SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDoctorul Adriana Stanila, al doilea proiect din fonduri europene si o sectie oftalmologica schimbata din temelii

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in special in domeniul medical se vorbeste foarte mult despre lipsuri, despre probleme. Care este situatia Sectiei de oftalmologies

Adriana Stanila: Daca stii sa te organizezi, poti sa faci treaba. Noi ne-am dotat aici pe cont propriu, am renovat acest pod care era "locuinta de porumbei" si unde acum am amenajat un spatiu pentru rezidenti, pentru studenti,aici se fac prezentari de cazuri. Am renovat etajul, am facut un bloc operator performant, la standarde europene, cu circuitele necesare, am renovat si parterul, unde avem si saloane pentru pacienti, fiecare salon cu grup sanitar sau, unde nu s-a putut, am facut un grup sanitar pentru doua saloane. Mai avem de renovat demisolul, unde este bucataria si unde o sa amenajam un cabinet medical pana se incheie lucrarile la Policlinica. in acest moment este si Policlinica in renovare, este si Sectia in renovare si vrem sa amenajam un cabinet in demisol, unde sa se mute un cabinet si sa putem sa lucram mai bine.

Din punct de vedere al aparaturii, ce va lipsestes

A.S.: Ne lipsesc multe. Pe linie chirurgicala este in regula. Putem sa facem orice din chirurgia polului anterior, respectiv, chirurgia cataractei, glaucomului. Pentru polul posterior inca nu putem sa rezolvam, dar intr-un viitor apropiat, cred eu, vom instrui din generatia noua de medici, care sa stapaneasca bine acest domeniu. Chirurgia polului posterior este o chirurgie mai dificila, trebuie foarte multa rabdare si foarte multa stapanire.

Exista probleme cu lipsa de personal sau cu numarul de paturi din Spitals

A.S.: Avem suficient personal, iar in ceea ce priveste numarul de paturi, nu ne cramponam de acest lucru.

Nu numar de paturi ne trebuie noua ca profesionisti, ne trebuie performanta, ne trebuie dotare, si atunci pacientul nu va sta in pat. Eu am operat saptamana aceasta 18 - 20 de cataracte si au ramas de pe o zi pe alta patru sau cinci pacienti, pentru ca sunt din alte localitati. Operam atat de performant cataracta, cu anestezie cu picaturi doar, nu mai facem nicio injectie, inciziile sunt de 2 milimetri, deci pacientul este recuperat anatomic si functional, cand ne ajuta Dumnezeu, si ne ajuta destul de des, incat poate sa plece acasa, poate sa-si conduca masina.

Aceasta este medicina moderna si de calitate: ai tot ce-ti trebuie, bolnavul vine, ii rezolvi problema si se duce acasa, nu sta sa zaca prin paturi trei zile inainte, ca sa-i culegi doua analize. Pacientii nostri vin cu analizele facute, daca sunt apti de operatie si totul este in regula, astazi se interneaza, maine dimineata se opereaza, in aceeasi zi pleaca acasa si a doua zi vin la control.

De unde sunt pacientii dumneavoastras

A.S.: Sunt multi care vin din toata tara.

Vin pentru dumneavoastras

A.S.: Nu pot sa spun ca vin pentru mine, dar vin la mine...

Ati tratat si strainis

A.S.: Nu multi, dar am avut chiar de curand un pacient din America, sau romani care sunt temporar plecati prin Italia.

Ati obtinut si un proiect cu finantare din fonduri europene pentru cabinetul dumneavoastra.

A.S.: A fost un program amplu de achizitionare, totul este foarte strict monitorizat, dar daca faci lucrurile bine, nu este nicio problema. Acum am un nou proiect care este aprobat si urmeaza sa semnam contractul de finantare. Proiectul al doilea este in continuarea primului pentru ca nu poti, printr-un singur proiect sa accesezi fonduri foarte mari pentru dotari. Vom achizitiona un computer tomograf in coerenta optica, o metoda foarte moderna si foarte uzuala si noninvaziva de depistare si de urmarire a afectiunilor polului posterior, dar care are si un modul pentru polul anterior, este vorba si despre un aparat de cross linking, care se foloseste intr-o afectiune a corneei, este o metoda nechirurgicala, de ingrosare a colagenului din corneee, dar si un aparat de masurare a presiunii intraoculare si dupa aceea cred ca avem cam tot ce ne trebuie la cabinet.

Mai exista aparatura de acest gen in Sibius

A.S.: Terapie laser se face in mai multe cabinete, dar cu cat mai multe, cu atat mai bine pentru ca astfel pacientii nu mai sunt obligati sa faca drumuri la Bucuresti, sa isi creasca costul operatiei cu deplasari, transport, in plus sunt oameni cu probleme, greu deplasabili.

Avem nevoie de dotari pentru ca este foarte neplacut pentru tine ca medic sa ajungi in situatia sa ii spui pacientului ce are si ce ar trebui sa faca si la un moment dat sa te impiedici de o explorare si sa ii spui ca trebuie sa mearga la Bucuresti sau Cluj si apoi sa vina inapoi ca sa vedem ce trebuie sa facem in continuare. Sunt pasi pe care nu poti sa-i faci dupa ureche, sunt pasi pentru care trebuie sa avem documentatia si sa stim de ce facem si cum facem. Este bine sa avem tot ceea ce ne trebuie.

De cand m-am facut oftalmolog imi doresc sa am un cabinet bine dotat... este bine ca macar acum, la sfarsit de cariera, sa reusesc

Aveti si activitate in domeniul universitar, sunteti prodecan al Facultatii de Medicina, va place aceasta laturas

A.S.: imi plac studentii si eu lucrez foarte bine cu ei, am capatat acum si experienta in activitatea organizatorica de prodecan si imi place, facem in fiecare an si un congres international.

Va place ceea ce facetis

A.S.: Da, imi place. Trebuie sa ai foarte multa rabdare, fiecare pacient crede ca el este cel mai bolnav. Sa lucrezi cu oamenii este greu, dar sa lucrezi cu oamenii bolnavi este si mai greu.

intotdeaua ati vrut sa va faceti medics

A.S.: Da. in familia noastra au fost foarte multi doctori. in liceu eu am cochetat mai mult cu partea tehnica, fizica, matematica, dar in familia mea cam toti au fost doctori, un unchi de-al meu, apoi tata si noi, toate surorile, am facut medicina. Oftalmologia mi s-a spus ca mi se potriveste, de catre cei din jur. Poate mi s-ar fi potrivit si ceva mai spectaculos, poate obstetica, poate o chirurgie plastica, dar este foarte spectaculoasa si oftalmologia.

La inceputul carierei am facut medicina de familie timp de trei ani si mi-a placut foarte mult.

in ce consta activitatea dumneavoastra la Clubul Lyons Brukenthals

A.S.: De curand am demarat un proiect - sper ca nu se poticneste - sa organizam la Sibiu o gradinita si o clasa I-IV pentru nevazatori, pentru ca altfel, acesti copii trebuie, pe la sase sapte ani, sa plece prin internate iar parintii nu pot sa se deplaseze cu ei. Copiii acestia care nu vad sunt lipiti de familie, va dati seama ce inseamna pentru un copil care s-a nascut fara vedere, sau care a ramas fara vedere, sa-l iei din familie si sa-l arunci intr-un internat, la sase sapte ani... Avem vreo 12 copii care se incadreaza intre grupa 6 - 10 ani si sper ca din toamna sa poata incepe acest program. Ne-a ajutat foarte mult Consiliul Judetean, domnul Martin Bottesch a fost foarte marsant si cred ca daca nu ne ajuta nu putea pune la punct nici sectia, care era un pericol public, cadea tavanul, era insalubra, trebuia sa ne mutam.

in ceea ce priveste acest proiect pentru scolarizarea copiilor nevazatori, nu stiu daca nu ar fi posibil sa accesam si un proiect cu fonduri europene, ca sa il putem dota. Avem si voluntari care se implica, avem o eleva, Larisa, care invata la Colegiul Gheorghe Lazar, mai avem o nevazatoare care termina Psihologie la Cluj care vine tot voluntar sa-i invete.

Acesti copii trebuie ducati. Nu poti sa-i lasi sa traiasca in bezna. Am avut un copil pe care l-am operat inainte de 90, o cataracta congenitala, si pe care parintii o tineau intr-un tarc, pentru ca nu vedea nimic, iar dupa operatie a putut sa se descurce singura.

Cum reusiti sa le faceti pe toates

A.S.: Am si foarte multi oameni care ma ajuta, familia este intelegatoare, am colegi si colege, un colectiv foarte bun, avem multi rezidenti in instructie. Reusim.caseta:

Adriana Stanila s-a nascut in judetul Sibiu, in 6 mai 1950 in satul Sasaus. A urmat Facultatea de Medicina Generala din Bucuresti si a obtinut titlul de doctor in medicina in anul 1997.

in anul 2000 a fost nominalizata membru al " Professional Women's Advisory Board " de catre American Biographical Institute, din 2005 este profesor universitar, este medic sef - Sectia Clinica Oftalmologie si indruma activitatea profesionala si stiintifica a medicilor stagiari, rezidenti si specialisti tineri si lucreaza la cabinetul privat Centrul Medical Dr. Stanila.

in 2007 i s-a conferit calitatea de conducator de doctorat, in medicina, in 2006 a fost acceptata pentru aparitia biografiei in Who's Who Medical in Romania si in 2008 in Enciclopedia Personalitatilor din Romania.

in 2009 a infiintat si conduce Centrul de Cercetare ┼×tiintifica a Suprafetei Oculare, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu.

Are mai multe carti si lucrari publicate in domeniu, a participat la mai multe instruiri in strainatate, la conferinte, congrese.

Este membru al Societatii Romane de Oftalmologie, al Societatii Germane de Oftalmologie, al Societatii Europene de Lentile de Contact si presedinte al Societatii Romane de Lentile de Contact si membru al Societatii Americane de Cataracta si Chirurgie Refractiva.
de Teodor BOANTA


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 22 martie 2011


Poza Zilei Sibiu - FITS 2016

FITS 2016
~ 19 martie 2018 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 21 iunie 2015 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 21 06 2015 03:24 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 18 octombrie 2017 )
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter