SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDin lagar, de la Vladivostok, in Sura Mare

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

"Azi am primit cadou ceasul strabunicului meu care l-a castigat la carti fiind prizonier la Vladivostok, in primul r[zboi mondial. Ceasul are 107 ani", asa a inceput sa se spuna, pe facebook, povestea unui ceas ale carui aratatoare au masurat timpul pe pamant belgian, rusesc, romanesc, si asta in mai bine de o suta de ani. Fotografia ceasului de buzunar a fost postata pe facebook de Tiberiu Mitrea, din Şura Mare, cel caruia primavara i-a adus cadou tocmai acest ceas. L-a primit in dar de la Ioan Stancu, fiul lui Ilie Stancu si frate cu bunicul lui Tibi Mitrea.

Ceasul de 107 ani

La prima vedere, ceasul lui Ilie Stancu nu pare cu nimic mai presus decat ceasurile facute in ateliere elvetiene la inceputului secolului al XX-lea. Ba poate ca nu are nici macar a zecea parte din valoarea altor surate. Dar dincolo de valoarea masurata in bani sau rubine, ceasul are ceva ce-l face unic: nu lantul atasat sau faptul ca nu mai are un aratator, ci povestea pe care o spune de 107 ani.

Se pare ca ceasul ar fi fost facut in anul 1905, in Liege, si e de calitate superioara. Asa scrie pe capacul bine curatat de familia care il pastreaza de generatii. Şi daca studiezi cu atentie capacul, povestea ceasului devine si mai interesanta, pentru ca mai poarta o insemnare "Exposition Universelle", ceea ce inseamna ca ceasul a fost creat intr-o serie aniversara menita sa marcheze Expozitia Universala care a avut loc la Liege, in 1905.

Şi mai este un amanunt care trebuie subliniat: pe acelasi capac mai exista o inscriptie - 15 Rubis, adica 15 rubine. Cunoscatorii vin si cu explicatia: la sfarsitul secolului al XIX-lea, 15 rubine insemna ca ceasul este de cea mai buna calitate. Abia pe la inceputul secolului al XX-lea, au inceput ceasornicarii elvetieni sa creasca masura calitatii unui ceas pana la 17 rubine, explica un colectionar pe forumul Asociatiei Nationale a Colectionarilor de Ceasuri si Orologii din SUA.

 In lagarul din Vladivostok

Cum a ajuns un ceas de serie aniversara in lagarul de la Vladivostok? Simplu: lagarul in care Ilie Stancu a fost prizonier, in timpul primului razboi mondial, era un lagar de ofiteri. Acolo a ajuns Ilie Stancu si nu a fost aceasta prima destinatie straina pentru el: "in 1907, cand avea 16 ani, tata a plecat la lucru. De saracie a plecat, nu de alta: bunicul meu a murit cand tata era de 14 ani, iar bunica a ramas singura cu patru copii. Patru ani si jumatate a muncit tata in Germania si doi ani si ceva a stat la Londra. Vroia sa plece in SUA, dar nu a putut. S-a intors acasa si a inceput razboiul. A luptat in Bosnia, in Bucovina si l-au dus prizonier. Prima data l-au dus la Moscova si mai tarziu a ajuns la Vladivostok", povesteste Ioan Stancu. Aceste intamplari ii sunt familiare inca din copilarie, ca doar, pe cand erau pe camp, la munca, isi auzea tatal povestind cu alti fosti prizonieri de razboi.

Şi tot din povestile de altadata, mai stie Ioan Stancu ca lagarul in care a fost tatal sau era lagar de ofiteri. "Erau francezi acolo, italieni... ofiteri, luati prizonieri de razboi. Tata era soldat. O vreme a lucrat si la bucatarie, asa ca de foame nu a prea rabdat ca erau cartofi, era varza... Dar a fost greu cu frigul: taia lemne afara, la -40 de grade Celsius", continua Ioan Stancu, in timp ce insira pe masa puzderie de fotografii. "Aici e tatal meu in costum popular romanesc... poza aceasta e facuta in lagar, vedeti ca si scrie "; aici e alta poza cu el: are barba; nu s-a b[rbierit sase luni, pe cand era in lagar".

Cand s-a intors Ilie Stancu acasa printre ai lui? Anul exact nu se mai stie, dar se stie ca dupa ce apele istoriei s-au linistit, Ilie Stancu revenit in Şura Mare: o luna de zile a tot calatorit de la Vladivostok pana in Fiume, Italia, apoi a luat trenul spre Romania.

Miile de kilometri pe care Ilie Stancu i-a strabatut au fost insemnati pe un atlas geografic din 1938. Atlasul s-a pierdut, dar, din generatie in generatie, in familie s-au pastrat fotografii de acum aproape o suta de ani si ceasul castigat la un joc de carti, cu ofiterii. "Cand s-a intors, tata a adus ceasul acasa; l-a pastrat pana in 1972, apoi l-a purtat fratele meu si din 1998 a trecut la mine. Anul acesta i l-am dat nepotului", adauga Ioan Stancu.

Povesti ar mai avea multe de depanat vechiul ceas despre primul sau stapan roman: ar putea, de exemplu, "sa spuna" cate ceva despre limbile pe care Ilie Stancu le-a invatat: " stia saseste, stia germana, engleza, rusa si maghiara, iar apoi a invatat si tiganeste; sau poate ar "spune" ceasul cate ceva despre miile de kilometri pe care trebuie sa le fi parcurs prin paduri, alaturi de Ilie Stancu, prizonierul devenit padurar; sau poate ar "spune" ceva despre anii in care a masurat timpul si cartile citite de Ioan Stancu, fiul prizonierului care a castigat ceasul la un joc de carti, in lagar la Vladivostok.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 21 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 04 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter