SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Dansul generatiilor" - la Agnita

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

La Agnita, micul oras aflat in mijlocul tarii, departe de lumea dezlantuita, se intampla foarte multe evenimente ce pot demonstra ca decaderea economica este vremelnica si ca, la fel ca in toata tara, dupa ani de bajbaieli, Agnita incepe sa renasca.

De fapt Agnita n-a murit pentru ca aici sunt inca foarte multi oameni care iubesc orasul, traiesc aici si mai ales stiu , din toata saracia, sa-si faca viata frumoasa.

Lolele nu sunt principalul element cultural al orasului. Fuga Lolelor este un foarte frumos obicei, o distractie cu iz medieval, un bun motiv ca prietenii sa se intalneasca in cadrul unui spectacol unic in tara, ce confera orasului Agnita o nota de unicitate de care sunt mandri.

Dar spectacolul de suflet, spectacolul cel mai indragit de agniteni este, si va continua sa ramana "Dansul generatiilor ", care aduna in fiecare an pe scena Casei de Cultura "Ilarion Cocisiu " peste 120 de actori, si face ca sala sa fie de fiecare data neincapatoare. Nu doar numarul mare de dansatori si cantareti atrag iubitorii de folclor cat, mai ales, spectacolul oferit de acestia si care desi a ajuns la a VI-a editie este de fiecare data altfel decat precedentele.

Artizanul acestui spectacol, coregraful Ioan Sarbu impreuna cu directorul Casei de Cultura si ceilalti angajati ai institutiei, dupa ce in anii precedenti au prezentat "Nunta de pe Hartibaci ", "Plecarea in catanie ", "Momente de sezatoare ", anul acesta au readus vechiul obicei de la incheierea secerisului "Buzduganul ". A fost o prezentare mai concentrata a spectacolului "Cununa " realizat in urma cu 35 de ani care a dat numele ansamblului folcloric al Casei de Cultura din Agnita. Atunci, din motive de propaganda politica, spicele de grau n-au fost impletite in forma crucilor ce realizau buzduganul, ci in forma de cununa. Dar si acum ca si atunci si ca in urma cu multi ani, cand graul se recolta cu secera si terminatul secerisului era o mare sarbatoare, spectatorii au ascultat minunatele cantece "Varvara, Varvara ", "Holde-am secerat " , "Stapana, stapana " "Sa vina butoiul " dar mai ales neasemuitul "Dealu Mohului " remarcat de multa vreme de marii folcloristi si bine interpretat de Diana Nistor.

Acest moment deosebit la care au participat ansamblurile Cununa, Cununa Veteranii, Clubul elevilor si corul Sfantu Nicolae, a fost precedat de o suita de alte momente prezentate de ansamblurile agnitene.

Spectacolul a inceput cu o suita de dansuri populare prezentate de formatia elevilor din clasele I - IV de la Şcoala G.D. Teutsch. Micutii debutanti pe scena Casei de Cultura n-au avut complexe si au aratat ca sunt talentati si mai ales cat de mult le place sa joace. A urmat ansamblul de copii Hartibaciul cu jocurile Alunelul, Crihalma, Caluserul si Suita de pe Valea Hartibaciului. Momentul prezentat de ei a fost completat de talentatii Petronela Sandu si Constantin Vasilescu, solisti indragiti si asteptati de spectatori.

De aplauze meritate s-a bucurat si Cercul de canto format din Elisa Stoica, Paula Moldovan, Anamaria Sandu si Berches Raul, pregatit de profesorul Nicolae Botoroaga.

A urmat o revarsare de jocuri populare, unul mai spectaculos decat celalalt prezentate de ansamblurile Cununa si solistii Claudia Mihaila, Florin Zamfir, Diana Nistor, Florin Parau si minunatul duet Ioana Bogdan si Ştefan Vaida.

Dansatoarele de la Clubul elevilor care debutau timid in urma cu sase ani, au devenit sub conducerea prof. Doina Parau, o formatie de dansuri consacrata, cu multa vitalitate si eleganta, meritand cu prisosinta aplauzele.

Ca si in anii precedenti, echipa de jucatori "Cununa veteranii " a fost primita cu aplauze si a aratat ca tineretea din inimi compenseaza anumite anchilozari ale incheieturilor. Supravegheati atent din culise de instructorul lor Tiberiu Dragan, veteranii au demonstrat ca mai pot juca Rara, invartita si Purtata. Momentul veteranilor a fost completat de alti doi seniori ai folclorului hartibacean, indragitul interpret Marcel Parau si profesorul Mircea Dragan care a reusit sa impresioneze cu un vechi cantec al soldatului cazut pe front si cu minunata romanta "Dorinta " de Octavian Goga.

Cu aceasta ocazie profesorul Mircea Dragan si-a lansat cel de-al doilea volum de "Flori alese de pe Hartibaci ", o antologie a folclorului hartibacean, cantece din toate satele, culese de-a lungul multor ani de peregrinari.

Un rol deosebit la reusita spectacolului l-a avut orchestra Casei de Cultura completata cu cinci instrumentisti din orchestra ansamblului "Cindrelul - Junii Sibiului ".

Spectacolul a durat peste patru ore, acest lucru datorandu-se prezentei unui realizator de emisiuni folclorice, invitat sa filmeze si care a tinut mortis, nu numai sa prezinte dar s-a implicat si in desfasurarea programului iar din dorinta de a-si pune in valoare propria persoana, a reusit sa-i cam incurce pe cei care de mult timp au conceput si s-au straduit sa realizeze un scenariu bine pus la punct, la nivelul prestatiei artistice a actorilor.

Acest lucru n-a stirbit cu nimic efortul celor care au muncit pentru spectacol, directorul Ioan Dragoman, coregrafii Ioan Sarbu si Doina Parau, ceilalti angajati ai Casei de Cultura, si mai ales ansamblurile folclorice, solistii si corul "Sfantul Nicolae " dirijat de prof Paul Doru Nitescu.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 28 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 09 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter