SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDe la somer, la angajat platit cu 1.000 de euro pe zi

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Sorin Pusca era obisnuit sa salveze vieti. Pana in 15 septembrie a lucrat in cadrul Ministerului de Interne, la Detasamentul de Pompieri Medias. in urma disponi­bilizarilor, a ramas fara loc de munca. Acum, vrea sa se faca scafandru. El este doar unul dintre cei peste 50 de sibieni care au fost ieri la un seminar de informare din cadrul proiectului "Salvamari si sca­fandri pentru economia roma­neasca", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sec­to­rial Dezvoltarea Resur­selor Umane 2007 - 2013.

Salvamari si scafandri in devenire

Dupa ce a picat examenul de bacalaureat, Silviu Fratila s-a gandit ca i-ar prinde bine sa se specializeze in meseria de salvamar. Este atras, in primul rand, de ideea ca astfel ar putea salva vieti. "Am ales cursul pentru meseria de salvamar pentru a invata ceva nou. Nu am dat la o facultate pentru ca nu am luat baca­laureatul, am picat la Limba si literatura romana si as vrea sa am o meserie. Am ales salvamar poate pentru ideea de a salva vieti", a spus tanarul.

"Am lucrat pana la 15 septembrie in cadrul Minis­terului de Interne, la Deta­samentul de Pompieri Me­dias. Mi-am pierdut locul de munca si aleg sa fac cursul acesta pentru a gasi un serviciu mai bine platit si care ma si reprezinta. Am optat pentru scafandru, imi place aceasta meserie. Am avut optiunea aceasta si in cadrul ISU Sibiu, dar din lipsa de fonduri nu s-a putut face cursul respectiv si acum, daca am posibilitatea, vreau sa il fac si sa si lucrez in domeniu", a spus Sorin Pusca.

┼×coliti si platiti 

Cursurile pe care le vor face sibienii care vor fi selectati se vor desfasura la Constanta. Fiecare dintre ei vor avea cazarea, transportul si masa asigurate. Mai mult, vor primi si o indemnizatie de 900 de lei, suma bruta, lunar. "Este vorba despre doua cursuri, suntem in proces de autori­zare al unui al treilea. Sunt un curs de scafandru, altul pentru salvamar si ne pre­gatim pentru un curs de conducator de ambarcatiuni. Se deruleaza la Constanta, in cladirea construita in cadrul acestui proiect special pentru asta. Este o cladire foarte moderna, contine un bazin de inot de 25 de metri si un turn de scufundare. Este, practic, un bazin foarte adanc, de 20 de metri, are 5 metri diametrul, are forma unui tub. Este unic in Romania si unul din foarte putinele din Europa. Mai exista, dar sunt militare si civilii nu au acces la ele. Cursurile se vor derula acolo, sunt organizate de instructori bine pregatiti pentru asta", a declarat Adrian Rapa, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania.

La nivel national sunt 432 de locuri pentru salvamari si 144 pentru scafandri.

Criza de scafandri si salvamari

Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Nationale a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania, in tara noastra, numai pe litoral, este nevoie, in fiecare sezon, de aproximativ 500 de salvamari si exista obliga­tivitatea prin lege ca fiecare piscina deschisa uzului pu­blic din tara sa fie dotata cu salvamar pe perioada in care este deschisa. ┼×i pentru scafandrii nevoile sunt foarte mari. "Exista cercetari care spun ca la nivelul Uniunii Euro­pene este o lipsa de cel putin 2.000 de scafandri", a spus Adrian Rapa. Potrivit acestuia, un salvamar poate fi remunerat cu o suma intre 1.000 si 2.000 de lei in tara, dar peste hotare salariul poate ajunge la cateva mii de euro. in cazul unui scafandru foarte bine pregatit, care desfasoara activitati com­plexe, venitul poate ajunge si la 1.000 de euro pe zi, in functie de lucrare si angajator.

La Sibiu a fost deschis un birou de informare si con­siliere. Expertii vor consilia si vor motiva persoanele aflate in cautarea unui loc de munca sa urmeze cursurile de formare profesionala pentru una din meseriile de scafandru sau salvamar. Biroul a fost deschis pe strada Somesului, nr. 24, email consiliere.sibiu@gmail.com.
de Laura Buciu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 10 noiembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter