SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGEcumenism fara franciscani, dar cu reformati

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Pana duminica e vreme doar pentru reprezentantii confesiunilor care au fost invitate. Maine e una dintre cele mai asteptate zile, pentru ca este si Sarbatoarea Nasterii Sfintei Fecioare Maria, iar programul este incarcat de rugaciune.

Astazi sunt programate o serie de rugaciuni si meditatii pe teme biblice. Vor lua cuvantul in cadrul sesiunilor de lucrari reprezentanti din Conferinta Internationala a episcopilor, dar si ai Aliantei Mondiale a Bisericilor Reformate. De asemena vor fi proiectii de imagini pe tema Pacii si a Justitiei, iar la 18:30 este programata slujba de vecernie ortodoxa, la catedrala ortodoxa de pe strada Mitropoliei. Cea mai importanta zi, din punctul de vedere religios, din cadrul Adunarii Ecumenice de la Sibiu, sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria, va fi celebrata in toate bisericile locale. Tot sambata este asteptat sa ajunga la Sibiu Laszlo Tokes, reprezentant al bisericii reformate din Romania. Va fi o zi destul de agitata, tinand cont de informatiile aparute pana acum. Ultimele informatii aratau ca episcopul reformat Laszlo Tokes ar fi vrut sa boicoteze aceasta adunare ecumenica. in urma cu doua zile a iesit in presa cu un comunicat in care afirma ca nu a intentionat niciodata sa organizeze o manifestare de protest in timpul Adunarii Ecumenice si sustine ca Politia si Jandarmeria care au anuntat ca-l vor sanctiona daca va recurge la o astfel de actiune nu au avut " fond" pentru astfel de "amenintari". Laszlo Tokes admite insa ca reprezentantii eparhiei reformate au vrut sa organizeze o demonstratie pasnica, pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta. in schimb, acestia se vor adresa delegatiilor Adunarii printr-un pliant. Ziua de sambata insa va culmina odata cu lasarea serii, cand in Piata Mare a orasului este programata Sarbatoarea Luminii. Duminica se vor trage concluzii, iar intre orele 11 si 12 in Piata Mare, Cardinalul Peter Erdo, presedintele conferintei catolice a episcopilor din Europa si Jean Arnold de Clermont, presedintele Conferintei Bisericilor, vor incheia cea de a treia Adunare Ecumenica Europeana.
Ieri, tot politica

Cea de a treia zi a Marii Adunari Ecumenice a fost din nou umbrita de partea politica, dar de data aceasta, de latura europeana. Presedintele Comisiei Europene Manuel Barroso a venit la Sibiu pentru a sustine si el un discurs in cadrul Adunarii, iar tema a fost „Europa si procesul de unificare ". Şi-a inceput discursul prin a transmite condoleante pentru moartea Patriarhului Teoctist, caruia ar fi dorit sa-i multumeasca pentru tot ce a facut, pentru mostenirea spirituala pe care acesta a lasat-o lumii intregi. Apoi a vorbit despre importanta acestei Adunari. „Vizita mea se inscrie in lungul proces de ascultare a problemelor reciproce. intotdeauna a existat un simbol al ospitalitatii la toti crestinii. Prezenta mea aici, vorbindu-va despre Europa, e legata de o contributie speciala pe care bisericile vor putea sa o aiba in Europa. Trebuie sa fie clar ca ne trebuie un cadru european pregatit sa raspunda vocilor care vin sa-si spuna problemele. Ecumenismul este o miscare de deschidere la lume, o stare de spirit care sprijina unitatea oamenilor, si credem ca are multe de spus in consolidarea valorilor. in contextul unificarii Europei, alegerea Sibiului pentru a treia Adunare dupa Basel si Gratz este o alegere judicioasa. Va intalniti in Sibiu, in Romania unde oamenii traiesc de sute de ani avand diverse religii. Acest centru trebuie sa fie o cale prin care sa irigam cu sange cei doi plamani si sa vindecam ranile vechilor cortine de fier si sa dam un suflu noi viitorului comun", a mai afirmat presedintele Comisiei Europene. Acesta a mai sustinut ca crestinismul a fost intotdeauna o forta unificatoare care a permis aportul tuturor popoarelor si a apreciat si culturile musulmane.

Barroso pentru diversitate

Presedintele Comisiei Europene a afirmat ca crestinismul se afla la baza Europei, dar ca trebuie sa exoiste unb dialog deschis cu toate religiile, sa fie respectat dreptul de a a alege o religie sau alta sau niciuna. „in tratatul constitutional si cel de reforma exista o prevedere pentru un dialog deschis cu religiile, dar nu se face referire la o anumita religie. E adevarat ca crestinismul se afla la baza Europei, este un fapt istoric, dar nu exista prevedere pentru o anumita religie. Europa e alcatuita din diversitate: avem crestinism, dar si oameni care au o alta religie sau nu au nici una si trebuie sa-i respectam pe toti. Aparam libertatea de a avea o religie, dar si libertatea de a nu avea nici o religie. Asta este Europa: libertatea de alegere si toleranta.

Tariceanu nu a mai venit

Discursul lui Manuel Barroso ar fi trebuit sa fie precedat de cel al primului Ministru Calin Popescu Tariceanu, dar acesta si-a anulat in ultimul moment venirea la Sibiu, si a mers la Tecuci, pentru a analiza situatia ravagiilor facute de ploi, de la fata locului. I-a tinut locul insa, ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, care a transmis mesajul premierului.
Tot ieri a fost programat sa sustina un discurs in cadrul Adunarii si comisarul Leonard Orban, membru al comisiei Europene din Romania, dar si Rene vad der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare al Consiliului Europei.

Ecumenism, dar fara franciscani

Dialogul dintre confesiuni care se vrea sa fie pus in practica in cadrul Adunarii, este contrazis de adunarea franciscanilor. Asta in contextul in care, exact in perioada Marii Adunari Ecumenice programate sa aibe loc la Sibiu, tot in Capitala Culturala Europeana are loc Adunarea franciscanilor. 54 de calugari franciscani sunt la Sibiu zilele acestea, dar sustin ca nu au fost invitati in cadrul manifestarilor prilejuite de Adunarea Ecumenica Europeana. „Noi suntem aici pentru a misiona pentru infiintarea unui centru franciscani. Suntem 54 de calugari in total veniti ", spune unul dintre calugari. „Noi nu avem nicio legatura cu Adunarea Ecumenica, desi credem intr-o unificare a bisericilor pentru ca pona la urma exista un singur Dumnezeu, iar dorinta lui aceasta si este. Sa fie o singura turma cu un singur pastor, iar acest lucru este foarte important. Şi intalnirea noastra este programata de un an de zile. Stam la Alba Iulia pentru ca acolo am gasit locuri de cazare si in fiecare zi un microbuz ne aduce in oras. E foarte frumos Sibiul si speram ca zilele acestea sa putem sa vedem cat mai mult din oras ", spune sora Bernaveta Tancau, venita in Sibiu, tocmai din Republica Moldova.

2103 participanti inregistrati

Desi organizatorii se asteptau la peste 2500 de participanti, de toate confesiunile si din toate colturile lumii, pana in prezent, in plina Adunare Ecumenica, la Sibiu s-au prezentat putin peste 2100 participanti. Ieri, la Biroul de inregistrare al Adunarii Ecumenice figurau 2103 participanti. " Numarul de participanti in baza noastra de date este 2103. Aici sunt inclusi atat delegatiile oficiale cat si alti participanti, dar exista posibilitatea sa fie mai multi particpanti la Adunare ", spune Mathias Kareliusson, din partea Biroului de inregistrare. Nici din partea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane participantii nu s-au inghsuit sa ajunga la Sibiu. La Adunarea Ecumenica reprezinta Sfantul Sinod numai 16 membri, ceea ce inseamna aproximativ un sfert din numarul total al membrilor. Din punct de vedere al confesiunilor, cei mai multi, adica 51 la suta, sunt catolici, urmati de protestanti – 29 la suta, ortodocsi fiind numai 11 la suta din participanti.
Dovada ca participantii nu au venit in numar atat de mare cum organizatorii s-ar fi asteptat, sunt locurile libere ramase in hotelurile din Sibiu. Daca marti toate spatiile de cazare erau pline, de miercuri, ctnd administratorii de hoteluri si-au dat seama ca mai sunt camere neocupate, lucrurile nu au mai stat la fel.

Preotii pe terase

in timpul liber, preotii sositi la Sibiu pentru cea de a treia Adunare Ecumenica Europeana au vrut sa faca cunostinta cu Capitala Culturala. A iesit sa se plimbe pe seara, prin centrul Sibiului, iar prima oprire nu a fost la un lacas de cult, asa cum poate ne-am fi asteptat, ci la terasele din Piata Mica. „Au fost foarte multi preoti, dar nu stiu exact de unde. Vorbeau doar in germana, atata stiu, si au consumat vin la carafa, fiecare cateva pahare ", spune un sibian, care a asistat si el uimit la distractia preotilor aflati in Sibiu pentru Adunarea Ecumenica Europeana.
de Gabriela ROMAN


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 07 septembrie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter