SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDezastru in satele sibiene: monumentele dispar de la o zi la alta

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Conducerea Direrctiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Sibiu a aratat astazi in cadrul unei sedinte la sediul Prefecturii Sibiu ca starea monumentelor istorice si arhitectonice din judetul Sibiueste una dezastruoasa. 

In ultimii ani, in toate localitatile din judetul Sibiu unde exista monumente s-a putut constata un numar exagerat de mare de interventii agresive asupra fatadelor, in special, dar si implantarea unor constructii noi, cu arhitectura nespecifica zonei.

" Din pacate, aceste interventii sunt facute fara avizul Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Ba chiar, in situatiile cele mai grave, cu participarea directa a primariilor - putem cita exemplul recent al localitatii Miercurea Sibiului, unde s-au emis autorizatii de construire care nu au avut avizul M.C.P.N., demolindu-se o casa monument istoric (categoria A); mai mult, centrul localitatii a fost reamenajat, tot fara avizul de specialitate si neavand la baza o documentatie intocmita conform legislatiei in vigoare. Este adevarat ca, in urma demersurilor D.J.C.P.N. Sibiu autoritatile locale au contractat o firma de specialitate in vederea intocmirii unei documentatii - ce a si fost discutata in Comisia Zonala a Monumentelor Istorice`, arata Calin Trufasiu, directorul DJCCPC Sibiu. 

O alta localitate cu cu arhitectura valoroasa care suporta presiuni constante din partea beneficiarilor este Sibielul, care, in doar cativa ani a pierdut unele case traditionle din lemn, adevarate bijuterii arhitecturale. " Cazul Iacobeni a fost discutat si rediscutat si s-a ajuns la un moment dat pana la Curtea Suprema de Justitie. Nu suntem in masura sa comentam deciziile institutiilor abilitate, dar raul facut monumentului si ansamblului ramane`, mai spune Calin Trufasiu

Probleme au fost si la Richis, pe strada Principala, nr. 7, situata in imediata apropiere a ansamblului fortificat al bisericii evanghelice si la Mosna. " In ce constau aceste interventii: cele mai frecvente sunt distrugerile fatadelor, desfiintarea detaliilor decorative, comasarea golurilor, desfiintarea tamplariilor originale, mansardari, construirea de opt balcoane spre strada, folosirea tencuielilor neadecvate, zugraveli in culori violente, straine gamei cromatice originale`, a mai aratat conducerea Directiei pentru Cultura Sibiu in sedinta de astazi.

In afara celor doua situri UNESCO - Biertan si Valea Viilor, judetul Sibiumai detine conform legilor in vigoare, pe Lista Monumentelor Istorice, numeroase ansambluri si sit-uri rurale. Cu exceptia Malancravului, majoritatea sunt intr-o stare precara.
de Laurentiu PARNICA


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 28 octombrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 14 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter