SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDezlegare la constructia de mansarde. Cam tarziu

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Guvernul va modifica o lege astfel incat, pentru mansardarea blocurilor, sa nu mai fie nevoie de acordul tuturor proprietarilor. Din pacate, nimeni nu prea mai construieste mansarde in Sibiu.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Pulbice si Locuintelor aduce o propunere de modificare a legii privind functionarea asociatiilor de proprietari, care sa stabileasca faptul ca supraetajarea si mansardarea imobilelor va fi realizata cu aprobarea a doua treimi dintre membrii asociatiei de proprietari si cu acordul tuturor proprietarilor apartamentelor de la ultimul etaj. in prezent, pentru mansardarea unui bloc, un constructor are nevoie de acordul tuturor locatarilor. Ministerul, care a supus dezbaterii publice proiectul de modificare a legii, sustine ca a luat aceasta initiativa pentru a usura mansardarile si reabilitarile blocurilor.

Masura este insa una tardiva, pentru Sibiu, unde investitiile in locuinte la mansarda nu mai prezinta interes. Potrivit agentilor imobiliari, blocajul pe piata locala se mentine, iar interesul pentru achizitia de mansarde este unul foarte redus spre inexistent.

"Nu numai ca nu se mai vand mansarde, dar aproape ca nu se mai vand apartamente. Se cauta mai mult terenuri, acum, pe piata", spune Bogdan Gicu, patronul agentiei Prestland.

"Nu mai suntem interesati de constructia de mansarde, desi am fost solicitati in acest sens", sustin reprezentantii firmei A-Con Adi Construct, una din firmele care a construit numeroase mansarde in Sibiu. Din punctul de vedere al A-Con Adi Construct, proiectul initiat de MDLPL nu va avea efecte importante in Sibiu. "Noi nu am avut probleme cu obtinerea acordului tuturor proprietarilor. Daca altii au avut inseamna ca nu au avut o oferta serioasa. Nu tine de noroc, tine de seriozitatea firmei", mai arata reprezentantii firmei. A-Con Adi Construct a realizat, in perioada 2003-2006, 26 de mansarde, cu circa 120 de apartamente. Firma are lucrari in Sibiu si Bucuresti.

Masura privind usurarea demersurilor de mansardare a blocurilor a fost luata si in ideea de a lamuri anumite aspecte care au efect asupra participarii asociatiilor de proprietari in programul national de reabilitare termica a cladirilor. intrucat realizarea mansardarii nu se face de catre asociatia de proprietari, iar spatiile de locuit construite astfel nu devin proprietate a asociatiei, modificarea legislatiei permite reglementarea situatiei proprietatii terasei pe care se va construi mansarda si care, potrivit statutului asociatiei de proprietari, revine tuturor proprietarilor de locuinte din bloc, in cote parti indivize.
Legea 230/2007 stabileste si faptul ca proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, iar pentru cladirile afectate de seisme, acestia trebuie sa ia masuri urgente pentru consolidare, cu sprijinul autoritatilor competente.

Ministerul intentioneaza sa ofere facilitati si pentru reabilitarea termica, nu numai pentru mansardare, in incercarea de a stimula refacerea exterioara a blocurilor vechi. Astfel, potrivit unei alte modificari de lege, proprietarii care reabiliteaza termic cladirile vor fi scutiti la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de constructie. "Proprietarii persoane fizice si/sau juridice care reabiliteaza termic cladirile de locuit aflate in proprietate/administrare beneficiaza de scutirea de taxe pentru eliberarea autorizatiei de construire emisa in conditiile legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor", se arata in proiectul de act normativ realizat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).

Guvernul pune la dispozitie, prin programul national, resurse financiare importante pentru investitii in reabilitarea termica si asigurarea eficientei energetice a blocurilor, finantarea cheltuielilor fiind asigurata in proportie de 34 la suta de la bugetul de stat, 33 la suta de la bugetele locale si 33 la suta din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari.
de Laurentiu PARNICA


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 12 august 2008


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 05 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter