SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGCurtea de Apel Bucuresti: Preotul Samarghitan nu a colaborat cu Securitatea

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

`Cautat la dosar` dupa ce a devenit consilier judetean, preotul Mihai Samarghitan a primit o decizie favorabila din partea Curtii de Apel Bucuresti, in procesul intentat de Consiliul national pentru studierea arhivelor Securitatii (CNSAS), care il acuza pe preot de colaborator al Securitatii.

Procesul preotului Samarghitan cu CNSAS a inceput inca din noiembrie 2009. La jumatatea lunii martie a acestui an, abia, Curtea de Apel Bucuresti a dat o sentinta, respingand actiunea celor de la CNSAS.

Desi, dupa cum s-a dovedit in cadrul procesului, Directia juridica a Consiliului a dat aviz negativ juridic acestei actiuni, reprezentantii CNSAS au decis sa deschida, totusi, o actiune in instanta. `Paratul a fost recrutat «pentru acoperirea informativa a preotilor in cadrul Eparhiei Sibiu» si a colaborat sub numele conspirativ «Crainic»`, se arata in actiunea celor de la CNSAS. Chiar daca nu au descoperit niciun Angajament semnat de preotul Samarghitan, cei de la CNSAS au sustinut ca `este evident ca materialele furnizate (de preot – n.r.) au prezentat interes pentru organele de Securitate, fiind exploatate atat la dosarele personale pentru studiu, cat si la alte sarcini sau probleme, informatiile furnizate ingradind dreptul la viata privata`.

Reprezentantii Consiliului nu au prezentat, insa, nicio nota informativa semnata de Samarghitan, ci au facut doar referire la opt astfel de note, intocmite de ofiteri ai Securitatii, note al caror continut nu se cunoaste, insa.

`Probatoriul` administrat de CNSAS a fost considerat irelevant de Curtea de la Bucuresti. `Reclamantul nu a fost in masura sa prezinte nici angajament scris de parat, nici note scrise de acesta, nici note scrise de organele de securitate in care sa se consemneze declaratiile pe care reclamantul le-ar fi dat acestor organe in perioada in care se afirma ca a colaborat cu fosta Securitate. Singurele acte pe care se intemeiaza actiunea sunt note prin care organele de securitate au caracterizat activitatea de «colaborator» a paratului`, se arata in sentinta pronuntata pe 15 martie 2011 de Curtea de Apel Bucuresti. Cat priveste continutul celor opt note care se pretinde ca ar fi existat, instanta sustine ca `nu exista nicio data concreta cu privire la continutul lor. Actul prezentat de reclamanta face vorbire generica la faptul ca aceste note se refera la «persoane din atentia noastra» (dar nu stim la ce persoane se refera si nici ce continut au avut notele) si ca au fost folosite (dar nu stim modul concret in care s-a procedat la folosirea lor)`.

In fine, judecatorul Curtii de Apel Bucuresti a decis respingerea actiunii CNSAS impotriva preotului Samarghitan ca `neintemeiata`. `Obliga reclamantul la 6.000 de lei cheltuieli de judecata catre parat`, se mai arata in decizia instantei. Fata de aceasta, CNSAS-ul a formulat recurs pe 26 aprilie anul acesta.

Mihai Samarghitan a fost si urmarit de Securitate, dupa ce tatal sau a fost arestat pentru gazduirea lui Nichifor Crainic.

de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 09 mai 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter