SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



"Dare to Care" - "familia" pe care o gasesti la Cornatel

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Casa "familiei" "Dare to Care" este o prezenta obisnuita in satul din comuna Rosia, pentru ca micutii abandonati de parinti au poposit in Cornatel cu opt ani in urma, in 2004, o parte dintre membrii comunitatii din sat punand umarul la treburile casei, dupa cum ne spune Catalina Marginean, coordonatoarea centrului Asociatiei Umanitare "Dare to Care". "Asociatia a fost fondata in anul 2002, in Mures si in 2004 s-a mutat la Cornatel. Copiii pe care ii avem aici sunt la noi de la inceputul asociatiei, din 2002 si da, majoritatea provin din judetul Mures, dar sunt si din Sibiu", ne destainuie Catalina Marginean, in timp ce ne conduce intr-una dintre incaperi, unde copiii, intorsi de la scoala, joaca linistiti un fel de "Nu te supara frate!"

La ora trei si cateva minute, cat indica ceasul in momentul sosirii noastre, in casa zugravita in ocru aflata pe strada principala, putin mai jos de magazinul din sat, se pregateste sa intre si o doamna. Ea tine de mana un copil, o fata, dupa cum aflam mai tarziu, pe care o cheama Georgiana. Georgiana este pe clasa intai la scoala din sat, familia ei fiind in localitate. Cu toate ca fetita este un copil obisnuit, care se bucura de protectia si de dragostea unor parinti adevarati, nu rateaza niciun moment si vine constant la asociatie, pentru a petrece timp cu micutii de varsta ei. "imi place sa vin aici si sa ma joc cu copiii. Mi-am facut multi prieteni", ne spune Georgiana zambind cu toata gura. in ziua vizitei noastre a venit impreuna cu "buni Geta", dupa cum o numesc copiii. Buni Geta, sotia preotului din sat, este educatoare pensionata si isi umple zilele de pensie asa cum a facut-o toata viata, fiind alaturi de micuti, pe cei de la asociatie ajutandu-i la teme.

Abandonati de parinti

De la Catalina Marginean aflam ca zece este numarul copiilor pentru care casa asociatiei "Dare to Care" este "acasa", varstele lor fiind cuprinse intre 8 si 17 ani. "Doua dintre fetite sunt in clasa a cincea si merg la scoala la Sibiu, fiind duse de soferul nostru, iar copiii mai mici merg la scoala din sat. Cea mai mare dintre fetele noastre are 17 ani si este la un liceu din Bucuresti", mai spune coordonatoarea asociatiei, care functioneaza ca centru de plasament.

Micutii care au cunoscut partea dura a vietii, pentru ca au fost abandonati, inca de la nastere de cei care i-au adus pe lume, fie din cauza saraciei, a conditiilor financiare, a decesului unuia dintre parinti sau din cauza ca s-au nascut in urma unei relatii pasagere, au primit aici o noua sansa la un trai decent. La o viata plina de caldura, avand totodata parte de o educatie pe care, poate, nu ar fi primit-o daca ar fi ramas in familiile care le-au dat viata. Cu toate acestea, legaturile dintre ei si parintii naturali nu sunt insa rupte, pentru ca prichindeii isi viziteaza constant familiile, de sarbatori confectionand felicitari si scriindu-le scrisori parintilor.

Frig afara, cald inauntru

in casa care iti sare in ochi imediat ce treci de magazin este cald si bine, oferind un contrast placut fata de frigul si zapada de afara. Aici si-au gasit locul si linistea cei zece copii, saptamana aceasta in casa urmand sa ajunga inca doua fetite. "Avem o legatura foarte buna cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu si vrem sa crestem numarul copiilor la 20, in urmatorii ani. Avem acreditare din partea Ministerului Muncii pentru 20 de copii", mai spune Catalina Marginean, aratand ca in prezent prichindeii aflati in centru se bucura de toate facilitatile: dormitoare cu paturi supraetajate, o camera de studiu, o camera pentru activitati recreative, o camera pentru cazuri de urgenta, sapte bai, apartamente de serviciu si birouri pentru angajatii centrului. 



Crescuti cu fonduri olandeze



Familia "Dare to Care", cea care i-a primit in sanul ei pe cei zece copii, este sustinuta prin eforturile olandezilor, pentru ca 90% din fonduri provin din partea Fundatiei DAVOR din Olanda, in timp ce 10% din bani vin din partea statului roman. Olandezii de religie adventista sunt cei care s-au implicat in aceasta cauza de sprijinire a copiilor romani, religia fiind una dintre componentele importante ale educatiei primite de prichindei.

Religia nu este, insa, singurul aspect pe care micutii il aprofundeaza in cadrul centrului, pentru ca ei invata si ce este generozitatea. in acest sens, in cadrul vizitei intreprinse de sponsorii olandezi ai asociatiei la inceputul acestui an, copiii de la "Dare to Care" au impartit si ei alimente familiilor neoviase din localitatea in care traiesc, orele lor de la scoala fiind suplimentate, totodata, cu activitati extrascolare desfasurate in mare parte la Palatul Copiilor din Sibiu. Cursurile de chitara, ceramica sau pictura sunt unele dintre preferatele copiilor, mai spune Catalina Marginean, pe langa acestea micutii bucurandu-se de un curs de inot care s-a incheiat recent.

Ca intr-o familie adevarata

Consolidarea relatiilor cu sponsorii actuali, atragerea de noi sponsori din Romania si din alte tari, care sa sprijine financiar si logistic proiectele initiate si dezvoltate de "Dare to Care", dezvoltarea de parteneriate cu institutii de stat si private in beneficiul copiilor, pentru dezvoltarea lor fizica, psihica si sociala, pentru o mai buna integrare in comunitate, pentru reducerea si eliminarea efectelor negative generate de institutionalizare, renovarea spatiilor destinate cazarii in vederea cresterii numarului de beneficiari, renovarea bucatariei si a cantinei prin implicarea unor sponsori; cresterea numarului de copii la 20, cresterea numarului de angajati si instruirea permanenta a personalului pentru cresterea nivelului de profesionalism al angajatilor si mentinerea in continuare a legaturilor cu familiile naturale ale copiilor, prin vizite si contacte periodice sunt doar o parte dintre planurile de viitor ale asociatiei "Dare to Care", cea care a transformat definitiv comunitatea din Cornatel, dar si vietile copiilor pe care membrii si angajatii asociatiei doresc sa-i sprijine si dupa varsta de 18 ani, exact ca intr-o familie adevarata.


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 25 ianuarie 2012






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 iunie 2025 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter