SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDin 1 iulie intra politia locala

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Şeful Asociatiei oraselor din Romania, Teodor Banciu, spune ca de la 1 iulie se va da startul descentralizarii. Primul val vine cu politia locala.

Reporter: Ce inseamna politie locala?
Teodor Banciu: Politia locala va avea atributii de circulatie in localitati, de ordine si liniste publica de control, comert, de mediu, de PSI, toate domeniile unde primarul are atributii de control.

R.: Inclusiv gestionarea radarelor din localitati?
T. B.: Datorita interventiei mele s-au oprit, asa cum ati vazut. Nu am semnat contractul cu societatea care vroia montarea radarelor fixe si in Saliste si de acolo s-au suspendat toate contractele. Legat de radare mobile, si noi, primarii, putem achizitiona, inchiria sau sa facem demersuri, sa vina cu radarul in localitate. Daca vin cu radarul, trebuie insa sa reglementam si problemele de restrictie de viteza si de semne de circulatie, de locuri de parcare. Cu parcarile ilegale si opririle ilegale avem insa cele mai mari probleme.

R.: Concret, daca toti pasii merg asa cum s-au planificat, de cand vor fi politisti locali?
T. B.: De 1 iulie intra politia locala. Mai raman sa fie descentralizate si alte ministere. Ele vor intra in alta etapa. De la 1 ianuarie va fi descentralizat o parte din turism, Ministerul Sanatatii si altele.

R.: Bugetul acestor servicii a fost clarificat? Va fi luat de la cel central sau de la cel local?
T. B.: Ne vor da bani de la bugetul statului. Banii care erau in bugetul statului pentru aceste activitati, de la 1 iulie ne vor fi acordati noua. Maine la ora 9 va fi o intalnire la Ministerul Administratiei cu ministrul invatamantului, pentru ca am ajuns la o forma finala, si maine sub coordonarea domnului ministru Nica, se va termina discutia si cu Ministerul invatamantului. Noi am solicitat: ori facem descentralizare si ne ocupam de finantare si de ocuparea de posturi, ori daca nu, maine vom face centralizare. Suntem de acord sa se ia tot sistemul de invatamant si sa se duca la bugetul de stat. Ati vazut ca atunci cand sunt probleme, de vina este primarul, iar cand sunt de luat prime, atunci ia ministerul.

R.: Ce sanse sunt sa se produca descentralizarea si la nivelul Ministerului invatamantului?
T. B.: Sunt 99 la suta sanse sa se faca descentralizare. Mai sunt cateva puncte de discutat, dar eu sper maine sa se transeze. Inspectoratul scolar va trece la Consiliul Judetean. La toate ministerele, la educatie, sanatate sau la celelalte, tot ce tine de metodologie si control, va fi in subordinea directa a ministerelor. Noi nu ne pricepem nici la invatamant, nici la sanatate sau politie. Primarul va fi cel care va gestiona aceste servicii. Va trebui sa asigure fondurile si sa raspunda in fata cetatenilor, asa cum are prevazut in lege. Dupa aceasta descentralizare, va primi si parghiile, astfel incat sa nu mai poata spuna ca nu a putut, ca nu a avut cu ce.

R.: Primarul va fi un sef absolut peste comunitate.
T. B.: E adevarat ca sunt unii, care spun ca daca primesc primarii in subordine si politia vor deveni niste dictatori. Ascultati aici, singurul mod de a-l sanctiona pe primar este prin referendum sau prin vot. Daca vrei sa conduci, nu o poti face singur, ca un dictator. Trebuie sa implici oameni sa asumi responsabilitatea mai multor cetatenii.

R.: Se va mari foarte mult personalul primariilor?
T. B.: Nu se va mari, decat cu un om pe fiecare domeniu, cel mult. Nu preluam de la scoli alta activitate. Daca se preia contabilitatea de la scoli, tot asa functioneaza. Nu se mareste schema, se redistribuie. Din contra, va fi mai multa eficienta.

Politia locala va ingloba actuala Politie Comunitara si o parte din Politia Rutiera. Politia nationala se va ocupa de la 1 iulie, in principal, de actiunile in domeniul interventiei, gestionand activitati privind criminalitatea sau investigarea fraudelor.
de Alin BRATU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 12 mai 2009


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter