SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Dumitru Budrala, director AstraFilm Festival: "Va recomand sa va luati concediu sa vedeti filmele"

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Nu-i prea place sa iasa in fata. Nu face conferinte de presa, acorda rar interviuri si nu-si face vazuta prezenta pe la prea multe evenimente. Poate fi gasit aproape zi de zi intr-un birou de la mansarda in Piata Huet. Inconjurat de casete, mailuri, filme, carti… Saptamana trecuta punea cap la cap ultimele pregatiri pentru organizarea celui mai mare festival al filmelor documentare din Europa de Est. Dumitru Budrala. Reporter: Cea de-a zecea editie a AFF ati numit-o drept una jubiliara. Ce are in plus fata de celelalte editii de pana acum?
Dumitru Budrala: Festivalul fiind bianual are aproape 20 de ani, in momentul de fata. Pe structura consacrata a festivalului, pe fiecare parte a programului am incercat sa aducem ceva in plus, ca la o mare sarbatoare. A crescut numarul filmelor in competitie si al programelor speciale. Am adus documentarul romanesc in atentia profesionistilor din tara printr-un program care este inovator in Romania. Latura educationala, de initiere si instruire este incoronata cu un program bine pregatit pentru cei mai mici spectatori de film documentar, virsta 6-12. Vor fi proiectii eveniment in locuri neobisnuite, intr-un sat din Marginime, care, pe de o parte, aduce aproape un eveniment cultural pentru sateni, iar pe de alta parte, ii scoate pe participanti din sala de proiectie a festivalului intr-o proiectie speciala.
Rep.: O sectiune speciala va fi dedicata anul acesta filmului documentar romanesc din ultimii 20 de ani. Prin ce se remarca documentarele Roman esti din ultimii 20 de ani? De ce nu ultimii 50 sau 10 ani?
D. B.: Era filmului documentar incepe / reincepe din 1990 in Romania. Inainte de 1989 erau doar filme de propaganda, si reportaj tv socialist facute la comanda. Incepind din anul respectiv, autorii de documentar au inceput sa experimenteze stilurile de documentar consacrate in lume. Dezvoltarea acestui gen de film a fost facilitata de inca o conditie, si anume echipamentul de filmare. Videoul, in special in ultimii 10 ani, si echipamentul profesional au devenit accesibile pentru oricine doreste sa faca un film, si prin aceasta s-a democratizat accesul la productia de documentar. Daca inainte productia de film documentar era foarte costisitoare, fiind exclusiv pe pelicula, cu un monopol detinut de o elita subtire, acum oricine poate sa faca astfel de filme, insa cu o conditie, sa aiba ceva de spus si sa cunoasca limbajul cinematografic. Pe de alta parte, in dezvoltarea acestui gen de film, un rol decisiv l-a avut Astra Film Sibiu, prin festivalul Astra Film, prin atelierele de film, prin cinemateca Astra, prin transformarea Sibiului intr-un centru al filmului documentar. Multi realizatori de documentar romanesc si-au slefuit stilul participand la discutiile de la festivalul Astra, aici au luat premii: Florin Iepan, Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu si altii.
Rep.: Efervescenta festivalului o dau de fiecare data sutele de tineri veniti din toate colturile lumii. Ce semnale aveti anul acesta, de unde vor sosi la Sibiu iubitori ai filmului documentar?
D. B.: De peste tot.
Rep.: Valoarea festivalului o dau insa adevaratii profesionisti in arta filmului documentar. Ce invitati de marca aveti anul acesta?
D. B.: Leonard Retel Helmrich, documentarist ce preda propriul sau stil, propria sa inovatie la Universitatea Harvard. Thierry Garrel, 30 ani producator de documentare la Arte France, Cristi Puiu, regizor roman, Corneliu Porumboiu, regizor roman, Michael Yorke, regizor BBC si profesor la Oxford. Multi alti cunoscuti in lume si mai putin cunoscuti in Romania
Rep.: Ce filme imi recomandati sa nu ratez anul acesta in festival?
D. B.: Eu va recomand sa va luati concediu, asa cum au semnalat ca fac unii, si sa vedeti toate filmele, fiindca, niciodata nu veti avea ocazia, ca intr-o saptamana, sa va incarcati bateriile atat de complex cu ceea ce se petrece acum in lume, de la Damask in Chille, de la Kazahstan pina la underground-ul Bucurestean. Mai mult, tot ce vedem si intelegem / cunoastem prin documentarul antropologic, va fi incoronat de placerea de a vedea diferite abordari cinematografice si de a sta fata in fata cu regizori si antropologi consacrati.
Rep.: Ne-ati obisnuit cu seri cu muzica rara la Casa de Cultura a Sindicatelor. Ce muzicieni ati invitat anul acesta?
D. B.: Avem melodii din Anatolia, interpretate de muzicieni din Istanbul, Flamencita din Sevilla si multe alte surprize
Rep.: In 2007 ati sugerat transformarea festivalului intr-unul anual. Ce s-a intamplat apoi, de ce ati sarit peste anul 2008?
D. B.: Festivalul Astra Film si TIFF-ul din Cluj sunt singurele care au castigat finantare Europeana din Romania, asta inseamna, ca cei din Bruxelles vad si apreciaza calitatea si rezultatele. Sunt festivaluri / institutii serioase demne de finantat. In strainatate astfel de festivaluri au contracte de finantare pe mai multi ani. In Romania asa ceva nu exista, si noi facem fundraising pornind intotdeauna de la 0, si intotdeauna suntem pe valuri si, intr-un anume sens, in aventura. Deocamdata Astra Film Festival Sibiu, ramane o intiativa civica bianuala atat cit ne tin puterile.
Rep.: In aceasta pauza de doi ani AFF a vazut lumea fiind invitata la numeroase festivaluri si evenimente. Cu ce v-ati intors de la aceste evenimente?
D. B.: Astra Film Festival a calatorit de la Siberia pina la Paris, de la Poznan in Polonia pina in Torino, a dus vestea documentarului romanesc in lume, peste tot avand succes, publicul fiind impresionat peste tot avind impresia, ca aici in Romania bubuie documentarul.
Rep.: In afara de AFF ce proiecte personale aveti? Pe cand premiera unui nou film documentar semnat Dumitru Budrala?
D. B.: Proiectele de film la care lucrezi necesita timp ca si vinul vechi, nu merge in regim fast - food. Dar sper curand.
Rep.: In ultima nu considerati ca ati lasat deoparte regizorul si omul de teren pentru managerul si omul de birou?
D. B.: Munca mea de manager este vizibila prin organizarea evenimentelor culturale in Sibiu, Torino, Cluj, Deva, Bucuresti, Aiud, Cracovia, Poznan, Madrid, etc., cum e si festivalul. Cealata, chiar daca este invizibila, este tot la fel de intensa in ultimii ani. O mare parte din aceasta munca se desfasoara pe teren, off road. Am inregistrat sute de ore de matererial pe suport HDV si mii de fotografii documentare despre realitatile Romaniei contemporane. Regizor si fotograf, Dumitru Budrala este initiatorul, fondatorul si directorul Astra Film Festival de la Sibiu. A regizat mai multe filme documentare premiate in tara si strainatate, cel mai cunoscut fiind " Blestemul ariciului`. Este regizor si producator de film, fotograf si director al Studioului Astra Film din Sibiu, pe cale l-a fondat in 1991. De asemenea este presedintele Fundatiei Astra Film.
de Stefan DOBRE


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 19 octombrie 2009






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter