SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDIICOT: 42 de perchezitii in Sibiu, Valcea, Dolj, Olt si Bucuresti, 25 invinuiti de fraude informatice

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Peste 40 de perchezitii domiciliare au fost efectuate, joi, in Bucuresti si in judetele Valcea, Olt, Dolj, Sibiu in cadrul unei anchete privind destructurarea unor grupari care inselau cetateni straini care cumparau produse pe internet, 25 de persoane fiind duse la audieri, informeaza, DIICOT. 

Cele 42 de perchezitii domiciliare au fost efectuate de procurori ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul teritorial Valcea, in doua cauze penale ce au vizat destructurarea a doua grupuri infractionale organizate specializate in criminalitatea informatica.

Procurorii au ridicat 25 de invinuiti care au fost dusi la sediul parchetului pentru audieri, ei fiind acuzati de acces fara drept la sisteme informatice, detinere fara drept a unei parole, cod de acces sau data informatica, frauda informatica, inselaciune calificata in conventii, spalare de bani si constituire a unui grup infractional organizat.

Potrivit probelor din primul dosar, in perioada 2008 – 2009, impreuna cu alte persoane, invinuitii s-au constituit in doua grupuri infractionale organizate, unul coordonat de fratii L.I.S. si L.C.V., iar celalalt de catre invinuitul D.M.M., care au elaborat si au pus in practica un plan de inselare a cetatenilor straini ce apelau la site-urile electronice pentru achizitionarea unor produse. Planul consta in efectuarea de operatiuni tip phishing, acces fara drept la sisteme informatice prin incalcarea masurilor de securitate, demararea procedurilor de licitatie in numele utilizatorului legitim al contului sustras care avea o activitate pozitiva pe cont, determinarea victimelor sa transfere banii in conturi bancare controlate de ei sau prin mandate postale in Italia, iar in final operatiuni de repatriere a banilor si de impartire a lor in functie de intelegerea initiala si de rolul detinut de fiecare dintre invinuiti in structura gruparii.

Primul grup, respectiv cel coordonat de fratii L.I.S. si L.C.V., posta pe internet in principal licitatii fictive avand ca obiect vanzarea de telefoane. Deoarece cunosteau limba italiana, invinuitii indrumau victimele sa transfere banii in Italia prin mandat postal pe numele unei persoane cu identitate falsa.

Celalalt grup, cel coordonat de invinuitul D.M.M., convingea partile vatamate sa transfere banii in conturi bancare deschise in tara si in strainatate pe numele unor complici, bani reprezentand avansul la pretul convenit pentru transferul proprietatii asupra unui tractor, de regula, marca FENDT 410 - Vario ale carui caracteristici, parametri si imagine erau reproduse tot de pe internet.

De asemenea, in cea de-a doua cauza, s-a retinut ca persoanele cercetate obtineau, prin phishing, datele cartilor de credit ale mai multor cetateni straini pe care le foloseau ulterior pentru a cumpara/inchiria domenii de internet, pentru lansarea de pagini false de curierat bunuri.

Anchetatorii au stabilit ca, in prima faza, autorii intrau in contact pe internet cu potentialii clienti, carora le ofereau spre vanzare diverse bunuri pe care nu le detineau, indrumandu-i sa le transfere contravaloarea acestora prin Western Union, Money Gram sau cont bancar. Dupa ce plata era efectuata datele transferurilor erau transmise prin mesaje telefonice intermediarilor si, mai departe, altor participanti din strainatate, ce se ocupau cu retragerea banilor, folosindu-se de acte si identitati false. Retrimiterea in tara a acestor sume se realiza cu ajutorul altor persoane, fiecare membru al retelei avand sarcini bine precise.

Prejudiciul cauzat de membrii celor doua grupuri infractionale organizate prin savarsirea faptelor retinute in sarcina lor este de peste 300.000 de euro.

Cauzele au fost instrumentate de procurorii DIICOT Valcea, impreuna cu lucratorii IGPR - SCCO Valcea si SIPI Valcea, la actiune participand si lucratorii BCCO Pitesti, BCCO Craiova, SCCO Olt, SCCO Sibiu si BCCO Bucuresti, precum si efective din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei "Vlad Tepes" si al IJJ Valcea.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 25 martie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter