SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDormiti linistiti! Puteti fura de la profesori

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Din toata saracia invatamantului, la Casa corpului didactic din Sibiu au fost angajate lucrari de peste zece milioane de lei, cu sporuri de materiale de 600% in unele cazuri, cu licitatii cu dedicatie si harababura mare in documente. Inspectoratul Scolar Judetean a efectuat o ancheta. Raportul intocmit nu a fost urmat de actiuni concrete. Au venit de la Minister, de la Bucuresti. A urmat un nou raport, tot cu evidentierea neregulilor. Linistea pluteste in continuare. Hartiile nu pot striga, vinovati nu mai exista. Si nici bani.Pentru cei care nu isi mai amintesc, bubele de la Casa corpului didactic au puroit incepand cu zvonurile lansate in legatura cu piscina si jacuzzi-urile in care se investesc banii profesorilor la viitorul sediu al Casei corpului didactic. Povestile au crescut si multe au luat-o pe aratura, ajungandu-se la inchipuiri despre cum s-a furat un etaj si asa mai departe. Cum fum fara scanteie de spaga nu putea sa iasa, au venit controalele, dupa schimbarea politica a directorului Casei corpului didactic, Gheorghe Pupeza. Si nu unul, ci doua. Ambele au constatat nereguli, dupa cum am aratat si in numerele trecute.

Drumul incurcat si inutil al rapoartelor
Prima comisie care a cercetat neregulile de la Casa corpului didactic a fost desemnata de fostul inspector scolar general Constantin Catrina, in iunie 2009. Din comisie au facut parte Christine Manta Klemens, inspector scolar general adjunct, in calitate de presedinte si Marius Blaga, Mihai Buta, Dumitru Menchiu si Anca Bardas, in calitate de inginer in constructii, referent, auditor, respectiv economist. Toti angajati ai Inspectoratului scolar general Sibiu. Peste doua saptamani, raportul comisie a fost incheiat, si face referiri la disfunctionalitati in atribuirea contractelor de achizitie publica, nerespectarea procedurilor de atribuire a contractelor, efectuarea unor lucrari suplimentare fara sa existe fondurile suficiente etc. Raportul, insa, enunta mai mult generalitati si ocoleste sa pronunte nume de persoane, cum ar fi fostul director Gheorghe Pupeza, contabilul sef Simona Bunaciu, prejudiciile cauzate Casei corpului didactic si nu aduna note explicative de catre cei banuiti a gresi intr-un fel sau altul.

`Nu am luat la cunostinta oficial despre existenta raportului mai sus mentionat`, declara in scris Gheorghe Pupeza, fostul director al Casei.`Avand in vedere modul superficial in care a fost elaborat si redactat Raportul de constatare, tinand seama ca nici pana la data controlului efectuat de echipa Ministerului Educatiei (jumatatea lui noiembrie 2009 – n.r.) nu s-a reusit valorificarea actului de control al ISJ Sibiu, am solicitat note de relatii membrilor comisiei, mai putin doamnei prof. Christine Manta Klemens, inspector scolar general adjunct, aflata in concediu de odihna in afara localitatii`, se arata in raportul intocmit de reprezentantii Ministerului Educatiei, veniti in control la finele anului trecut. Acestora, cei care au intocmit primul raport le-au transmis ca se asteptau ca `luarea masurilor impotriva celor vinovati – dar nenominalizati de comisie – revenea Consiliului de administratie a ISJ Sibiu`. Conducerea Inspectoratului a facut o copie a raportului si l-a trimis Finantelor Publice, cu mentiunea potrivita careia `gravitatea problemelor referitoare la derularea contractelor de servicii/lucrari trebuie sa fie apreciata in urma unui control de specialitate`.

In fine, ca drumul actelor sa continue, si raportul Ministerul Educatiei a mai fost multiplicat inspre cel putin alte doua institutii. Prima este Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu, unde Ministerul Educatiei ar trimite situatia facturilor achitate catrer SC Trimex pentru lucrarile de reabilitare, facturi care includ un spor de materiale de 600%. In fine, a doua institutie solicitata sa mai ia, inca o data, la puricat situatia petrecuta din 2006 si pana in 2009 este Autoritatea nationala pentru reglementarea si monitorizarea achitiilor publice, in legatura cu modul in care au fost atribuite mai multe contracte de constructie si reparatii capitale.

Proces pe cladirea Fundatiei Germano-Romane
In fine, ca ultim detaliu, controlul Ministerului a mai descoperit ca, in 1999, Casei corpului didactic din Sibiu i-a fost transferat in proprietate si internatul Grupului Scolar de Industrie Alimentara. `Desi s-a dispus intabularea dreptului de proprietate asupra intregului imobil prin Incheierea Judecatoriei Sibiu – Cartea Funciara nr. 4166 din 1999, ulterior acest imobil a fost preluat de catre Primaria municipiului Sibiu`.

Legat de aceasta situatie, fostul director al CCD sustine ca a intentat proces Primariei Sibiu pentru redobandirea cladirilor. `A fost redobandit acest imobil cu exceptia localului in care se afla Fundatia Romano – Germana, din motive necunoscute noua. Demersurile facute catre Primaria Sibiu pentru clarificarea regimului juridic al acestui local au fost fara raspuns. Au fost sesizati doamna Chirstine Manta – Klemens, cat si domnul Constantin Catrina, inspectori generali in perioada 2002 – 2009 asupra acestei situatii. Dansii au considerat ca trebuie intervenit pe langa Primaria Sibiu, dar actiunea nu s-a finalizat`, scrie Gheorghe Pupeza in nota explicativa data inspectorilor Ministerului Educatiei. Care sustin ca nu era de competenta Inspectoratului sa ceara reglementarea situatiei, ci era datoria directorului CCD sa lupte pentru aceasta cladire. `Directorul CCD Sibiu, impreuna cu consilierul juridic al ISJ Sibiu vor efectua demersurile legale care se impun in vederea redobandirii dreptului de proprietate asupra localului in care se afla Fundatia Romano-Germana`, recomanda Ministerul Educatiei.

In loc de epilogDupa modelul patentat nu numai la Sibiu, banii publici scursi prin Casa corpului didactic au un traseu mai mult decat dubios. Rapoartele si controalele nu contenesc. Cu toate acestea, nimeni nu raspunde. Din investitiile de peste sase milioane de lei, a ramas o cladire neterminata pentru care mai sunt necesare peste trei milioane de lei. Bani care nu exista. A mai ramas si o cladire reparata capital. Cat de `capital` sa judece fiecare – nici nu s-a implinit un an de la reparatiile capitale, iar in pereti unora dintre incaperile Casei corpului didactic au aparut infiltratiile de apa. Evident, nimeni nu raspunde.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 15 februarie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 03 august 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter