SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDirectia Judeteana pentru Cultura vrea din spatiul Muzeului "Brukenthal"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

De aproape zece ani, cladirea de pe strada Tribunei nr. 6 din Sibiu este locuita deopotriva de Muzeul National Brukenthal si Directia Judeteana pentru Cultura Sibiu. Printr-o Hotarare de Guvern din anul 2000 se prevede ca imobilul a fost transmis din administrarea Ministerului Culturii si Cultelor in administrarea Muzeului National "Brukenthal", cu specificarea ca Directia Judeteana pentru Cultura are drept de folosinta asupra unei suprafete de 580 metri patrati, pe o perioada de douazeci de ani.

Spatiu pentru un program de perspectiva

Muzeul National Brukenthal a deschis in cladirea cu pricina Galeria de Arta Contemporana care a organizat in ultimii trei ani peste o suta de evenimente cu participarea a peste 300 de artisti din tara si strainatate. Acum, muzeul se confrunta cu o problema: in luna mai a acestui an a fost emis un proiect de Hotarare de Guvern prin care Ministerul Culturii solicita trecerea imobilului in administrarea Directiei pentru Cultura din Sibiu. Solicitarea este motivata astfel: "in prezent, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Sibiu are in derulare o serie de proiecte menite a proteja, promova si valorifica cultura traditionala precum si patrimoniul cultural national din Sibiu. Totodata, se doreste desfasurarea unui program de perspectiva care are in vedere modificarea orizontului de asteptare a publicului, deschiderea catre experiment si inovatie in domeniul expresiei artistice, precum si sprijinirea si dezvoltarea unor institutii culturale alternative, neguvernamentale. Prin urmare, avand in vedere problemele cu care se confrunta directia judeteana, aceasta institutie neavand un spatiu adecvat desfasurarii unor astfel de activitati, precum si situatia financiara la nivelul central, Ministerul Culturii si Patrimoniului National considera oportun transferul imobilului mai sus mentionat din administrarea Muzeului National Brukenthal in administrarea Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Sibiu. Totodata, realizarea acestei transmiteri atrage in mod corect punerea in valoare a intregului imobil, precum si diminuarea cheltuielilor de intretinere si folosinta a acestuia."

intre Muzeul Brukenthal si Directia pentru Cultura

Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului National Brukenthal, spune ca a aflat intamplator de acest proiect legislativ si ca va face toate demersurile ca spatiul sa ramana in administrarea Muzeului. Pentru inceput, conducerea institutiei a expediat un document catre Ministerul Culturii cerand revenirea asupra acestei decizii. "in Romania cand un lucru incepe sa functioneze trebuie destructurat. in Romania de azi, Muzeul National Brukenthal este un fenomen. Nu admit ca un muzeu premiat de Uniunea Europeana sa fie destruccturat. Galeria de Arta Contemporana a devenit una dintre cele mai importante astfel de galerii din Romania", a spus Sabin Adrian Luca, in cadrul unei conferinte de presa. Managerul muzeului a adaugat ca in spatiul de pe strada Tribunei functioneaza si un depozit care adaposteste cea mai valoroasa colectie malacologica din tara: colectia Kimakowicz care insumeaza peste 300.000 piese. in cazul in care muzeul ar fi nevoit sa paraseasca aceste spatii, nu ar exista un alt spatiu de depozitare.

in documentul inaintat Ministerului Culturii, conducerea muzeului arata ca atribuirea exclusiva a acestui spatiu (de 2340 metri patrati) catre Directia pentru Cultura "ar genera cu adevarat o exploatare nejudicioasa si neeconomica a imobilului", avand in vedere numarul de angajati ai Directiei si atributiile institutiei.

De cealalta parte, Mircea Ştetiu, managerul Directiei Judetene pentru Cultura, sustine ca diligentele pentru obtinerea dreptului de administrare a cladirii au inceput de mai mult timp si spune ca lipsa de spatiu ii impiedica sa deruleze proiecte ample sau sa acceseze fonduri europene. De asemenea, managerul Mircea Ştetiu spune ca viitoare proiecte vor fi demarate in functie de hotararea guvernamentala: "Daca primim spatiul in administrare pentru o perioada scurta de timp, atunci ramanem incurcati. Hotararea ne poate obliga sa ramanem cu muzeul in acelasi spatiu sau poate decide ca muzeul sa elibereze spatiul intr-un anumit numar de ani. Vom vedea ce e de facut cand va fi promulgata hotararea."
de Maria Spatariu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 09 iulie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter