SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDe ce sa fim mandri ca suntem romani? Pentru Romania si ai ei romani

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Romania nu e nici cea mai bogata tara, dar nici cea mai saraca. Nu avem cele mai frumoase locatii din lume pe teritoriul tarii noastre, dar cele pe care le avem atrag si plac ochiului. Romania nu e tara in care lucrurile bine facute le depasesc ca numar pe cele rele, dar e tara care, de-a lungul anilor, a dat lumii ce a avut mai bun. Cei mai buni romani au fost si cei mai buni oameni ai intregii lumi, descoperirile lor fiind de folos la nivel mondial. Romanii au fost oameni activi, inteligenti, competitivi, fie ca a fost vorba de vreo descoperire mareata, de inventarea unui joc ori de cucerirea unor trofee importante pe plan sportiv. Nu ne intrebam cum ar fi fost lumea fara ei. in schimb, le reamintim izbanzile.

Romanul care a dat lumii stiloul

La scoala, elevii sunt invatati sa scrie cu stiloul. Asa e scrisul mai frumos, mai ordonat, mai personal, mai caligrafic, spun invatatoarele. Pe scurt, scrisul de mana e o arta. Ei bine, pentru marea inventie trebuie sa ii multumim unui roman. Profesorul Petrache Poenaru este cunoscut ca omul care a revolutionat domeniul instrumentelor de scris, dand lumii stiloul. Inventia profesorului roman a fost patentata de guvernul francez in anul 1827, astfel ca, la 25 mai, Petrache Poenaru a obtinut in Franta Brevetul de inventie Nr. 3208 pentru o mica masnarie, inscrisa cu titlul "La plume portable sans fin, qui s'alimente elle-meme avec de l'encre ". El insusi a tradus fraza in limba romana, spunand: "Pana portabila care nu se termina, care se alimenteaza singura cu cerneala ".

Un roman, "tatal ciberneticii moderne "

Cine s-a gandit ca cibernetica provine din psihologie? Ștefan Odobleja. Un roman devenit om de stiitna, care si-a trecut in dreptul numelui titlul de creator al psihociberneticii si parinte al ciberneticii generalizate. Cibernetica este teoria controlului prin retroactiune si se ocupa cu modul in care sistemele se modifica sau permit modificari pentru a-si optimiza aciunile. in 1929, "tatal ciberneticii moderne ", asa cum a fost numit doctorul Ștefan Odobleja, a publicat studiul "Metoda de transonanta toracica ", unde a vorbit pentru prima data de legea reversibilitatii.

Adevaratul inventator al insulinei

O alta mare inventie care poarta semnatura unui roman este insulina. Ea a fost descoperita de fiziologul roman Nicolae Constantin Paulescu, dupa 30 de ani de cercetari in laborator. in anul 1916, a descoperit hormonul pe care l-a numit "pancreina ", ce ajuta la normalizarea nivelului glicemiei la diabetici. intre anii 1916-1918, din cauza Primului Razboi Mondial, a fost nevoit sa intrerupa cercetarile, iar in 1922, pe 10 aprilie, a obtinut brevetul de inventie acordat de Ministerul Comertului si Industriei din Romania. Descoperirea lui Nicolae Paulescu s-a bazat pe noua experimente, toate publicate in "Comptes Rendus Hebdomadaires des Seances et Memoires de la Societe de Biologie et des ses Filiales. "

Oina, un joc al romanilor

Daca englezii au dat lumii fotbalul, romanii se pot lauda ca au inventat oina. Primul meci oficial s-a jucat in 1898, dar acest joc se poate sa fi fost preocuparea oamenilor de mai multa vreme. La data de 10 mai 1898, in gradina Cismigiu, s-a jucat "Competitiunea cetelor de oina", intre echipe formate din liceeni din Capitala.

Performante ale romanilor la nivel mondial

Daca la capitolul inventii ne putem lauda cu destule, si la diferite competitii internationale am facut performanta. Romania a dat lumii prima gimnasta notata cu 10 in istoria Jocurilor Olimpice. in 1976, Nadia Comaneci a facut aparatele de la Jocurile Oilimpice, desfasurate atunci la Montreal, sa afiseze prima nota de 10. Zece ani mai tarziu, romanii dadeau din nou lovitura. Echipa de fotbal Steaua Bucuresti castiga Cupa Campionilor Europeni, partida in care s-a reusit o dubla performanta: Steaua a devenit prima echipa din Romania si din Estul Europei care a castigat trofeul continental suprem, iar portarul Helmuth Duckadam primul care a aparat patru lovituri de pedeapsa consecutive.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 22 octombrie 2014


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 10 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter