SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Doua milioane de euro, ciuruite. Sau cum se trucheaza o licitatie

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Un proiect de finantare europeana pentru comuna Tilisca s-a transformat intr-un joc al intereselor in care, alaturi de primarul Dumitru Raceu, apar nume precum cel al firmei de constructii Sca.Mo.Ter., din Sibiu, sau al firmei fostului senator sibian ,Victor Dorel Fuior. Turnul Sfatul ui a descoperit indiciile unei licitatii trucate de la inceput pana la final. O licitatie care duce la cheltuieli mult mai mari decat cele reale.

In vara lui 2009, administratia locala din Tilisca incheia un contract de finantare prin FEADR (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), prin care erau alocate fonduri nerambursabile in valoare totala de aproximativ trei milioane de euro pentru proiectele comunei. Din acesti bani, primaria se angaja sa realizeze lucrari de apa, canalizare, de extindere a retelei electrice de joasa tensiune, reabilitarea strazii Hulii, infiintarea unui centru de zi pentru copii si organizarea festivalului Sarbatoarea Oierilor.

Intentiile laudabile printr-un astfel de proiect incep sa dea de banuit insa, avand in vedere ceea ce se intampla cu proiectul pentru apa si canalizare, liniile electrice si lucrarile la strazi.

Valoarea calculata pentru executia acestor componente a fost de aproximativ 6,95 de milioane de lei, fara TVA. Lucrarile au fost scoase la licitatie de Primaria Tilisca si atribuite, in ianuarie 2011, firmei sibiene Sca.Mo.Ter, pentru suma de 6,75 de milioane de lei, fara TVA (aprox. doua milioane de euro, cu tot cu TVA).

Sca.Mo.Ter. e peste tot
Primul indiciu care ridica suspiciuni asupra intregii proceduri sta in chiar documentatia de licitatie. Aceasta, potrivit normelor in vigoare, a fost postata in format electronic pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Licitatia a fost lansata la mijlocul lui septembrie 2010. Oricine va consulta, insa, fisierele documentatiei de licitatie va constata ca acestea au o origine cel putin interesanta: mai precis firma Sca.Mo.Ter. Adica, fisierele in format digital care alcatuiesc documentatia poarta semnatura electronica a calculatoarelor companiei Sca.Mo.Ter. sau a calculatorului Simonei Valean, director al firmei de constructii si asociat minoritar al acesteia. Majoritatea fisierele au ca data de creare luna augusut 2008, clar inainte de lansarea licitatiei pentru angajarea unui constructor.

Exemplu: Caietul de sarcini pentru executarea lucrarilor din beton armat are la baza documentatia intocmita de firma sibiana SC Hendor SRL, dupa cum scrie in antetul lucrarii. Fisierul digital care contine aceasta documentatie indica faptul ca a autorul acestuia este Simona Valean. Pe aceeasi idee, caietul de sarcini pentru elementele din beton are la baza o documentatie intocmita de SC Fast Pro din Sibiu. Dar fisierul care contine aceasta documentatie are drept autor `scamoter.pc112`, fiind creat in data de 17 august 2010. Aceeasi data si acelasi autor (scamoter.pc112) apar si in cazul caietului de sarcini pentru instalatiile electrice, in documentul cu programul fazelor determinante pe retele electrice. In cazul caietului de sarcini pentru retelele de apa, autorul fisierului este Simona Valean, acelasi nume fiind trecut si in cazul documentatiei pentru fazele determinante ale unui rezervor, ale planului de control pe apa etc.

Mai interesanta este situatia formularului F2-14 din documentatia de atribuire, formular care contine devizul obiectivului. Sumele trecute in acest document au fost acoperite in momentul scanarii cu o foaie alba. Autorul acestui document in care erau trecute toate sumele defalcate pe capitole este deja celebrul scamoter.pc112. Printre `autori` mai apar si scamoter.pc118, in timp ce unele documentele digitale au sterse aceste referinte.

Cine pe cine cunoaste

Primarul Dumitru Raceu (PSD) este unul dintre cei mai longevivi edili din judet. Contactat de Turnul Sfatului, Raceu a declarat ca nu mai tine minte date despre licitatia de azi iarna si sustine ca date concrete putem primi de la secretarul Primariei, Maria Morar. Despre Simona Valean spune ca nu stie nimic. `Io nu am vazut-o niciodata, nici nu o stiu. Cand o venit la licitatie mi-a spus care e firma. De fapt, la licitatie a venit un domn`, adauga Raceu.

De cealalta parte, insa, Simona Valean il cunoaste pe primar, au discutat. Dar cu mult timp in urma. `Ultima oara cred ca l-am vazut inainte alegerilor din 2008, cand i-am urat succes`.

Semnaturile digitale, mirare pe toata linia

Primarul Raceu s-a spalat pe maini, declarativ, de toata declaratia. Indrumati catre secretara Maria Morar, lucrurile, evident, tot nu au capatat raspuns. `Deci, trebuie sa verific, este o informatie care apare pentru prima data, nu stiu ce fel de informatii aveti. Trebuie sa verificam. Nu s-au trimis de pe calculatorul Sca.Mo.Ter., asta este clar. Nu au fost create pe calculatoarele Sca.Mo.Ter. O sa verific`, a declarat Morar, care a pomenit si de consultantul proiectului, firma Managu SRL. In spatele acestei societati sta Victor Fuior, fost senator PUNR de Sibiu in perioada 1996 – 2000. Fuior (tatal si fiul) au consiliat si consiliaza Primaria in tot ceea ce inseamna cheltuirea celor trei milioane de euro primiti prin FEADR. Anton Fuior (fiul) baga mana in foc pentru faptul ca nu e niciun aranjament la mijloc. ` , Va asigur ca nu a fost nicio licitatie trucata. Din cate stiti, s-a anulat oferta. Nu se pune problema unei favorizari a unui ofertant s-au altul. Documentatia provine de la proiectant, o sa luam legatura cu dansul sa vedem ce si cum. O sa verificam si noi`, a promis Fuior, in legatura cu semnaturile digitale. Desi a promis ca va reveni dupa consultarea documentatiei de pe SEAP, Anton Fuior nu a mai vrut sa raspunda la telefon.

Firele duc la primar. Si consultant

Turnul Sfatului a discutat si cu firmele angajate sa intocmeasca studiile de fezabilitate si proiectele care, ulterior, au stat la baza documentatiei de licitatie. SC Hendor SRL a primit, in subcontractare, intocmirea proiectului pentru o parte din canalizare. `Cu caietul de sarcini nu am avut nici cea mai mica treaba. Eu am facut doar un studiu de fezabilitate la Tilisca pe care l-am predat primarului. Nu, nu stiu cum apare SC Sca.Mo.Ter., nu imi dau seama. Nu am avut nicio tangenta cu Sca.Mo.Ter. Nu stiu de ce apar ei in caietul de sarcini, deci ceva e in neregula`, a declarat Crist ian Hendoreanu, din cadrul SC Hendor SRL. Proiectantii de la SC Fast Pro au aceeasi versiune. `Eu am un proces verbal de predare la beneficiar, de fapt ne referim la consultant, caci acesta era cel care reprezenta beneficiarul, domnul inginer Fuior. Am predat-o la dansul, cu toata marfa. Inclusiv CD-ul. Ca mai departe s-a facut un caiet de sarcini, eu nu mai stiu ce s-a intamplat. N-am avut treaba cu doamna Valean. Nu stiu cum s-a ajuns la aceasta situatie`, a declarat Circo Dorel, directorul proiectantilor de la SC Fast Pro SRL.

A doua la mana: intalnirile

Primarul din Tilisca nu o cunoaste pe Simona Valean, reciproca nemaifiind valabila insa. Simona Valean si reprezentantii Sca.Mo.Ter spun ca nu au discutat cu nimeni despre proiectul din Tilisca, inainte de licitatia din septembrie 2010. La fel, si consultantii de la Managu resping orice discutii anterioare licitatiei. `Nu stiu sa fie o intalnire de acest fel. A fost o intalnire cu toti constructorii care au dorit sa participe la licitatie, dar asta dupa lansarea licitatiei`, a declarat Anton Fuior. Surse din cadrul proiectului au declarat pentru Turnul Sfatului ca astfel de intalniri si planificari au avut loc de multe ori inainte de licitatie. Astfel, pentru a improspata memoria celor implicati, e de ajuns sa amintim si numai ziua de vineri, 30 iulie, cand la Tilisca au inspectat situatia din teren, printre alti cativa constructori marunti si un director din cadrul Sca.Mo.Ter, alaturi de cei doi reprezentanti ai Managu, Victor Fuior si Anton Fuior.

De studiat

Una din cele mai mari probleme, insa, pare sa fie modul de calcul al preturilor propuse in cadrul licitatiei. `Deci la intocmirea devizului, toate, dar absolut toate preturile au fost umflate. Foarte mult. Unele si de sapte ori. Proiectantul, cei de la Sca.Mo.Ter, alaturi de alti constructori si subcontractori pe care nu ii cunosc s-au intalnit de multe ori pentru a aranja aceasta licitatie. Nu au umblat la listele de cantitati, au saltat numai enorm preturile. Si cam aceleasi au ramas si dupa licitatie`, au declarat pentru Turnul Sfatului surse din cadrul proiectului. Motivul pentru care aceste surse au dorit sa ramana anonime este evident.

Cat de irationale sunt preturile trecute in contract plus o noua lista de neregului, intr-un articol viitor.

de Traian DELEANU


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate vineri, 18 martie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 iulie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter