SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDaca-i bal, atunci sa-i zicem festival!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Despre Romania se spun multe: ca e plina de corupti si coruptie, ca e plina de gropi, de smecheri, de poeti, de viteji si cate si mai cate. Se mai spune ca e tara tuturor posibilitatilor. Adica, e un fel de America, mai mititica. Ei, dar peste toate, Romania e - credem - tara festivalurilor. Cat e vara de lunga, o tinem tot intr-un festival. Festivalul e inchinat unor bucate, licori, obiceiuri, denumirile serbarilor campenesti osciland intre normalitate si comic. Berea e licoarea careia i se aduc cele mai multe ofrande sub forma de paranghelii campenesti, dar de sarbatorit se mai sarbatoresc, cu naduf, multe altele: galustele cu prune, vinul, carnatii, iahnia de fasole, tuica, varza, branza, gogosile, cantecele de tot felul, dansurile, straiele de toate neamurile atc. Aaa, sa nu uitam Festivalul tantarului, organizat undeva prin Giurgiu, pe malul Dunarii. Cand auzi ca se organizeaza un eveniment pentru ceva anume (vin, branza, costum popular, cantec popular, s.a.), te gandesti ca manifestarea aia ar trebui sa se concentreze pe punerea in valoare a motivului de sarbatoare. Cu alte cuvinte, la festivalul vinului sa se bea vin si nu bere ori whisky, la festivalul branzei sa se manance cas, urda, telemea si nu mici ori pastrama, la festivalul cantecului popular sa se asculte muzica populara, nu manele. ªi, daca se poate, la festivalurile dedicate portului popular, sa nu se mai comercializeze la tarabele cu kitsch-uri adidasi, tricouri "Mike", slapi "Liu Tae" si o seama de accesorii sclipitoare, pentru a caror faurire e nevoie de o carca de prost gust. Am vazut de-a lungul anilor festivaluri in cadrul carora se impleteau intr-un mod cu totul si cu totul tipator elemente originale, decente (mai putine) cu chestii de prost gust, kitsh-uri, ajungandu-se la un ghiveci aflat la mare distanta de motivul declarat al festivalului. De cele mai multe ori motivul (gogoasa, galusca, cantecul popular, straiele traditionale etc) este doar un pretext, flacara ce aprinde fitilul petrecerii. Micii, berea, manelele, tiribombele, suvenirurile si obiectele de prost gust sunt insa omniprezente la cele mai multe dintre petrecerile la care norodul vine sa se distreze, prin distractie intelegandu-se a da de lucru stomacului si a te manifesta galagios. Nimic de zis, am vazut si evenimente bine organizate, unde nu s-a sarit calul, dar numarul lor e infim pe langa droaia de petreceri zbuciumate, unde micii si berea dau tonul ragaielilor sonore, eliberate de indivizi dezinhibati. E foarte bine ca ne punem in valoare identitatea, promovand (fie si teoretic) produse, traditii, folclor, obiceiuri, s.a.m.d. La fel, e bine ca omul e momit catre destindere, relaxare si socializare domestica. Ar fi si mai bine daca toate acestea ar fi tinute departe de obisnuitele petreceri populare (ca sa nu spun parangheliile ghiorlanesti) si daca branza, gogosile, castanele, doinele sau horele nu s-ar contopi in chip nefericit cu micii, acadelele, manelele si dansurile din buric.
de Dragos Bako


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 22 august 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter