SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDirector la 115 ani. De activitate

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Lui Mircea Niculescu, directorul SC Apa Canal, nu ii apare numele printre autorii cartii despre istoria apei din Sibiu. "Daca o sa scriu o carte autobiografica, o sa fie altceva", spune directorul firmei care a implinit 115 ani de istorie.
Reporter: 115 ani de activitate. E mult, e putin?
Mircea Niculescu: E foarte mult, o optime din viata orasului. Si, mai mult, in toata aceasta istorie tot timpul s-a intamplat ceva, tot timpul serviciile au progresat, fie din punct de vedere cantitativ, fie calitativ.
R.: Apropo de calitativ, dupa ce actualul proiect pe ISPA se va incheia in Sibiu, ar mai fi nevoie de alte investitii?
M.N.: In cadrul Programului operational sectorial de mediu, pentru Sibiu cea mai importanta investitie este legata de realizarea treptei tertiare la statia de epurare, asta insemnand retinerea fosforului si a azotului pentru a nu mai ajunge sa fie deversat. Investitie de aproximativ zece milioane de euro. . In acest proiect au fost incluse si retele de apa si canalizare, cele de dimensiuni mari care ne fac azi probleme si care si ele, de altfel, au ajuns la scadenta. Pentru celelalte orase, cum e Cisnadie de exemplu, acest oras va beneficia in mai mare masura decat Sibiul daca privim lucrurile din perspectiva anvergurii lucrarilor pentru ca se va pune in functiune statia de tratare a apei Sibiu Sud - situata pe drumul care face legatura dintre Sibiu si Cisnadie si care, momentan, este in conservare. Speram ca aceasta investitie sa se finalizeze pana in 2012, moment in care se va renunta la actuala statia de tratare apei din Dealul lui Grigore.
R.: In conditiile in care se vorbeste tot mai mult despre descentralizare, Apa-Canal centralizeaza acest serviciu pentru cat mai multe localitati.
M.N.: Acesta este mersul european. In comparatie cu celelalte utilitati apa este foarte descentralizata, dar si cu foarte multe probleme de exploatare. Daca ar trebui ca fiecare localitate de 3000-4000 de locuitori sa aiba propria statie de apa, personal, consumabile etc., costurile efective ar mari de 4-5 ori tariful.
R.: Apa Canal a trecut in timp scurt de la 180.000 de clienti la 240.000, in interval de jumatate de an. Nu a fost un soc?
M.N.: A fost si e in parte, deoarece exista decalaje intre Apa- Canal Sibiu, populatia Sibiului si populatia celorlalte localitati. Din cauza ca ei au avut masuri populiste de protectie a consumatorului, acolo nu s-a intamplat nimic. Si asta se poate vedea la Cisnadie. Acolo unde tariful este scazut, calitatea serviciului este proasta, daca nu este suportata de autoritatea locala. Tariful din Cisnadie, mic, nu a putut sustine nicio investistitie. Si nici operatorul privat de acolo nu a fost interesat sa aduca bani de acasa. Noi am fost obligati sa facem lucrari de aproape un milion de lei in jumatate de an pentru ca asta era. Dar asta a fost ca un fel de subventie, ceea ce nu este normal. Cisnadia ar trebui ca prin tarif sa se sustina. Tarife egale in toate localitatile
R.: E aproape o cutuma printre sibieni: avem apa foarte buna la robinete, dar si printre cele mai scumpe din tara
M.N.: Apa-Canal se gaseste cam la jumatatea clasamentului preturilor practicate in Romania. Satu-Mare, care este un oras de dimensiunea Sibiului, are doi lei pentru un metru cub de apa si 1,15 lei pe canalizare. Noi avem 1,97 lei, pentru un metru cub de apa cu un leu pentru canalizare. Toate preturile sunt fara TVA. La Focsani, apa este 2,17 lei, iar canalizarea este 0,65 lei. Toate aceste localitati cu preturi mai mici la canalizare nu au statie de epurare. Apa Nova are 2,26 si 0,5. Nici Bucurestiul nu are statie de epurare. Targu-Mures are 2,27, cu 1,33. Oradea, 2,37 cu 0,99. Apa Pro Deva - 2,06 cu 0,65 la canalizare, la fel, acum se face numai statia de epurare. Cand va fi gata, costurile tratarii apei vor creste. Am fi cam pe locul 25 din aproximativ 40 de mari operatori din Romania.
R.: Vor mai creste tarifele la apa si canalizare?
N.M.: Da. Si nu vreau sa intru in detalii acum, cresterea fiind un lucru dispus prin conditiile de accesare a fondurilor de mediu. Apa-Canal va trebui sa suporte circa 10% din costuri din surse proprii. Ca sa faci investitii din surse proprii care se deruleaza in patru ani la care sa adaugam TVA-ul la platile celorlalte, nu este o sarcina usoara. Prin urmare acest lucru trebuie sa se faca din tarif.
R.: Se va putea vorbi de o egalizare a tarifelor in localitatile unde furnizati apa?
M.N.: Din 2010 peste tot tariful va fi unic, exceptand Avrigul. Daca nu ar fi acest principiu, in urma calculelor oferite de consultanti, tariful pentru Cristian, de exemplu, ar trebui sa fie de 8 lei/mc, acestea fiind costurile reale. Dar cum am mentionat mai devreme, o parte din costurile reale le suporta Apa-Canal, trecandu-le la cheltuieli generale.
R.: Cum ii veti convinge pe clienti ca tarifele trebuie sa creasca?
M.N.: In primul rand, contorizand, astfel incat fiecare sa stie cat trebuie sa plateasca si cat trebuie sa faca economie. Valoarea facturii poate sa ramana aceeasi si in conditiile cresterii tarifelor, daca se reduce consumul, adica se evita risipa. Acum cinci ani, consumul era de 300 - 400 de litri pe om, lunar. Acum e la 160 de litri, in unele locuri 120. Risipa este atunci cand nu este masura. Mai ales acum, in zonele rurale, avem aceasta mentalitate, potrivit careia apa este lasata sa curga in draci, sa nu inghete pe conducte. Acum cativa ani, la Ocna, pe o iarna uscata, pe foarte multe strazi era o gheata de jumatate de metru, provenita toata din retea. Aceea e risipa.
R.. Ce sume sunt necesare pentru investitiile in retele in perioada imediat urmatoare?
M.N.: Investitii se vor derula in zona Sibiului, pentru Sibiu si in celelalte localitati mari (Avrig, Selimbar, Cisnadie, Rasinari etc), in Valea Secaselor. In plus, se va schimba conducta de azbociment care momentan alimenteaza Ocna Sibiului, cu una de polietilena. Costurile acestor investitii sunt estimate la 77 milioane de euro. Iar pentru Fagaras cheltuielile sunt estimate la 23 de milioane de euro.
R.: Cati din acesti bani sunt accesati din fondurile europene?
M.N.: Spre sfarsitul lunii februarie inceputul lunii martie se vor semna documentele si se vor inainta spre aprobare la Bruxelles, abia atunci vom stii cat este cota de finantare europeana. Dar se stie ca nu pate fi mai mare de 80% din investitie. Restul vor veni de la bugetul de stat si de la Apa- Canal.
R.: Se mai pune problema unui imprumut pe care societatea Apa-Canal sa-l acceseze?
M.N.: Cu siguranta. Imprumutul poate fi intre 10 si 15 milioane de euro nestiind, deocamdata, care va fi cota nationala de participare la acest proiect.
R.: In ce perioada credeti ca veti reusi sa implementati aceste investitii?
M.N.: Proiectul de investitii se desfasoara pe mai multe etape fiecarei etape fiindu-i alocat un anumit interval de timp. Termenul final este 2018. In 2010 ar trebui sa inceapa derularea lucrarilor pentru Sibiu, Avrig si Cisnadie - partial, care ar trebui finalizate pana in 2012. Iar restul ar trebui terminate pana in 2018.Angajari la Apa-Canal
R.: In acest an credeti ca veti mai fii nevoiti sa debransati rau-platnici?
M.N.: Sigur ca da. Ne pare rau, deoarece risipim si noi fonduri, energie. E o stare de conflict. Toti marii consumatori hotelieri, in fiecare luna, platesc numai cat sa nu le fie oprita apa, numai sub amenintare.
R.: Criza se rasfrange si asupra Apa-Canal?
M.N.: Societatea noastra colecteaza si ea criza. Aproape in fiecare zi cineva ne aduce la cunostinta ca, din varii motive, inceteaza activitatea la punctul de lucru sau la sediu. Si ca intr-o vreme de, va relua. Partea proasta este ca in momentul in care clientul face aceasta precizare, nu mai functioneaza. Si atunci creditele restante raman.
R.: Apa-Canal e pusa in situatia de a face disponibilizari?
M.N.: Noi am angajat. Criza ne-a fost benefica intr-un fel, deoarece acum gasim mai usor forta de munca. Si calificata pe deasupra, cum ar fi ingineri de instalatii, ingineri constructori, informaticieni, chimisti. De la 1 iunie anul trecut, noi am angajat cam 30 de oameni si presiunea sa angajam este foarte mare - avem peste 200 de CV-uri depuse la resurse umane. Ceea ce ma sperie, insa, este ca pe linie de muncitori nu mai sunt scoli de specializare. Unde se mai fac instalatorii? Care sa stie sa sudeze electric, electrogen, sa pozitioneze o teava. Aici nu e vorba numai de cunostinte practice, e nevoie si de un bagaj de cunostinte teoretice. Acestea nu se fac nici cu laptopul, nici cu limba engleza.Sanse mici pentru Apa Tarnavei Mari
R.: In judetul Sibiu credeti ca vor ramane doi operatori, ma refer la Apa-Canal si la Apa Tarnavei Mari?
M.N.: Cred ca Mediasul a facut bine, acum, ca a constituit compania de apa pentru a prinde fonduri europene, insa ma indoiesc ca in timp avand in vedere numarul mic de locuitori poate fi performanta economic. Daca nu ai o cifra de afaceri mare, in acest domeniu, va fi foarte greu sa rezisti. Noi avem de aproape cinci ori mai multa populatie deservita. Ei sunt pe bazinul Muresului, unde cei de la Apa Serv Targu Mures sunt mult mai performanti decat ei. Cei de la Targu Mures au mers in paralel cu noi. De aceea, s-ar putea ca in timp sa fie conditie de performanta numarul de clienti deserviti.
R.: Tot salariul micsorat il aveti?
M.N.: Legea privind salarizarea asta este. Pana la aparitia acestui act in 2008, aveam si eu venit mai mare pentru ca aveam spor de vechime, eram platit dupa contractul colectiv de munca. Acum am al saselea salariu din intreprindere, in ordinea marimii. Am salariu mai mic decat directorul economic, directorul de productie, directorul tehnic, decat consilierul si un alt sef de serviciu.
R.: Deci in ziua de salariu nu mai faceti dumneavoastra cinste?
M.N.: Asta e. Daca vrei sa faci ceva stai, daca nu pleci. Ceea ce mi se pare important, insa, este Consiliul de Administratie. Sa ai in raspundere sute de milioane de euro si sa fii platit cu 40 de lei mi se pare complet aiurea. Nu se poate. Trebuie sa fie o corelare intre raspundere si plata."Cand am luat creditul de la BERD, banca ne-a impus doua conditii. Nivelul de incasari sa nu fie mai mic de 92 la suta, iar acum suntem la limita de jos. Pana sa preluam restul de localitati aveam 95%, iar acum avem 92,2%. Profitul brut nu trebuie sa fie mai mic de 30%. Iar acum l-am adus la 12-15%, din cauza obligatiilor de a face cheltuieli in aceste localitati", Mircea Niculescu"Aceasta carte, "Apa Sibiului", este un eveniment important. S-a mai scris o singura carte pe aceasta tema, dar una cu un caracter mai tehnic. Acest volum, in mod sigur, va mai avea o editie adaugita, revizuita, imbogatita. Si care nu va mai avea o legatura anume cu vreun eveniment. Am primit telefoane, prin care ni s-a spus ca am facut un lucru extraordinar cu aceasta carte", Mircea Niculescu
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 25 ianuarie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter