul era comuna. Cum de s-au facut? Explicatia o regasim in monografia satului, realizata de lt. col. Gabriel Stroila. Autorul mentioneaza ca dupa Marea Unire, una dintre problemele stringente ale comunitatii era data de starea drumurilor, ca nu de putine ori se rasturnau carele cu fan taman in mijlocul ulitelor. Şi oamenii au cautat solutii: piatra o aveau, sursa cea mai buna fiind la gura paraului Sturu. Banii pentru mesteri? Discutii au fost multe in privinta aceasta: fie sa se apeleze la fiii satului plecati in America, fie sa se faca o colecta publica, fie sa se ceara ajutor la Guvern. Pana la urma, preotul Roman a venit cu solutia: sa se vanda lemn din padurile comunei. Astfel, "se obtine in anul 1924 aprobarea de a se vinde din padurea de brad din muntele Zimbru cateva hectare catre firma Filtrenelli. Valoarea contractului a fost de 8 milioane lei", scrie Gabriel Stroila.

Asa a inceput modernizarea infrastructurii din Talmacel. Asa s-au construit zidul de la Şipotul lui Danin, zidul contra apei Talmacutului, ziduri la unele gospodarii, precum si opt poduri, toate facute din ciment si fier beton: trei poduri au fost construite pe Talmacut, doua pe Rausor si trei pe Rau. Din aceeasi bani, talmacenii si-au facut o moara, au introdus curentul electric in 1924, au sapat 13 fantani publice, au ridicat un pavilion de joc pentru tineri si au construit drumuri. Fantani din cele construite in urma cu aproape 90 de ani se vad si astazi: sunt imprejmuite cu beton si lemn si au roti mari de lemn pentru scoaterea apei.

Aurul ascuns

Bune au fost si sunt podurile din Talmacel nu doar pentru ca inlesnesc trecerea peste ape, ci si pentru ca sunt locuri de ascunzis. Da, acolo, sub podul din ulita, la indemana tuturor si-a ascuns un talmacean banii si bine ascunsi au fost vreo cinci-sase decenii. "Cand a inceput al doilea razboi mondial, unul dintre locuitorii satului, si-a pitulat banii sub podul din strada. in anii '90 i-a zis fetei sa se duca sub pod, i-a spus sa miste o anumita piatra, sa o scoata din zid, caci sub ea va gasi bani de aur. intr-adevar au gasit bani de aur. Nu aveau valoare istorica si au putut fi schimbati de familie", povesteste Ilie Rotaru. Omul cu banii ascunsi era Sonu Baza lui Iordan.

Povesti cu aur au mai fost in sat, dar de data aceasta nu a fost vorba de aur ascuns, ci de aur ce pur si simplu a fost adus de ape. Se intampla pe vremea cand oamenii ridicau biserica din sat, biserica in care se slujeste si astazi. Constructia a inceput in 1776, iar dupa trei ani, lucrarile erau in impas. Banii se terminasera, iar treaba mai are multa, caci biserica era ridicata abia pana la turn. Şi atunci s-a produs minunea. Dupa o primavara ploioasa-ploioasa, a avut loc o alunecare de pamant, iar printre pamantul si apa ce s-au revarsat, o localnica a gasit un butoias de lemn plin cu aur. Aurul a fost dus la preotul Mohanu si cu el s-a ridicat turnul bisericii si s-a pictat biserica. De atunci, paraul pe care a venit butoiasul cu bani e cunoscut in sat drept Paraul Turnului.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 13 ianuarie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 22 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter