SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGDr. Christoph Klein primeste premiul cultural Georg Dehio

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

Dr. Christoph Klein, episcopul Bisericii evanghelice CA din Romania intre 1990-2010, si organistul si muzicologul Jan Janca, vor primi Premiul cultural Georg Dehio in anul 2011. Premiul este decernat de Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Deutsches Kulturforum östliches Europa e.

V.), iar decoratia va fi oferita de Bernd Neumann, Insarcinatul Guvernului federal german pentru cultura si media. Aceasta se confera unor personalitati si initiative, care se implica in mod exemplar in pastrarea si orientarea catre viitor a traditiilor si a interferentelor culturii si a istoriei germane din Europa de Est intr-un dialog de parteneriat cu popoarele vecine. Premiul cultural Georg Dehio se imparte intr-un premiu principal, dotat cu 7.000 Euro, si un premiu de onoare in valoare de 3.000 Euro.

Juriul format din 7 personalitati, sub conducerea dnei dr. Beate Störtkuhl, i-a acordat premiul principal fostului episcop al Bisericii evanghelice C.A. din Romania, dr. Christoph Klein. Din motivatia juriului citam: `Prin Christoph Klein este premiat nu doar un teolog si cercetator cunoscut dincolo de granitele tarii sale, ci si unul dintre reprezentantii de seama din perioada de dupa 1989 ai germanilor asezati de peste 850 de ani in spatiul carpatin si care au adus o contributie decisiva la istoria, viata spirituala si peisajul cultural ale acestor meleaguri.` Dupa exodul germanilor din Romania in urma schimbarilor politice, dr. Klein a reusit noua constituire a Bisericii Evanghelice C.A. ca biserica luterana de diaspora. Preocuparea sa duhovniceasca `a stat in mod constant sub semnul convingerii ca noilor provocari pe care le intampina Biserica Evanghelica li se poate raspunde doar prin serviciul oferit intregii societati, impreuna cu populatia majoritara cat si cu celelalte minoritati din Romania si impreuna cu celelalte biserici si culte.` Implicarea sa in pastrarea patrimoniului cultural al germanilor din Transilvania a dus la infiintarea Muzeului si a Arhivei centrale a Bisericii evanghelice in Sibiu si la preluarea raspunderii pentru patrimoniul retrocedat comunitatii de Statul roman.

`Salut decizia Forumului Cultural German pentru Europa de Est. Acordandu-i Premiul cultural Georg Dehio, ii este recunoscuta episcopului dr. Klein activitatea in cadrul comunitatii etnicilor germani din Romania, precum si pentru convietuirea interetnica si interconfesionala in tara noastra si contributia creatoare in multe organizatii nationale si internationale importante`, a declarat Helge Fleischer, Subsecretar de Stat in Departamentul pentru Relatii interetnice al Guvernului Romaniei, cel care l-a propus pe castigatorul premiului din acest an.

Premiul de onoare este acordat lui Jan (Harald) Janca pentru cercetarea orgilor din Gdansk si din Prusia de Est si Vest. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc in 22 septembrie la Berlin.

Juriul a constat din: dr. Beate Störtkuhl (presedinte), Institutul federal pentru cultura si istorie a germanilor din Europa de Est, Oldenburg; prof. dr. Andras Balogh, Institutul de germanistica al Universitatii Eötvös Lorand din Budapesta si profesor pentru literatura germana a Europei de Sud la Universitatea din Cluj-Napoca; Sibylle Dreher, presedinta asociatiei femeilor din Uniunea Asociatiilor Etnicilor Germani Expatriati; dr. Anneli Ute Gabanyi, fost referent stiintific la Fundatia `Wissenschaft und Politik` (`Stiinta si politica`), Berlin; prof. dr. Jörg Haspel, conservator la directia monumentelor Berlin; docent dr. Kristina Kaiserova, Institutul pentru studii slavic-germanice, Universitatea Jan Evangelista Purkyne din Usti nad Labem (Republica Ceha) si Basil Kerski, revista germano-poloneza `Dialog`.


de Alin BRATU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 27 aprilie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 05 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter