SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGde multe ori, te intrebi ce cauti in acest film

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

- Aveti in fata un nou mandat. Cum vedeti urmatorii patru ani, care sunt proiectele pe care vi le-ati propus?

- Klaus Iohannis: Avem mai multe proiecte, dintre care unele sunt proiecte foarte mari, cu impact mare si direct pentru sibieni, altele sunt proiecte foarte mari, dar cu un beneficiu foarte clar doar peste cativa ani.

Daca ar fi sa enumar cateva, cred ca, in continuare, proiectele cele mai vizibile si cele mai asteptate sunt cele de infrastructura, dar si retelele de utilitati. Avem in plan sa modernizam majoritatea strazilor din Sibiu pana la sfarsitul mandatului, vrem sa incepem lucrarile de modernizare in cartierele de blocuri, aici nu vom termina intr-un mandat, dar cel putin vrem sa avansam in asa fel incat sa rezolvam cateva din cartierele mari, dar avem si proiecte de perspectiva, cum ar fi centrul de conferinte si un Teatru nou. intr-o varianta foarte favorabila, poate ajungem sa incepem lucrarile propriu-zise, pentru ca pregatirea este de foarte mare durata si de mare complexitate. Avem si proiecte mai mici, dar care pentru sibieni sunt foarte importante, cum ar fi construirea de locuinte pentru tineri, continuarea viabilizarilor in Cartierul Tineretului (si acolo vrem sa incercam sa mai delimitam cateva loturi tot pentru tinerii sibieni), in scoli vom continua, vrem sa cream mai multe locuri in cresele din Sibiu. Aceasta se va putea face, partial, prin schimbarea destinatiei, de exemplu, pe Arhivelor schimbam destinatia din gradinita in cresa, dar va fi nevoie si de construirea de crese noi. Acestea sunt doar cateva din proiectele pentru actualul mandat.

- in cat timp credeti ca Sibiul va ajunge sa nu mai aiba strazi nemodernizate? Pentru acest lucru va fi nevoie de un nou credit?

- K.I.: Problemele de infrastructura nu sunt doar strazile care sunt de pamant, sunt si strazi sau bulevarde foarte mari si intens circulate, care inca nu sunt modernizate, de exemplu Bulevardul Victoriei. Dar aici lucrurile dureaza un pic mai mult fiindca asteptam sa se termine lucrarile de gaz, respectiv de apa si canalizare. Tot asa, strada Lunga, de la Cibin si pana la Ţiglari, este intr-o stare destul de proasta, nu am intervenit, fiiindca vor interveni retelistii si pe apa, si pe canal, si pe gaz. Abia dupa aceea vom intra pe strada Lunga, si mai sunt multe astfel de situatii.

Şi da, vom extinde creditul, probabil de la BERD, pentru a avea o finantare asigurata pentru aceste lucruri.

- Podul nou peste Cibin din dreptul strazii Neculce este aproape gata; cand va fi refacut podul de langa Piata Cibin?


- K.I.: Eu vreau sa incepem anul viitor lucrarea de langa Piata Cibin, podul acela de fier, vechi, care nu mai face fata traficului. in acest an vom incepe studiile de fezabilitate si la anul, daca lucrurile merg bine, atunci vom putea incepe poate chiar lucrarea propriu-zisa la acel pod. Va trebui insa sa avem in vedere si modernizarea asa-numitului Pod Peco de pe Alba Iulia. Parte din pod este nou[, este in regula, ma refer la partea din aval, dar partea din amonte este veche, trebuie fie inlocuita complet, fie supusa unei reparatii capitale.

- Podul de la Piata Cibin va fi dat jos?

- K.I.: Va fi inlocuit complet.

- Ati inceput inca de anul trecut refacerea stratului de asfalt de uzura pe arterele principale din oras. Cand se va incheia genul acesta de lucrare?

- K.I.:
Acesta este un tip de lucrare care nu se incheie niciodata. Ultimul strat de uzura de asfalt rezista, in functie de conditiile meteo, de trafic, mai mult sau mai putin. De regula, garantia este de doi ani, dar rezista mai mult. Din experienta noastra rezista 4-5 ani, dar dupa aceea, daca vrem sa avem un carosabil de buna calitate, stratul de suprafata trebuie inlocuit. Şi in acest fel vom ajunge sa inlocuim periodic stratul de uzura pe toate strazile asfaltate. Aceste lucrari, daca sunt bine planificate, ati vazut ca se termina foarte repede. Noi vom avea grija sa tinem toate strazile Sibiului intr-o stare buna.

- Va fi realizat efectiv anul acesta noul sistem de circulatie din zona centrala, cu sens unic pe Şaguna si giratorii in Piata Unirii si in intersectia Alba Iulia cu Morilor?

- K.I.:
Am avut o prima discutie cu firmele care au castigat licitatiile organizate de EOn Gaz pentru aceste lucrari pe Bulevardul Victoriei si exista o sansa acceptabila sa reusim in acest an sa se termine lucrarile de gaz pe tronsoanele care sunt acum foarte importante pentru noi, respectiv intre Şaguna si Banatului, ca apoi sa putem trece pe sistemul de sensuri unice.

- Credeti ca va fi dificil pentru sibieni sa se adapteze?

- K.I.: intotdeauna necesita un efort de adaptare o schimbare radicala in traficul unui oras. Sibienii sunt obisnuiti de ani de zile sa circule intr-un anumit fel, si daca, dintr-o data, se schimba regulile acolo, apare o mica problema, dar practica imi arata ca in aproximativ o luna de zile oamenii se obisnuiesc si lucrurile functioneaza bine.

"Lucrarile intr-un cartier sunt foarte complexe"


- Va incepe reabilitarea cartierelor?

- K.I.: Reabilitarea cartierelor incepe anul acesta cu Vasile Aaron, mai exact vom incepe in Vasile Aaron cu partea de reabilitari de retele, in special de apa. Acolo sunt multe retele de apa care trebuie inlocuite, ceva lucrari de canal si acestea vor fi primele, dupa care vom trece la lucrarile de carosabil, de alei, de zone verzi, de parcari si asa mai departe.

- Va dura mai mult de un an?

- K.I.: Nici nu pot sa garantez ca se termina anul viitor. Lucrarile intr-un cartier sunt foarte complexe, chiar daca este un cartier compact si nu sunt strazi de mare lungime si de mare amploare, sunt foarte multe retele de care trebuie sa tinem cont. in afara de apa, canal, gaz, care sunt evidente, este vorba despre iluminatul public, care partial trebuie refacut, este vorba de retelele de tv, de telefonie, care si acestea trebuie, in multe situatii, inlocuite sau ingropate si de aceea, vor dura destul de mult. Eu cred ca mai repede de doi ani nu se poate reabilita un cartier.

- Veti putea lucra concomitent la doua cartiere?

- K.I.: Dat fiind faptul ca sunt tipuri diferite de lucrari, cand ne apropiem de final cu primul, deja putem sa incepem cu urmatorul.

- Vor fi finalizate viabilizarile in Cartierul Tineretului?

- K.I.: Pana la sfarsitul lui august, viabilizarile prevazute in aceasta etapa se vor incheia. Deja de acum, daca mergeti, veti vedea ca lucrarile sunt incheiate, deja avem strazi foarte bune, asfaltate, in zone unde nu exista nicio casa deocamdata. in situatia in care reusim sa rezolvam situatia liniilor de inalta tensiune pe care vrem sa le punem in subteran, vom putea desena locuri noi de case in Tineretului. Mai este teren pentru cateva zeci de loturi noi, in afara celor 120 de loturi care se distribuie acum.

- Ce stiti de ANL-urile care se construiesc in Resita, sunt in intarziere?

- K.I.: Sunt in intarziere, este o lucrare care doar este observata de noi, noi nu suntem parte in contract. ANL-urile acestea sunt construite de Ministerul Dezvoltarii. Avem semnale ca primul bloc s-ar putea termina in toamna acestui an, dar asteptam confirmari de la ANL. Daca locuintele dintr-un bloc vor fi finalizate, vor fi si impartite, dar nu sunt foarte multe, intr-un bloc ca acela sunt 20 si ceva de apartamente.

- Apa Canal deruleaza acum un proiect foarte amplu prin POS Mediu si spuneati ca se pregateste un alt proiect mare pentru urmatoarea etapa de finantare.

- K.I.: Dupa ce finalizam acest proiect care este acum in curs pe POS Mediu, situatia apei si a canalizarii in oras va fi foarte buna. Vor mai fi evident zone in care mai trebuie sa se lucreze, vor mai fi retele care trebuie schimbate, si aici lucrurile nu se opresc niciodata. Dar in ansamblu, vom fi in situatia sa avem retele bune. insa ne vom extinde pe aria de operare a celor de la Ap[-Canal, arie care este mult mai mare decat Sibiul. in plus, va trebui sa intervenim la retelele mari care alimenteaza cartierele. Aceste retele sunt partial foarte vechi, multe dintre ele sunt intr-o stare avansata de degradare si, pana in aceasta etapa, acest tip de lucrare nu a fost eligibila pe POS Mediu. Speram sa putem sa inlocuim o buna parte din aceste retele.

- in ce stadiu mai sunt proiectele din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana?

- K.I.: Suntem in faza in care se lucreaza efectiv la centrul pentru copii, se lucreaza efectiv pe strada Faurului si sunt in faza de licitatie Turnului, 9 Mai si Ocnei, care in mod normal vor incepe anul acesta. Turnului a fost deja o data in licitatie, dar niciunul din constructorii care au depus oferte nu a fost eligibil, de aceea a trebuit repetata. Sper sa reusim anul acesta sa le terminam pe toate.

- Intentionati sa pregatiti astfel de proiecte mari si pentru etapa de finantare 2014 - 2020?

- K.I.: Cu siguranta, daca vom avea semnale ca astfel de proiecte vor fi finantate si in perioada 2014 - 2020, noi ne vom pregati.

- Anul acesta avem Baroc Update ca tema culturala. Este posibil ca si anul viitor sa fie un proiect mare axat pe o anumita tema?

- K.I.: S-a dovedit a fi o idee buna aceea de a avea o tema si s-ar putea sa repetam acest lucru. Trebuie sa avem grija ca tema aleasa sa fie specifica Sibiului, dar sa fie suficient de larga pentru a nu scoate pe nimeni dintr-o competitie de evenimente culturale. in definitiv, prin aceste teme noi nu vrem sa reducem numarul de evenimente culturale, ci vrem sa avem evenimente multe, de buna calitate, dar sa aratam un specific al Sibiului.

"Noul Guvern este prea proaspat pentru a fi abordabil" 

- in continuare posturile bugetare sunt blocate. Va confruntati cu aceeasi lipsa de personal?

- K.I.: Este in continuare aceeasi problema, nu s-a schimbat, din pacate, nimic. Regulile de angajare nu s-au schimbat, nu putem sa angajam decat unul daca pleaca sapte oameni, ceea ce este o regula total nesatisfacatoare. Salariile au ramas tot foarte mici, daca au crescut cu cateva procente, cresterea nici macar nu compenseaza inflatia fata de momentul in care s-au taiat salariile. Situatia nu este buna deloc.

- Ati incercat sa interveniti pe langa noul Guvern in acest sens?

- K.I.: Noul Guvern este prea proaspat pentru a fi abordabil in astfel de chestiuni. Ati vazut ca inca sunt in faza de asezare si reasezare, dar voi incerca sa intervin pe aceasta tema.

- Cum credeti ca veti colabora cu actuala conducere a Consiliului Judetean ?Aveati in mandatul trecut mai multe proiecte mari in colaborare cu Consiliul Judetean Sibiu, proiectul pentru deseuri, pentru dezvoltarea Paltinisului. Ati vorbit cu Ioan Cindrea, veti continua aceste proiecte?- K.I.:
Da, eu cred ca vom continua aceste proiecte, am avut discutii pe aceste teme, si am primit asigurari ca vom continua proiectele care sunt bune pentru judet si pentru municipiu. Avem sansa sa avem o colaborare buna.

- in ce stadiu este proiectul pentru dezvoltarea turistica a zonei Paltinis - Cindrel?

- K.I.: Pasul practic s-a facut, s-a facut demersul pentru un plan judetean de amenajare teritoriala, in zona respectiva, care este in lucru si asteptam finalizarea.

- Care sunt problemele nerezolvate ale Sibiului?

- K.I.: E greu de spus ce a ramas nerezolvat. Sunt lucruri pe care ni le-am dorit si care nu s-au miscat din varii motive, de exemplu Spitalul Judetean. Se stie ca si domnul Bottesch (n.r. Martin Bottesch, fostul presedinte al Consiliului Judetean Sibiu) si eu ne-am dorit sa initiem macar un proiect pentru un nou spital judetean, am si indicat locul care ar fi optim, si anume la marginea Sibiului, pe Calea Poplacii, un teren care este teoretic poligon, practic nu este folosit, de multi ani, in aceasta zona imediat de langa oras. Este una din problemele mari care nu au putut fi abordate decat ca idee. Şi aici sper ca, impreuna cu noua conducere a Consiliului Judetean, sa reusim sa facem urmatorul pas, sau urmatorii pasi.

"Am ajuns, de la un oras prafuit, provincial si aproape uitat, Capitala Culturala"

- E ceva din acesti 12 ani ce ati face altfel?

- K.I.:
Timpul nu se intoarce niciodata si atunci nu stiu daca, in general, are rost sa discutam ce am fi facut altfel daca am fi stiut. Eu cred ca Sibiul s-a dezvoltat foarte bine in ultimii 12 ani, am ajuns, de la un oras prafuit, provincial si aproape uitat Capitala Culturala Europeana si oras turistic. Evident ca mai este mult de facut.

Noi, cel putin eu vreau sa obtin mai mult pentru oras. Vreau ca Sibiul sa fie mai vizibil, mai mare, mai competitiv, si in acest fel intotdeauna se gaseste inca ceva de facut, proiecte mai mari, mai indraznete care trebuie puse in practica, pentru a ramane in top.

- Cum este o zi obisnuita pentru primarul Sibiului?

- K.I.:
Nu exista un tipar si nu exista o zi obisnuita si acesta este un lucru care, mie personal, imi place. Nu sunt o persoana care agreeaza un program dupa un anumit tipic an dupa an. Fiecare zi vine cu provocarile ei, fiecare incepe dimineata si fiecare se termina seara tarziu, ca activitate a primarului. Unele zile sunt dedicate muncii administrative, de birou, altele sunt mai degraba dedicate santierelor, sunt foarte multe intalniri, de foarte multe feluri, cu oameni de afaceri, oameni de cultura, politicieni, delegatii politice, care fiecare are specificul lui. Deci de plictisit, sigur nici nu poate fi vorba.

- Spuneati ca jucati tenis, mergeti cu bicicleta, ce altceva mai faceti in timpul liber?

- K.I.: Cam atat... timpul liber este destul de limitat.

- E ceva ce nu va place la a fi primar?

- K.I.: imi place, daca nu mi-ar fi placut n-as mai fi candidat. Ca nu este simplu, este la fel de adevarat. De multe ori, cand te lovesti de o situatie legislativa sau administrativa care apare si nu are iesire, te intrebi ce cauti in acest film, dar pe de alta parte, daca vezi oameni multumiti pe strada, oameni care au un loc de munca, sunt multumiti de oras, de evenimente, merita!
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 04 iulie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 30 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter