Echinacea este cea mai bine vanduta planta medicinala din toata lumea, deoarece medicii fitoterapeuti o prescriu de zeci de ani.
Este planta renumita pentru intarirea sistemului imunitar. Trateaza gripa, raceala si o gama larga de alte boli infectioase.
Primii care foloseau echinacea erau indienii americani. Acestia o foloseau pentru tratarea racelilor, tusei, amigdalitei, dureri de dinti, rani capatate in lupta si chiar pentru muscatura sarpelui cu clopotei.
Doctorul Meyer din Pawnee, Nebraska, a vandut echinacea cu titlul de panaceu. El a tratat cu succes 613 cazuri de muscatura de sarpe cu clopotei. Un medic a relatat urmatorul experiment cu echinacea, pe care l-a facut Meyer personal. El si-a injectat venin de crotal (sarpe cu clopotei) in policele stang. Umflatura a aparut rapid si in decurs de 6 ore a ajuns pana la cot. in acel moment, el a luat o doza de medicament, a spalat cu grija zona afectata si s-a culcat linistit. Cand s-a trezit dupa 4 ore, durerea si edemul disparusera.
S-a constatat ca echinacea are capacitatea speciala de a impiedica raspandirea in tesuturi a substantelor responsabile de producerea unei infectii. in cartea "Enzyklopädie der Heilpflanzen", Andrew Chevallier recomanda echinacea la tratarea turbarii, dar nu se specifica cat timp trebuie administrata. Se cunosc cazuri cand turbarea a aparut chiar si dupa un an de zile.
Desi exista 9 specii de echinacea, utilizate cel mai frecvent in scop comercial sunt echinacea purpurea si echinacea angustifolia.
Echinacea este eficienta si in cazul tumorilor si impotriva infectiilor produse de bacterii si fungi, avand in vedere ca antibioticele de multe ori nu-si mai fac efectul deoarece au fost prescrise in exces.
Echinacea nu se recomanda in cazul bolilor autoimune precum: leucemie, tuberculoza, scleroza in placi, SIDA, lupus, poliartrita reumatoida si alte afectiuni autoimune.