SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCursa contracronometru pentru viata de dupa moarte

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Decesul vine cand creierul moare

La Sibiu se face prelevare de organe de aproximativ cinci ani. in primii trei ani au fost cam 4 - 5 donatori de organe pe an. in 2013, insa, a fost doar un singur donator, iar anul acesta, au fost deja doi. "Numarul de donatori este imprevizibil, fiindca donatorii cadavru apar in urma diagnosticarii mortii cerebrale. Cauza mortii cerebrale este imprevizibila. Poate fi din cauza unui traumatism cranian, a unui accident sau un pacient agresat sau poate fi din cauza accidentelor vasculare cerebrale ", explica dr. Mihai Sava, medic sef al Sectiei Anestezie - Terapie Intensiva si KAY - Key Donation Person.

Este foarte important ca familia sa stie ca in momentul in care moare creierul, cel drag moare si el. Se spune, metaforic, ca "aripa mortii vine deja cand creierul moare si nu cand inima bate pentru ultima data ". Aflam ca, de fapt, creierul este cel care tine viata, iar cand acesta nu mai functioneaza, nu mai exista cale de intoarcere. "in Romania, conceptul de moarte cerebrala reprezinta moartea intregului creier, adica si a emisferelor cerebrale, si a trunchiului cerebral. Astea sunt niste parti ale creierului. Moartea cerebrala se poate diagnostica printr-o serie de reflexe stabilite prin lege. Toate semnele trebuie sa fie indeplinite. in plus, mai trebuie determinat traseul electroencefalogramei (EEG), care trebuie sa nu aiba activitate electrica. E ca la inima: cand se opreste inima si apare o linie, asa e si la creier ", explica medicul Sava.

Moartea cerebrala, ireversibila

Partea cea mai dificila in aceasta problema de prelevare de organe este mentinerea donatorului aflat in moarte cerebrala, in conditii cat mai bune pentru a nu se deprecia organele ce ar putea fi prelevate. "Trebuie mentinuti toti parametrii organismului in limite fiziologice, in limite normale. Este un proces care necesita foarte multa tehnica si o logistica foarte bine pusa la punct in Sectia de Terapie Intensiva ", spune dr. Mihai Sava.

in momentul in care este detectat un eventual pacient in moarte cerebrala, acesta trebuie monitorizat foarte strict si trebuie pus diagnosticul de moarte cerebrala cat mai repede dupa instalarea mortii cerebrale. "Moartea cerebrala este un proces ireversibil. Trebuie sa o surprindem cat mai repede si sa stabilim diagnosticul de moarte cerebrala. Dupa ce s-a stabilit diagnosticul, incep doua procese care se petrec in paralel: mentinerea fiziologica a pacientului in moarte cerebrala si al doilea proces este obtinerea acordului familiei si organizarea echipelor de prelevare ", a mai spus medicul.

Tu ce ai face?

Nu incape indoiala ca atunci cand auzim de o donare de organe, ne intrebam cum am reactiona daca am fi chemati sa decidem pentru cineva drag. Desi pare dificil sa mentii pacientul in limite normale fiziologice, ca profani, ne gandim ca cel mai greu este sa discuti cu cei vii, cu familia. Medicul Mihai Sava spune ca sunt lucruri diferite si nu trebuie comparate. Exista, in Sibiu, un medic specializat in a discuta cu familia despre donare. El este coordonatorul de transplant, Tiberiu Toabes. El se ocupa si cu organizarea ulterioara a procesului de prelevare. "Am avut pacienti in moarte cerebrala in cazul carora familia a refuzat sa doneze organele. Anul acesta insa am avut doi pacienti in moarte cerebrala si familia si-a dat acordul pentru transplant. in cazul celor care nu au acceptat, nu le cerem motive. Noi trebuie sa le oferim motive pentru a accepta. Totul depinde de abordarea familiei, de descrierea situatiei, sa li se dezvaluie optiunile. Ma refer la faptul ca nu exista cale de intoarcere in cazul pacientului cu moarte cerebrala. Asta e cel mai greu: sa convingi familia ca omul acela are complexe pe EKG, ca respira ventilatorul nostru, asta e cel mai greu, de fapt, sa faci apartinatorul sa inteleaga ca omul e mort. Din cauza aceasta nu isi dau acordul, ca vad cum respira, dar el e mort. Asta trebuie sa ii faci sa inteleaga ", explica medicul sef ATI, Mihai Sava.

Şi pentru medic e greu sa treaca peste acest moment. "Impactul emotional e foarte mare si pentru medic. Dar noi trebuie sa trecem peste asta. Practic, noi avem impacte psihologice tot asa de mari si atunci cand tratam un pacient care nu e in moarte cerebrala, un pacient tanar cu o boala acuta grava. Impactul psihologic exista, dar ca profesionist trebuie sa te detasezi si sa vezi imaginea de ansamblu si sa incerci sa faci ce consideri ca e mai bine ", mai spune dr. Sava.

Cursa contracronometru

Persoanele tinere inteleg mai bine si sunt mai receptive atunci cand sunt puse sa decida asupra prelevarii decat persoanele mai in varsta. Paradoxal, insa, s-a observat faptul ca cei fara prea multe studii sunt mai receptivi decat cei cu studii.

Familia care accepta ca organele celui drag sa fie donate nu stie niciodata unde pleaca organele, pe cine salveaza. Pot afla ulterior, dupa ce tot procesul se incheie, insa doar cu acordul primitorului.

in ceea ce priveste timpul, echipa de prelevare trebuie sa ajunga in timpul cel mai scurt la pacientul aflat in moarte cerebrala. Un donator, un pacient cu moarte cerebrala, nu poate fi mentinut mai mult de 48 - 72 de ore. Din momentul diagnosticarii mortii cerebrale, cursa este contracronometru.

Diagnosticul de moarte cerebrala trebuie pus de o echipa de medici, formata din doi medici, care nu trebuie sa fie medicul curant si trebuie sa fie medici primari in specialitati precum ATI, Neurologie sau Neurochirurgie.
de Laura Buciu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 25 martie 2014


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter