SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDarlos - biserica cu pictura bizantina si "amprente " romane

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Am putea spune ca Darlosul este un fel de Turnisor sau Gusterita a Mediasului, de care il despart doar 4 km. Faimoasa mai mult in ultima vreme mai degraba din cauza unor evenimente demne de stirile dupa-amiezii, comuna a dat, printre altele, un laureat al premiului Nobel: Ioan Moraru, care in anul 1985a primit prestigioasa distinctie ca membru al organizatiei "International Physicians for the Prevention of Nuclear War " ("Medicii Lumii pentru Prevenirea Razboiului Nuclear), pe Visarion Roman, publicist si fondator al Bancii "Albina " din Sibiu, sau pionierul jurnalisticii romanesti, Ilarie Chendi, autor al primei istorii ale presei Roman esti ("inceputurile ziaristicii noastre ", la 1900). Dar nu despre fruntasii comunei de pe Tarnave vom vorbi aici ci despre ceva mult mai "palpabil ": Biserica Evanghelica a Dirlosului, un edificiu extrem de interesant, care a starnit interesul cercetatorilor si care poate fi, oricand su nu cu mult efort, unul din obiectuvele turistice de prima mana din judetul nostru.

Darlos, putina istorie

Primele semne de locuire scoase la iveala pana de curand, de arheologi, ne duc pana in secolul al III-lea i.

Hr.: un mormant de incineratie cu resturi umane si ceramica prelucrata la roata. Se mai mentioneaza (via Repertoriul Arheologic al Judetului Sibiu), un torques (colier metalic, folosit ca podoaba) de origine dacica, arme si ceramica din perioada migratiilor, si fragmente de inscriptii romane incastrate in zidurile bisericii evanghelice (asupra carora vom reveni mai detaliat).

Prima atestare documentara a localitatii este destul de recenta: 1317, cand este pomenita ca "Possesio Darlaz ". in 1332 este amintit in documente ca Dorlako, aparand aici si numele unui preot: Hermannus. Alte denumiri: Darlos (denumirea veche romaneasca) Durles sau Durlasch (in germana si saseasca) Darlac, Darlasz, Darlóc (maghiara). Pe Harta Iosefina de la Transilvaniei, realizata intre 1768 si 1773 arata Darlosul ca avand, se pare doua fortificatii: o incinta rectangulara, cu un corp de cladire la strada (?) si patru turnuri, si cea apartinatoare bisericii, de forma pentagonala cu varful spre sud, un posibil turn locuinta sau depozit, o poarta, un bastion (?) si trei turnuri de aparare. Ambele fortifdicatii au disparut complet acum, insa cea a bisericii a fost imortalizata intr-o gravura din secolul XIX, iar la inceputul secolului XX inca mai exista o parte a incintei, cu camari de provizii.

O imagine interesanta, despre care avem informatii zero, este locul numit "La baron ", undeva pe unul din dealurile cu forma ciudata ce inconjoara Darlosul, unde, pe un postemant de capramida se afla suprapuse cinci pietre, din care doua profilate, care par a fi din perioada romana.

Biserica, in linii mari

Fiind o localitate "lunga ", distanta de la intrarea in comuna pana la biserica "saseasca " pare destul de mare. Un lucru pozitiv este ca drumul dinspre Medias este "comestibil ", asfaltat, asa ca nu ai sentimentul de "tara a nimanui " ca in alte zone din judet. La fel, comuna este relativ ingrijita, iar confortuld e secol XXI este vizibil apraape la tot pasul.

in vecinatatea Monumentului Eroilor, destul de deplorabil ca aspect, apare biserica. Obisnuiti cu alte edificii de acest gen de prin peregrinarile noastre, lacasul de cult nu impresioneaza, aparent, precum Biertanul, sau Cristianul, de exemplu. Este, cum se spune o biserca sala, masiva, construita in prima jumaztate a secolului al XV-lea, in stil gotic(asemanatoare putin cu cea din Sighisoara), fara turn. Are o singura nava si cor cu doua travee sprijinite de contraforti.

Intrarea se face printr-o poarta boltita, databila, conform inscriptiei, in anul 1929, care flancheaza cuvintele "Gebt Gott die Ehre " ("Dati slava lui Dumnezeu "). Curtea bisericii este de mici dimensiuni, iar sansa de a face un ocol acestui monument este vadit incomodata de gardul care "taie " constructia de la jumatatea sa. La fel, in partea dreapta, vizitarea portiunii cele mai interesante din exteriorul bisericii este si ea dificil de facut, deoarece aici se afla o gradina de zarzavaturi care ajunge pana sub zidurile bisericii. Reusim totusi sa ajungem, prin bunavointa ingrijitorului locului, care ne face si "ghidajul " in teren. Aici se afla cele mai interesante elemente: fragmente de pietre cu niscriptii romane dolosite ca material de constructie pentru zidul bisericii, si o pictura exterioara de o frumusete uluitoare, mult mai apropiata de iconografia ortodoxa decat de cea romano-catolica. Impresionante sunt ferestrele gotice si contrafortii, un element interesant si extrem de vizibil fiind portretul din zid, de pe un fragment de stela funerara, care ne prezinta un barbat care se aseamana, vag, permis a ne fi spus, cu Ringo Starr, bateristul de la Beatles.

Interventii asupra bisericii au avut loc interventii in secolele XVIII - zidirea intrarii dinspre nord, in jurul anului 1845, 1896, 1900 -demolarea sacristiei, 1927 -portalul vestic, si in 1972 - conservare si consolidare.

in biserica se intra printr-un portal gotic monumental, ornamentat cu motive vegetale in relief si cu fragmente de pictura inca vizibile.

Ajuns insa in interior ti se arata clar suferinta tacuta a lacasului. Sentiment care este suplimentat si de amestecul de deteriorare, parasire amesteat cu maiestuozitatea frescelor si a sculpturilor inca ramase in picioare si inca stralucitoare. Igrasia si umezeala se simte in aer, cristelnita despre care se vorbeste in istoricul afisat pe perete (din lemn de stejar, cu urme de inscriptii) este cvasiinexistenta. Orga, construita la 1841 de Friedrich si Wilhelm Maetz si reparata/restaurata in 1896 si 1910, este muta. Totusi, cheia de bolta cu chipul Lui Iisus, intre cele doua colturi dinspre partea sudica mersul vertical al coloanelor este "intrerupt " de portretele, in piatra, ale Sfintei Fecioare Maria si ale Sfantului Ioan, realizate "in maniera arhaica ". Mai pomenim aici ancadramentele gotice, strana cu baldachin si... picturile

Picturile

Suntem obisnuiti, atunci cand avem de-a face cu bisericile sasesti transilvane, sa vedem interioare sobre, putin ornamentate, pereti albi, doar ici colo cate ceva "scapat " de febra iconoclasta a lutheranismului. Şi totusi. in dorinta lor de a elimina "chipurile cioplite ", sasii protestanti au facut, involuntar, un serviciu istoriei. Acoperind vechile picturi cu tencuiala sau zugraveala, le-au salvat. Astfel, dupa sute de ani, avem niste adevarate opere de arta, unele unice. Este cazul si aici, la Darlos. Pictura, pe langa ca este vie, are anumite elemente care o fac si mai interesanta: este cu influente bizantine.

Dincolo de aspectul arhitectonic, frumusetea bisericii se datoreaza picturilor murale pastrate atat in interiorul, cat si in exteriorul monumentului. Astfel, in interiorul corului, au fost "degajate " in anul 1975, benzi ornamentale pictate si chipurile a a doi sfinti, databile la inceputul secolului al XVI-lea.

Documentele spun ca, in secolul al al XIX-lea erau vizibile mai multe picturi decat acum: Cina cea de Taina, cei patru Evanghelisti, portretele imparatilor David si Solomon, sfintii Ştefan Ladislau.

Exteriorul bisericii are vizibile, mai multe fresce: una reprezentandu-il pe Sfantul Cristofor, cu Iisus pe umar si o Rastignire despre care specialistii spun ca are ca inspiratie un un model iconografic cretan, raspandit in Moldova medievala, de unde si asemanarea cu picturile din timpul lui Petru Rares. Alte scene sunt Prinderea lui Iisus, Judecata lui Pontiu Pilat, Coborarea de pe cruce si Punerea in mormant. Un alt fragment de pictura se pastreaza in timpanul portalului de vest, unde este reprezentat Iisus intre Sf. Ioan si Sf. Maria, in maniera ortodoxa. S.au facut asocieri cu pictura murala exterioara a bisericilor din Moldova, lui Petru Rares, una din "cauzele " influentei romane ortodoxe intr-o biserica romano-catolcia transilvana prin apropierea Darlosului de Cetatea de Balta, pe atunci (mijlocul secolului al XVI-lea, feuda a voievodului moldovean. S-a mai pomenit de influenta stilului bizantin asupra pictorilor de biserici din mediul rural, ajungandu-se chiar la supozitii cum ca mesterul care a impodobit zidurile bisericii din Darlos sa fi fost chiar un moldovean.

Cine stie? Important este ca aceasta "compilatie " de stiluri, gotic si bizantin confera monumentului un aspect interesant demn de exploatat intr-un posibil circuit turistico-istoric al zonei Tarnavelor. Ul alt aspect aparte al bisericii de la Darlos este ca una din treptele de la intrare este, de fapt, o bucata dintr-o lespede funerara. Din inscriptie nu se mai intelege mare lucru, urmele de pasi erodand piatra si ramanand vizibile doar "SOPHIA TH " (deci o femeie) si "A DIE VI IANVARII " reprezentand, cel mai posibil, data decesului (6 ianuarie). Datarea lespezii a fost facuta ca apattinand ultimei perioade a secolului al XVI.lea. Dar aceastea nu sunt singurele puncte interesante ale locului.

"Amprentele " romane din zidurile bisericii

Cand s-a construit biserica, pe la 1400, nu existau inca materiale de constructie "standard ", asa ca, in majoritatea cazurilor de biserici de atunci, oemanii construiau cam cu ce le era la indemana: piatra fasonata sau nu, fragmente de caramida si... Resturi romane. Este cazul bisericii din Darlos, care are in componenta ei un intreg lapidariu roman, ca sa spunem asa. Relicvele romane nu ai scapat, din fericire, atentiei cercetatorilor, un material realizat de Alexandru Sonoc si Claudiu Munteanu, publicat in Brukental Acta Mvsei " ("Monumentele romane zidite in biserica din Darlos ") oferind extrem de multe detalii. Le mentionam si noi, destul de succint:

-Un fragment de stela funerara (foarte vizibil) din calcar alb, reprezentand chipul unui barbat imbracat cu tunica si mantie, cu ochi mari, nas masiv, par carliontat si mustati

stufoase, la care se adauga prezenta unor "favoriti " aparuti, se pare, datorita unei interventii ulterioare asupra chipului, cauzata de "adaptarea " unui portret mai vechi sa chipul noului proprietar. Viyibila este litera "M " care provine din formula "D(is) M(anibus) " - ("pentru zeii mani ").

- Un alt fragment de de stela funerara, din gresie, cu scena de banchet, zidita in pozitie

rasturnata in peretele care face legatura dintre fatada sudica a navei si corul bisericii. S-a pastrat doar fregmentul inferior al ecesteia, reprezentand nu gambele a 4 personaje, barbati si femei si inscriptia "(D(is) ? S) VADVLLVS TITVR S M(anibus) / (VIX(it)) AN(nos) LXXXXI F(ecit) FI(lius) P(atri) B(ene) M(erenti) ", unde "Suadullus Titur " pare a fi numele unui peregrin de origine celtica "Suadullus - "cel dulce ", in celta).

- un fragment de inscriptie funerara, din calcar alb, zidit in pozitie rasturnata, in primul contrafort al corului pe care se disting trei tandui de litere "NIANO " / "CONIVGI " si un fragment din bucla unei litere.

- jumatatea dreapta a unui fragment de fronton, fixat in cel de al doilea contrafort al corului, reprezentand un monstru acvatic, care probabil ornamenta o intrare intr-o incinta

funerara sau mausoleu.

- un fragment de perete de "aedicula " (altar), cu urme de vopsea, zidit in ancadramentul unei ferestre gotice din absida corului. infatoseaza un calaret inarmat cu un bici.

- un fragment de monument roman, probabil, dintr-un altar funerar.

- un fragment de friza, reprezentand doua rozete separate de o frunza, de provenienta tot funerara

- un fragment de monument roman, cel mai probabil, un fragment de altar funerar.Nu este inca foarte clar (de fapt nu e clar de loc, facandu-se doar supozitii, de unde provin, exact, aceste fragmente de monumente funerare romane si cum au ajuns ele pe post de material de constructie in Evul Mediu. Evident ca de undeva au fost luate. Din localitate (necercetata arheologic inca), din satele invedivate care aveau vestigii romane pe teritoriul lor sau de pe domeniul seniorului, care avea, la momentul construirii bisericii, satul Darlos printre posesiunile sale. Viitorul poate ne va dezlega aceasta enigma mica, dar interesanta.

Concluzii

Biserica din Darlos ar merita o imagine mai buna. Vorbim aici de o restaurare asa, "ca la carte ". Şi mai vorbim si de aspecte care, nu cu cheltuieli mari, ci doar cu ceva bunavointa si interes. Ne referim aici in primul rand la posibilitatea vizitarii COMPLETE a bisericii, din exterior, neimpiedicata de garduri ori buruieni si fara ca turistul sa fie jenat de straturile de legume din jurul ei. intelegem necesitatea existentei unei minime rezerve de subzistenta in jurul unei gospodarii, dar, cand este vorba si de un monument istoric de valoarea celui despre care vorbim, macar o alee lata de un metru care sa ocoleasca "obiectivul " este imoerios necesara. Un alt aspect mult mai lesne indreptabil, si valabil si pentru alte monumente istorice aflate in proprietatea bisericilor de orice confesiune, ar fi publicarea, pe Internet, unei liste cu datele de contact (adresa si numar de telefon) ale custozilor, pentru ca turistul sa nu mai racneasca pe la porti, doar-doar l-o auzi cineva. Şi nu in ultimul rand, centralizarea tuturor datelor despre ea intr-un singur loc, pentru a fi mai accesibila celor interesati, cercetatori sau turisti. Şi, evident, posibilitatea ca, prin campania noastra "Salveaza-ti trecutul! Salveaza monumentul! ", sa ne ajutati sa dam si noi o mana de ajutor la salvarea Bisericii din Darlos nu numai de uitare. 
de Dumitru Chiselita


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 04 august 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 05 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter