SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Cum suportam canicula

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

La temperatura ridicata, omul transpira abundent, mai ales daca depune si un efort fizic crescut. Pierderea unor cantitati importante de lichide prin transpiratie duce la deshidratarea si epuizarea organismului. in situatii grave, din cauza dezechilibrelor hidroelectrolitice, pot aparea convulsii. in cazurile netratate se ajunge pana la coma si chiar deces. Prin expunere prelungita la temperaturi ridicate, mai ales in cazul in care capul nu este protejat, poate sa apara insolatia. Aceasta este favorizata si de alte conditii, ca: umiditatea mare, oboseala fizica, infectiile, consumul de alcool, bolile de inima, obezitatea etc. Medicii sibieni atrag atentia si persoanelor care se afla in concediu, la plaja. Acestea nu trebuie sa piarda din vedere faptul ca, pe langa arsurile grave ce pot aparea, soarele este unul din principalii factori care determina aparitia cancerului de piele.



Locuitorii din desert nu calatoresc niciodata pe camile in slip sau maiou



Pentru ca temperaturile sunt caniculare, medicii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Sibiu ne recomanda sa reducem activitatea fizica, sa reducem, de asemenea, treburile sau iesirile care nu sunt presante sau sa le efectuam atunci cand este ceva mai racoare (dimineata devreme sau seara). in locuinta trebuie sa asiguram racoare, prin montarea de jaluzele, ventilatoare, aparate de aer conditionat. Ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius, iar aparatul de aer conditionat trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 6-7 grade mai mica decat temperatura ambientala, iar temperatura interioara sa nu fie mai mica de 21 - 22 grade Celsius.

Un alt sfat este sa folosim imbracaminte corespunzatoare. Se recomanda purtarea de tesaturi usoare, cu permeabilitate ridicata pentru aer, din fire naturale (bumbac), care sa retina transpiratia (deoarece transpiratia evaporata deshidrateaza organismul). Totodata, imbracamintea trebuie sa nu fie prea stramta, tot pentru a nu limita transpiratia. Contrar unor prejudecati, este mai indicat sa fii imbracat cu haine corespunzatoare, decat sa fii dezbracat! Cand cineva este dezbracat, transpiratia se evapora mult mai rapid, accentueaza deshidratarea si nu mai are acelasi efect de racire. Reprezentantii DSP Sibiu le amintesc scepticilor faptul ca locuitorii din desert nu calatoresc niciodata pe camilele lor in slip sau maiou! De aceea, se recomanda culorile deschise, care reflecta mai bine radiatia solara, protejarea capului cu palarii, sepci, umbrele etc., precum si purtarea ochelarilor de soare.



Dublati cantitatea de apa!



"Consumati cat mai multe lichide! " - este lucrul pe care il auzim zilnic si de care nu tinem cont tot timpul. insa in conditii normale, cantitatea de lichide recomandata pentru un adult este in jur de 1,5 - 2 l/zi (incluzand si lichidele continute in alimente). in conditii de canicula, se indica dublarea sau chiar triplarea cantitatilor de lichide, tinand cont de o serie de factori, cum ar fi caracteristicile fiecarui organism in parte (sex, varsta, greutate), grad de deshidratare, tipul activitatii desfasurate etc. Este important si ritmul in care se bea, deoarece pierderea de lichide nu creeaza intotdeauna senzatia de sete imediata. De aceea, este mai bine sa bem mai des (chiar daca nu simtim senzatia de sete) si in cantitati mai reduse, asigurand astfel un nivel constant de hidratare. Cele mai indicate bauturi sunt apa simpla (provenita din surse autorizate - reteaua de distributie), apa plata, apa minerala (cu continut bogat in sodiu si alte minerale, deoarece odata cu apa, prin transpiratie, se pierd si cantitati importante de saruri), ceaiuri ne^ndulcite de plante, sucuri naturale de fructe sau legume. Sunt contraindicate bauturile alcoolice (care accentueaza vasodilatatia produsa de caldura) si sucurile dulci (carbogazoase), care maresc senzatia de sete. Evitati excesul de cafea si tigari!



Atentie la mancare!



Åži alimentatia trebuie sa fie cat mai usoara in aceasta perioada. Trebuie evitate in special grasimile, tocaturile, carnea grasa, mezelurile, care pe langa o digerare greoaie (in conditiile scaderii secretiilor gastrice) sunt expuse unei alterari rapide, din cauza caldurii. Trebuie sa consumam multe legume si zarzavaturi proaspete, sub forma de ciorbe/supe reci, ghiveciuri sau salate. Putem completa cu produse lactate (iaurt, branzeturi slabe), oua, carne slaba de pui sau peste, si bine^nteles, multe fructe. in toate cazurile, produsele trebuie sa fie proaspete, salatele sa fie consumate imediat dupa preparare, iar mancarurile gatite sa fie pastrate in conditii corespunzatoare de temperatura. in anumite cazuri, poate fi necesar un aport suplimentar de sare (in functie de nivelul de deshidratare si tinand cont de existenta unor boli cronice cu regim special).



La insolatie, asigurati aerul necesar!



La primele semne de insolatie: dureri de cap, dezorientare, apatie, greturi, varsaturi, sete marcata, contractii musculare, tulburari respiratorii si ale activitatii inimii se vor institui masuri de prim ajutor. Se asigura cai respiratorii libere; scaderea temperaturii corpului, prin transportarea la umbra sau intr-o incapere racoroasa si stropirea corpului cu apa rece; aplicarea de comprese reci pe frunte si picioare; producerea unui curent de aer rece in jurul persoanei cu insolatie, eventual prin folosirea unui ventilator; administrarea de lichide reci, eventual aspirina sau paracetamol, dupa caz. Dupa toate acestea, persoana cu insolatie va fi transportata la cea mai apropiata unitate sanitara, pentru control.

in cazul in care doriti sa mergeti la plaja, este indicat sa evitati expunerea directa la soare la temperaturi mai mari de 37° C si/sau intre orele 11 - 16, cand radiatia solara este maxima. Nu ramaneti imobili sau nu adormiti in plin soare minute in sir si folositi corect produsele cosmetice pentru plaja (creme, uleiuri), fara a scapa din vedere faptul ca acestea nu asigura o protectie completa. De asemenea, evitati in general, utilizarea deodorantelor, parfumurilor, mai ales a celor ce contin esente de lamaie si lavanda, deoarece, prin expunere la soare pot aparea pete brune, permanente, la nivelul pielii.



Dusul ne salveaza



Medicii ne atentioneaza sa nu facem baie in balti si lacuri neamenajate, deoarece exista pericolul aparitiei unor imbolnaviri grave.

Pentru a lupta cu canicula este necesar sa respectam masurile elementare de igiena. Trebuie sa ne spalam pe maini ori de cate ori este nevoie (inainte de a manca, dupa folosirea toaletei), sa spalam abundent legumele si fructele, sa avem o igiena personala prin dusuri repetate (2 - 3 dusuri/zi, cu apa sub temperatura corpului: 25 -26°C). Igiena hainelor si a locuintei, protejarea impotriva insectelor - muste, gandaci, tantari, paianjeni, etc. - prin montarea de plase la ferestre si/sau folosirea de insecticide sunt, de asemenea, foarte importante.

O atentie speciala trebuie acordata copiilor si varstnicilor. Nu trebuie lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate la soare, fiind pericol foarte mare de deshidratare). Cei care au afectiuni cardiovasculare, respiratorii, diabeticii trebuie sa fie foarte atenti la iesirile in aer liber in timpul caniculei. De asemenea, angajatilor care lucreaza in sectoare de activitate cu conditii speciale (temperatura ridicata si radiatii calorice): cuptoare, laminoare, agricultura, santiere, constructii, etc. li se recomanda organizarea si adaptarea programului de lucru, in conformitate cu prevederile legale in vigoare (OUG nr.

99/2000), privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 19 iunie 2013






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter