SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDa Vinci. Cartierul cu o singura casa

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »
88 de case, clasice si moderne. Baza sportiva, restaurant, spatiu de joaca, investitie de 15 milioane de euro. Sunt cateva din planurile prezentate de compania medieseana Dafora pentru cartierul rezidential Da Vinci, lansat in 2005. De restaurant, sau baza sportiva nici nu mai poate fi vorba, iar din cele 88 de case a fost finalizata doar una. Si aceasta face obiectul unui proces aflat pe rol de mai bine de doi ani. Pe coasta ce ar fi trebuit sa gazduiasca un frumos cartier, becurile singurei case palpaie, iar masina de spalat rufe se opreste cand portarul isi porneste caloriferele.

In ciuda numelui important care sta in spatele cartierului rezidential, compania Dafora SA, povestea cartierului Da Vinci se aseamana altor investitii imobiliare lansate cu fast, dar ramase nefinalizate. "Multa papetarie, multa", arata Nicolae Brad catre pliantele pe baza carora a ales sa isi construiasca o casa in cartierul Da Vinci. A semnat un contract de constructie pentru o casa la cheie in octombrie 2005. Peste 16 luni urma sa se mute in casa noua. La intocmirea actelor a lucrat cu un avocat, caci dupa cei 35 de ani in care muncise in Statele Unite, reintors in Romania a mai avut parte de un contract imobiliar in urma caruia a rezultat un apartament de care a incercat sa scape cat mai repede.

Dincolo de lant

La familia Brad, singura care locuieste in cartierul rezidential Da Vinci, ajungi urcand un drum de piatra care intersecteaza DN 1 chiar in dreptul tablitei ce anunta intrarea in Cristian. Treci de o bariera improvizata dintr-un lant atarnat intre doi stalpi paziti de un caine molcom si faci dreapta pe langa zidurile neterminate ale unei case. "Am avut incredere. In acea vreme infloreau peste tot cladirile si noi cand am vrut sa cumparam ne-au spus ca multe parcele sunt deja date. Am ales-o pe acesta, pana la urma, parcela 77", spune Lidia, sotia lui Nicolae. Povestea casei lor este una tipica romanilor care au platit, dar nu au primit ceea ce li se promisese. "Am platit un avans de 95.000 de lei, pentru casa care in contract are un pret de 107.000 de euro". Casa are 130 de mp, construita pe doua niveluri.

Blestemul subantreprenorilor

"In 2007 casa era ridicata abia la rosu. Atunci au si plecat muncitorii de la Dafora, caci aveau contract cu Aeroportul. Asa ne spuneau muncitorii, ca «Aeroportul e mai important»". In locul angajatilor Dafora, pe santierul casei familiei Brad s-au perindat multe firme de constructii marunte. `Putini lucrau de calitate, cei mai multi erau nemultumiti ca nu sunt platiti`. Dupa intarzierile devenite o obisnuinta pentru mai toti constructorii din acea perioada, intre familia Brad si Dafora au urma negocieri. `In mai 2008, penalitatile de intarziere depaseau 112.000 de lei. Am vrut sa renuntam la jumatate si sa ne lase sa terminam noi casa. Dar nu au vrut, au spus ca pana in vara termina`.

Evident, nu au terminat. Iar de calitatea lucrarilor se plang in continuare `proprietarii`. `Casa nu are hidroizolatie. Peretii au fost ridicat atat de stramb, incat decat sa ii mai incarce cu tencuiala au acoperit peretii cu placi de rigips, chiar daca nu scria asta in contract`.

Pentru a plati restul casei, Nicolae si Lidia si-au vandut apartamentul din Sibiu. `Fara casa terminata, am avut noroc ca am putut ramane cu chirie in apartamentul pe care il vandusem. Caci nu aveam unde sta`.

Pacatoasele calorifere

Pe langa avansul de 95.000 de lei, familia Brad spune ca a mai platit alti 57.000 de lei, dupa care s-au oprit. `Am terminat casa platind noi diferiti oameni sau muncitori. In total, am mai platit cam 80.000 de euro pana sa aducem casa la cheie, asa cum trebuia sa ne fie livrata`. Doar ca o casa terminata nu inseamna neaparat si una locuibila. Cartierul nu beneficia de apa, de canalizare, de curent sau de gaz. `Ne-au spus ca oricum nu pot trage gaz, ca nu primesc cota. Asa am decis sa punem o centrala pe lemne, desi retelele nu erau prevazute pentru asa ceva`. Pentru apa, au sapat o fantana, iar in locul canalizarii au amenajat o fosa septica. `La un moment dat cred ca au vrut sa nu ne mai mutam aici. Pentru ca ne-au taiat curentul. Patru luni am stat fara curent. Am investit 5.000 de euro in panouri fotovoltaice, sa avem curent pentru un frigider macar. Pana la urma, insa, ne-au dat drumul iarasi la alimentarea cu energie electrica`, spune sotia Lidia, si aprinde becurile din sufrageria cu geamuri imense. Din cand in cand, insa, becurile palpaie. `Asa fac mai tot timpul. Problema e cand porneste portarul din ghereta de jos cele doua calorifere. Atunci nu mai porneste masina de spalat`.

Proces cu 20 de termene

Lidia si Nicolae s-au mutat in cele din urma in casa din cartierul Da Vinci la finele lui 2008. Aproape un an mai tarziu au chemat in instanta firma Dafora, pentru a cere penalitatile de intarziere in livrarea casei. In fapt, casa nici acum nu este in proprietatea celor doi. Extrasul de carte funciara al parcelei cu numarul 77 indica doar o fanata de peste 600 de mp, din care 350 de mp sunt teren de constructii. In rest, nimic. `Nu au venit la receptia lucrarilor. Nu am intabulat nimic, caci nu am putut`.

In procesul care a inceput in octombrie 2009 au fost pana acum 19 termene, la mijlocul acestei luni fiind programat cel de-al 20-lea. `Primul expert a stabilit ca trebuie sa priimim despagubiri de 254.000 de lei. Al doilea, 250.000 de lei`. Cea de-a treia expertiza tocmai este studiata de catre instanta. `Aceasta se pare ca va stabili o suma mai mica`.

Pe langa procesul din 2009, in primavara anului trecut si Dafora SA i-a chemat in judecata pe singurii locatari ai cartierului Da Vinci. `Ne cer acum sa le platim terenul`, spune Nicolae Brad.

Dafora raspunde in aceasta saptamana

Reprezentantii Dafora au anuntat ca vor formula un raspuns referitor la situatia cartierului Da Vinci si a litigiilor cu familia Brad in cursul acestei saptamani. `Altfel, sa stiti ca e frumos aici. E liniste si peisajul e placut. Chiar daca iluminatul stradal nu a functionat niciodata si chiar daca pentru a veni decent la casa noastra a trebuit sa platim din banii nostri mai multe masini care sa astearna balastru pe drum`. 

Proiectul Da Vinci

`Prin acest proiect, Dafora construieste un numar de 88 de case clasice si moderne, la cheie, pe gustul fiecaruia dintre noi. Casele vor fi individuale si duplex, cu suprafete intre 100 si 250 mp, cu teren aferent intre 500 - 2000 mp.


In cadrul ansamblului veti beneficia de:

• alimentare gaz, apa, curent si canalizare

• iluminat stradal

• telefonie fixa

• televiziune prin cablu

• imprejmuirea fiecarei case si a intregului ansamblu (portar, interfon)

• gazon

• cai acces

• baza sportiva

• spatiu joaca

• restaurant si hotel de patru stele`Sursa: dafora.ro
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 09 ianuarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter