SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDe la "Satul Femeilor", la comuna cu nume de revolutionar: AXENTE SEVER (I)

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Se spune ca, atunci cand au venit primii colonisti sasi aici, au gasit o manastire de femei. Sau ca aici au fost colonizate, din start, doar femei. Sau ca, la un moment dat, toi barbatii din localitate au plecat la razboi si au murit acolo, "pe campul de onoare " si au ramas doar femeile. Sau ca toti barbatii au pierit, dar mai putin eroic, inecandu-se in Tarnava, beti fiind, dupa o petrecere data de un "fiu al satului " care a revenit pe plaiurile natale si au, cum se spune acum, "marcat evenimentul ".

Alte voci spun ca numele i-ar veni de la patrocinul (hramul, n.n.) vechii biserici catolice, de dinaintea celei fortificate, al Fecioarei Maria, "Unserer Lieben Frauen " / "Iubita noastra Doamna ". Mai multe incercari, unele reale, altele fanteziste, de a explica originea vechiului nume al comunei Axente Sever din judetul Sibiu: Frauendorf: Satul Femeilor. Sau Fraua, adaptare romanizata a denumirii din dialectul sasesc: Fräenderf.

Se poate spune ca Axente Sever/ Frauendorf este una din localitatile extrem de vizitate din judet. Pe aici trece Drumul National 14, care leaga Sibiul de Medias si Sighisoara si care trece prin centrul localitatii. Evident ca majoritatea "vizitelor " se fac in viteza masinii, dar avantajul existentei unei cai de comunicatie care traverseaza comuna a facut si face ca atractiile locului sa fie mult mai vizibile celor interesati decat,de exemplu, satele ratacite dintre dealurile Tarnavelor, vaii Hartibaciului ori Buii.

Axente Sever e situat intre Agarbiciu (sat apartinator) si Copsa Mica (de care este "legat ", ca ┼×elimbarul de Sibiu), sau, feroviar vorbind, Halta Axente Sever este intre Halta Agarbiciu si Gara Copsa Mica. ┼×i este un loc care merita a i se acorda cateva momente din vacanta oricui, ceva mai mult decat reducerea vitezei pe sosea la cei 50 km/h prevazuti de Codul Rutier.inapoi in timpPrima mentionare a vechii localitati sasesti este cu denumirea ei maghiara: Villa possesio Assonfalva, domeniu al familiei nobiliare Apafi, intr-un document al capitului de Alba Iulia, emis la 15 aprilie 1305, care reglementa impartirea mosiilor, dupa "o cearta indelung dezbatuta ", intre comitele Gregorius si fratele sau Iacobus. Denumirea latina, Villa Dominarum, apare ceva mai tarziu, la 1322, intr-un document al Vaticanului in care apare si numele unui locuitor: preotul (plebanul): Georgius. Din 1442 apare cu numele de Frauendorf. Sub denumirea oficiala de Fraua apare din 1918 pana in 1932, cand ii este schimbat in cel de acum, Axente Sever.

Dincolo de dovezile documentare, aici, la Axente Sever, urmele de locuire sau de activitate umana se intorc cu mult in timp. Pe raza localitatii sau in zonele ^nconjuratoare au fost gasite urme din Neolitic, Epoca Bronzului (urmele unei asezari in locul "La Cariera ", un cimitir de incineratie la Lunca ingusta si chiar pe locul actualei biserici-cetati), perioada dacica (un tezaur de monede de aur, denari republicani romani si chiar kosoni dacici), perioada romana (urme de locuire in punctul Joangrava, o fortificatie la Cetatea Veche). Deci, vorba aceea, "straveche asezare ".

Colonistii sasi au ajuns aici, in |inutul Tarnavelor, ceva mai tarziu, unele teorii ale istoricilor sasi vehiculand anul 1200. la fel, se pare ca locuitorii Tarnavelor au reusit, la un moment dat, sa isi rascumpere libertatile de la proprietarii lor, la 1322, regiunea celor Doua Scaune (Medias si ┼×eica) intrand sub jurisdictia "dreptului sibian " fara a face parte insa din aceeasi uniune administrativa. Din cauza incursiunilor turcesti in Transilvania, din secolul al XV-lea, locuitorii celor Doua Scaune s-au aflat intr-o situatie economica precara, drept pentru care regele maghiar Ladislau al V-lea Postumul acorda o amanare a platii impozitului anual de 40 de marci de argint pentru locuitorii acestui tinut. Istoria trece, mai linistita sau mai agitata, peste Frauendorf-ul sasesc, pana in 1782, cand Decretul de Concivilitate al imparatului austriac Iosif al II-lea "sparge " exclusivismul celor trei natiuni istorice (maghiari, germani si secui), oferind, cel putin pe hartie, drepturi egale si natiunii valahe, inclusiv cel de a se aseza in localitati altadata inaccesibile. La Axente Sever, relatiile dintre sasi si romani au fost, zice-se, normale, bazate pe acceptare reciproca. Astfel, romanii si-au creat un adevarat "centru " cultural-religios in "cartierul " Suseni. Tot Susenii sunt locul unde s-a nascut Ion Axente, numit si Sever sau Severu, tribun in armata lui Avram Iancu in timpul evenimentelor revolutionare din 1848-1849, si al carui nume il are acum fosta Fraua saseasca. Finele secolului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea marcheaza in comuna un val de emigrari al localnicilor in SUA, multi fii ai satului ajungand in Chicago, Detroit sau Youngstown-Ohio: unii s-au intors inapoi, altii au ramas "americani ", nemai^ntorcandu-se in satul din comitatul Tarnavei Mari. Anii 1914-1918 au pustiit Fraua/Frauendorf de feciorii si barbatii in putere, ei fiind inrolati in armata austro-ungara, dovada jertfei acestora pe fronturile Primului Razboi Mondial fiind inca vizibila in Biserica Evanghelica si cea romaneasca ortodoxa din Suseni. Perioada interbelica marcheaza schimbarea numelui localitatii, din Fraua (uneori gresit scris "Frana ") in Axente Sever, comuna din Plasa ┼×eica Mare, Judetul Tarnava Mare. Era in anul 1931.

Axente Sever se numara printre putinele localitati din actualul judet Sibiu care au avut de suferit in al Doilea Razboi Mondial. in vara anului 1943, o unitate germana are aici un atelier pentru reparatii ale tehnicii militare. Tot in acea perioada, tinerii sasi din zona, din organizatia "DviR " (Deutschen Volksgruppe in Rumanien) se inrolau ca voluntari in Waffen SS-ul german. Dupa 23 august 1944, trupele germane se retrag, dar fixarea liniilor de lupta la nord de Medias face ca Axente Severul sa se afle imediat in spatele frontului, iar existenta nodului de cale ferata Copsa Mica si staionarea unor unit[i romane `i sovietice pe raza comunei facand ca aviatia germana sa bombardeze, pe toata durata luptelor, localitatea. Dupa razboi, a inceput tragedia vietii sub ocupatia ruseasca si regimul bolsevic: deportatea in Uniunea Sovietica a 149 de sasi, exproprierea prin "reforma agrara ", vanatoarea de "chiaburi ", nationalizarea, colectivizarea, vecinatatea cu cel mai mare poluator din Europa, complexul industrial de la Copsa Mica. Totusi, Axente Severul beneficiaza de o oarecare prosperitate economica, mentionand aici mai ales cresterea animalelor (bovine si porcine) sau culturile de vita-de-vie de pe dealurile comunei care au adus pe piata un (cum se spune acum) "label ": vinul de Tarnave din Axente Sever, marca premiata la concursurile nationale de profil.

Dupa 1990, comuna intra si ea in centrifuga "democratiei originale ". Pamanturile aflate ^n proprietate colectiva se impart conform legilor 18/1991 si 1/2000, patrimoniul CAP-ului, IAS-ului si SMA-ului este imprastiat, sasii emigreaza in masa in Germania sau Austria aruncand la gunoi (chiar la propriu) istoria lor materiala, viata culturala scade in intensitate.

Dar despre Axente Severul de astazi, ca si despre monumentele sale, in viitoarele pagini.

Multumesc pe aceasta cale d-lui Ioan Gabor pentru informatiile oferite.
de Dumitru Chiselita


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 10 iulie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 03 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter