SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGEducatia, mana-n mana cu economia

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Educatia, practica, economia

Rectorul Constantin Oprean spune ca cele trei elemente trebuie sa faca o buna casa pentru ca profit sa existe si in economie si in educatie. Motivul este simplu: "educatia alimenteaza economia si modeleaza societatea " - dup[ Peter Drucker, iar " economia e forta motrica a unei societati " - dup[ Alvin Toffler. Toc­mai de aceea rectorul militeaza pentru o practica solida efectuata in timpul studiilor universitare si pentru o corelare cat mai buna a sistemului universitar cu cererea de pe piata muncii: "Actualul sistem de clasificare a universitatilor din Romania recompenseaza exce­lenta, iar un criteriu important este numarul de lucrari publicate de universitari si indexate ISI. Din pacate, facem numai lucrari ISI care nu aduc o contributie eco­nomica. E departe de mine gandul sa spun ca nu trebuie sa facem cercetare fundamentala. Nu, ea este necesara, dar exista un paradox: peste 60 % din lucrarile din baza de date ISI sunt date de domeniile matematica, fizica, chi­mie, biologie, asa ca banii din sistem ar trebui sa mearga spre aceste domenii, insa tocmai aici nu avem studenti. De ce? Pentru ca, in Romania, am desfiintat insti­tutele de cercetare si atunci nu arun­cam niste bani? Studentii se intreaba ce fac dupa ce termina facultatea: daca ajung profesori nu reusesc sa aiba o norma intreaga si castiga putin. De aceea nu avem studenti in domenii de excelenta. "

Pe de alta parte, rectorul Oprean semnaleaza faptul ca practicii nu i mai se acorda importanta cuvenita: "Mai nou in intregul sistem de invatamant superior, peste 80 la suta dintre cadre provin direct de pe bancile scolii, adica nu au avut un contact cu realitatea obiectiva, nu cunosc realitatea din productie. Pe mine, ca si cadru didactic, m-a ajutat experienta din intreprindere; nu poti sa ii inveti pe altii, daca nu ai exercitiul acesta de practica cat de cat. De aceea eu insist foarte mult pe acest echilibru perfect intre teorie si practica. Altfel tot ce ai invatat teorie, a doua zi se uita si ramai cu nimic. invatamintele lui Confucius, de acum cateva mii de ani, se potrivesc ca o manusa si astazi. Se spune ca " ne amintim 20 la suta din ceea ce auzim. Ne amintim 30 la suta din ceea ce vedem. Ne amintim 50 la suta din ceea ce auzim si vedem. Ne amintim 70 la suta din ceea ce am zis si am facut si ne amintim 90 la suta din ceea ce facem explicand ". Este o realitate obiectiva si nu in mod intamplator eu promovez de multa vreme ideea ca invatamantul de licenta trebuie sa aiba labo­ratoare in toate domeniile; avand in vedere tehnica la care am ajuns, putem avea laboratoare 3 D, iar apoi se poate trece in intreprindere. in acest cadru e foarte important parteneriatul dintre universitate si mediul economic si de afaceri. intr-o universitate, oricat de multi bani am avea, nu vom reusi niciodata sa reinnoim in fiecare an dotarile dintr-un laborator, cata vreme firmele sunt nevoite s[ o fac[ ".

Recompense pentru cei mai buni

Şi tocmai pentru ca cel mai bine se invata experimentand, Univer­sitatea "Lucian Blaga " a dezvoltat un program de recompensare a celor care invata experimentand, adica fac cercetare. " Anual re­compensam tinerii profesori cer­cetatori si studentii care au activi­tate de cercetare. De exemplu, in Biroul Senatului am aprobat un premiu de o mie de euro pentru o sefa de lucrari de la Facultatea de Medicina, care a publicat un studiu intr-o revista clasata pe locul 19 la nivel mondial. Pentru a dezvolta acest segment, incercam acum sa intram in posesia unui spatiu ca sa cream un institut de cercetari in care sa coagulam cele mai importante centre de cercetare de excelenta. Acolo vom investi in aparatura de cercetare care sa produca know-how. "

Recompensarea tinerilor si promovarea lor contribuie la sanatatea unei univer­sitati si asigura dezvoltarea acesteia: "Profesor univer­s­itar e cel care isi creeaza piramida si echipa de lucru; eu mi-am creat o echipa de lucru, iar oameni tineri au ajuns acolo unde trebuie - departamente din cadrul ULBS, fac cercetare. Dar am si investit in ei, i-am trimis la con­ferinte internationale, de exemplu, pentru ca de ei depinde viitorul universitatii: daca vrem sa avem o universitate solida, ea trebuie sa apuce pe maini bune care au dovedit ca pot sa realizeze ceva in viata, ca au expertiza. Sunt oameni in care cred si cu care ma mandresc; mandria ta e ca oa­menii pe care i-ai crescut au ajuns la nivelul tau si incearca sa te depaseasca. ", spune rectorul Con­stantin Oprean.

Examen la intrarea in Universitate

Pana la angajare este respon­sabilitatea sistemului educational sa pregateasca profesionisti, iar aici de o mare importanta este evaluarea continua a unui elev sau student: "Eu as desfiinta toate exa­menele de iesire dintr-un ciclu de invatamant si le-as introduce pe cele de intrare. Managementul calitatii ne spune ca unul din prin­cipiile funda­men­tale e imbuna­tatirea continua, eva­luarea con­tinua, actiunea de pre­ve­n­tivitate, avand o evaluare conti­nua a stu­dentului poti sa iei masuri daca observi ca apare non-calita­tea si nu sa actionezi doar dupa ce non-calitatea s-a instalat. Mai vin unii care spun sa pr­i­mim absol­ventii fara bacalaureat in universitati, adica sa facem rabat de la calitate. Eu cred insa ca examenul de admitere trebuie sa existe odata ce ai o optiune pentru liceu, pentru uni­ver­sitate. Printr-un simplu exa­men de bacalaureat, nu prea poti schimba calitatea absol­ventilor ". 

in ceea ce priveste faptul ca in Romania ar fi prea multe univer­sitati, prof. univ. dr. ing Constantin Oprean crede ca "Statele Unite ale Americii au o populatie de 15 ori mai mare decat a Romaniei si facand un raport al numarului de universitati din aceast[ tar[, obser­vam ca Romania ar trebui sa aiba 467 universitati ca sa respectam raportul universitate/ populatie din SUA. Noi, insa, in loc sa con­solidam ceea ce avem, des­fiin­tam. "

Constantin Oprean are 40 de ani de cariera in domeniul ingineriei, 33 de ani de activitate in invatamantul superior si 25 de activitate manageriala. De aproape opt ani este rectorul Universitatii "Lucian Blaga " din Sibiu. "Programul meu managerial a fost un standard minimal pe care mi l-am propus. Daca ar fi sa scriu acum programul managerial, probabil ca obiectivele sunt duble, dar sunt o fire pragmatica, nu-mi place sa vorbesc, sa promit, imi place sa vorbeasca faptele. Faptul ca aceasta universitate a ajuns unde e astazi e poate cea mai importanta mandrie a mea: efortul meu nu a fost de prisos, iar echipa cu care am lucrat s-a implicat cu responsabilitate in viitorul acestei institutii." I-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Oradea, al Academiei de Studii Economice din Moldova, al Universitatii " Valahia " din Targoviste, al Universitatii "Eftimie Murgu " Resita si a devenit membru de onoare al Institutului National de Cercetari Economice al Academiei Romane.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 01 noiembrie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 13 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter