SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Daca veniti batut, dau eu de baut"

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Iulian Preda este singurul consilier din tara pe problemele romilor, dar care nu este rom. Şi unul din putinii consilieri de acest fel din judet. Unde avem peste 80.000 de romi.
Reporter: Cati romi traiesc in judetul Sibiu?
Iulian Preda: 17.125 declarati la recensamantul din 2002. Dupa aprecierile noastre, adica ale mele, ale ONG-urilor rome sunt undeva intre 60 si 80 de mii de romi la nivelul judetului Sibiu. Suntem al doilea judet din tara, la acest numar, dar putem spune ca stam mai bine decat altii la ocuparea pe piata muncii.
Rep.: De ce aceasta aproximare 60 – 80.000? Nu au acte, nu s-au facut recensaminte? Ştim ca recent s-a derulat un astfel de proiect la Avrig.
I. P.: Nu s-a facut recensamant la Avrig, acum se face, el este in derulare. La Avrig stim ca sunt 134 de romi la recensamantul din 2002 si din discutiile de acolo cred ca sunt in jur de 1.000 – 1.200 de persoane. Diferenta vine de la faptul ca atunci cand s-a facut recensamantul populatia nu a fost bine informata la declararea etniei, au existat niste zvonuri prin comunitatile de romi ca daca va declarati tigani va duce la Bug sau multi dintre etnicii romi nu recunosc ca sunt romi, spun ca sunt tigani.
Rep.: Şi care este diferenta?
I. P.: Modul de perceptie, pentru ca atunci cand ii spui unui om ca este tigan intr-un mod anume, peiorativ, se poate simti jignit.
Rep.: Daca eu va zic ca sunteti tigan va suparati?
I. P.: Nu, pentru ca eu chiar sunt singurul consilier din Romania, pe probleme de romi, nedeclarat tigan. Este doar o lipsa de comunicare si trebuie ca si comunitatile rome sa inteleaga asta. Va dau exemplul de la Cartisoara cand primarul vroia sa angajeze un consilier pe problemele romilor si comunitatea a intervenit si a spus ca ei nu sunt romi. Unii spuneau la intalnirea de la primarie ca sunt tigani, altii romani. Doar dupa ce le-am explicat avantajele pe care le au daca se declara de etnie roma oamenii au inteles.
Rep.: De ce tot timpul cand se vorbeste despre romi se vorbeste ca despre niste persoane cu handicap sau care nu se pot ajuta singure?
I. P.: Este o perceptie gresita a oamenilor. Vine din faptul ca sunt probleme in comunitatile de romi, exista comuntati care si acum mai au probleme serioase, lipsa infrastructurii de exemplu, de foarte multe ori lucrarile edilitare s-au oprit acolo unde incepe tigania. Oriunde te duci in tara, comunitatea de romi se numeste tiganie. Exista multe localitati in care teava de gaz s-a oprit la prima casa din tiganie. Conducta la fel. Motivele sunt diverse, unul ar fi lipsa reprezentantilor in administratia locala.
Rep.: Primariile sunt obligate sa aiba consilieri pe problemele romilor?
I. P.: Prin strategia nationala de imbunatatire a situatiei romilor, primariile unde exista comunitati mari de romi au datoria sa angajeze consilieri pe probleme de romi. Primaria Sibiu a avut un consilier angajat, un baiat care a lucrat doi ani si si-a gasit alt serviciu. Şi deocamdata cauta un om cu studii. Nu se vrea. Exista H.G. 522 pe 2006 care obliga primariile sa angajeze astfel de consilieri si noi de la Prefectura i-am atentionat. in tot judetul, din pacate, avem doar opt consilieri - si e mare pacat pentru ca se pierd multi bani.
Au si bune, si rele
Rep.: Daca eu vreau sa merg pentru un reportaj intr-o comunitate de romi risc ceva?
I. P.: Eu nu cred ca exista un risc pentru nimeni sa se duca intr-o comunitate. Dar daca te duci si cu oameni care cunosc comunitatea, spre exemplu ma suni si te duci cu domnul Cornea la Tarnava, nu e nicio problema la nicio ora din zi si din noapte. Asta tine de prejudecati si stereotpuri la adresa etniei. Pana la urma sunt oameni normali, au si ei si bune si rele. Oricum, cand intri intr-o comunitate de romi apare un lider informal care te intreaba ce doresti. De veniti batut, dau eu de baut. Glumesc.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 31 ianuarie 2008


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 07 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter